geen risico op schimmel bij isoleren buitenmuur?

De huiige situatiee van onze muur is van binnen naar buiten:

- geschilderde snelbouwsteen (du geen pleisterwerk)
- spouw volgespoten met glasvezel;
- buitengevelsteen.

Nu wil ik die langs buiten extra isoleren met:
- PUR;
- ventilatieruimte;
-lattenwerk bekleed met cederhout.

Het betreft de westelijke zijgevel. Is er kans op schimmelvorming aan de binnemuur? Moet er langs buiten "ergens" een dampscherm (open of toe) geplaatst worden om dit te voorkomen?

 

Reacties

wat jij voorstelt, is al beter dan wat velen doen die hun buitengevel isoleren zonder eerst hun spouw op te vullen (met isolatie);
bovendien isoleren de meesten die gevel dan met piepschuim omdat het goedkoop is, maar staan er niet bij stil dat ze van PIR-siolatieplaten bij dezelde dikte bijna dubbel zo goed isoleren. en gevelisolatie kost hem vooral de werkuren, niet de gebruikte materiaaldikte noch isolatiemateriaal....

De functie van een dampscherm is condens verhindern vanuit je binnenruimte... en de luchtdichtheid. Dat is dus enkel nodig bij binnenisolatie.
Hetgeen men aan buitenkant plaatst (zowel bij hellend dak als bij buitengevel) is een luchtscherm; om de wind uit je isolatiemateriaal te houden, dus het moet volledig dampopen zijn, enkel winddicht. Zeker nodig bij poreuze isolatiemiddelen zoals minerale wolplaten en houtwolplaten, maar PIRplaten hebben geen poriën, dus strikt nodig is dit niet. Je isolatieplaat mag niet nat geregend worden en daar zorgt ofwel een crépilaag (gevelmortel) ofwel een houten beschutting voor. 

Ik heb enkel wat twijfels bij het materiaal. Je zondigt in feite tegen het principe dat je van binnen naar buiten best van zo dampdicht mogelijk naar zo dampopen mogelijk werkt. In dit geval is dat dan andersom.

@Carol, ik volg je maar er is een offerte waarbij tegen de buitenkant van die PUR(of PIR) een alufolie bevestigd is (bij sommige is dat zelfs langs beide kanten). In dat geval kan het vocht van binnen naar buiten daar toch niet door?

@Charel: eigenlijk ee nbeetje 't zelfde: vooral 's winters is er overdruk in uis en moe hvocht (damp) toch door die muur wegkunnen, daarom moet dat van binnen naar buiten toch dampopen zijn? ofzit ik erhelemaal naast?

"@Charel: eigenlijk ee nbeetje 't zelfde: vooral 's winters is er overdruk in uis en moe hvocht (damp) toch door die muur wegkunnen, daarom moet dat van binnen naar buiten toch dampopen zijn? ofzit ik erhelemaal naast?"

​Voilà, net daarom dat ik mijn twijfels heb bij PUR aan de buitenkant, die is namelijk minder dampopen dan de rest van de muuropbouw.

Door mijn twijfels heb ik dit hier aangebracht hé :-)

Ik zou dan toch het algemeen geldende principe volgen en dus aan de buitenkant bijisoleren met een meer dampopen isolatiematieriaal. Ik zou dan kiezen voor een minerale wol of voor isolerende dikke houtvezelplaten zoals bijvoorbeeld Diffutherm. Op deze platen zou je eventueel ook een pleister kunnen aanbrengen ipv die houten bekleding.

Hoe meer info, hoe complexer.
Diffutherm kende ik niet. Ik vind nergens een vergelijking  met bv. PUR wat isoaltiewaarde betreft. Maar ik ga me er zeker verder over informeren. In elk geva moet de afwerking hout worden.
Wat ik me ook afvraag:
ik zie op heel veel plaatsen waar men buitenisolatie plaats practisch altijd hetzelfde, nml. het isolatiemateriaal wordt/is agedekt met alufoie.  Dit is toch de meest dampdichte bekleding die er bestaat? Zijn al die installateurs (en eigenaars) dan verkeerd bezig?

 

 

In de door u bedoelde situatie zie ik dat eigenlijk nooit, het zou ook verkeerd zijn.

Sorry Charel maar dat snap ik niet:  in elke situatie geeft het bekleden van de buitenisolatie met alufolie toch hetzelfde resultaat? (Eender hoe die oorspronkelijke binnen/buitenmuur opgebouwd is, je maakt hem met die alufolie toch potdicht en dampdicht?

Hoe meer ik erover lees, hoe minder ik ervan snap.

Je hebt gelijk, in elke situatie met isolatie aan de buitenkant van de gevel is het fout om dit af te sluiten met een dampdicht scherm.

Je zal al wel gehoord of gelezen hebben dat, wanneer je een dampscherm gebruikt, je dat altijd aan de warme kant van de muur moet gebruiken. Sowieso is het altijd beter dat de muuropbouw aan de binnenkant dampdichter is dan aan de buitenkant.. En dat kan zeker niet lukken als je aan de buitenkant een alufolie voorziet.

charel schreef:
Je hebt gelijk, in elke situatie met isolatie aan de buitenkant van de gevel is het fout om dit af te sluiten met een dampdicht scherm.

Toch kras dat je dat dan zooooveel ziet!

 Na jullie antwoorden en wat ik ondertussen ook gelezen heb, krijg minder en minder zin om er iets aan te doen.
PUR of PIR mag niet, ik lees dat die Diffutherm (of iets soortgelijks dat dampopen is) absoluut niet vochtig mag worden.
Praktisch gezien is het plaatsen hiervan dan één groot risico, zeker omdat het de westgevel is. Een regenbuitje is dan een ramp.

Pfff!
 

Niet te snel ontmoedigd zijn hé !

Diffutherm kan weken aan regen blootgesteld worden zonder schade. Een regenbui, zelfs op het moment dat het materiaal nog onbeschermd staat, is absoluut geen ramp. En eens dat de gevelbekleding geplaatst is, hetzij met planken, sidings of crépi of wat dan ook, dan is er zeker geen probleem meer. In feite kan dat materiaal zelfs voortdurend een weining vocht opnemen en terug afgeven en werkt het als dusdaning vochtregulerend.

Trouwens diffutherm of houtvezelplaat is ook maar een van de vele mogelijkheden. Je kan hiervoor onder andere ook minerale wol gebruiken die per dikte meer isolatievermogen heeft.

 

ik verwacht één dezer een offerte met PUR, ik zal die alternatieven eens voorleggen want PUR wordt het dus al zeker niet.

Ik heb ook dit gevonden : "Steico Therm Dry FSC", enige ervaring hiermee?

Dat is eveneens een isolatieplaat op basis van houtvezel maar dan van een andere fabrikant. Er zijn meerdere merken die dat hebben maar praktisch allen hebben die in verschillende dikte's, densiteiten, isolatiewaarden of elasticiteit al naargelang hun toepassing als isolerend onderdak, als bepleisterbare isolatie, vloerisolatie, elastisch of minder elastisch.  

Beste Wolfke, onze gebitumeerde houtvezelplaten (Celit) hebben meer dan een jaar als buitenafwerking gestaan tegen onze gevel. Enkel aan de regenzijde hadden wij als bijkomende bescherming tegen de slagregen ( en bijkomend extra vochtopname) een plastiek scherm geniet.

aangezien je wil afwerken met een houten bekleding, kan je goedkopere houtvezelplaten gebruiken die ook beter isoleren, je hoeft dan niet die duurdere bepleisterbare houtvezelplaten of onderdakplaten te gebruiken, die zijn al snel 20 a 25 % goedkoper !

@Hans: een tip dewelke dan goed zouden zijn?

@Roel: ik lees "gebitumeerde ..." , zijn die dan niet dampdicht?

wolfke

best wood schneider, steico, gutex, pavatex etc. allemaal hebben ze een geschikte plaat voor jou toepassing, ik mail je straks wel even.

ook de gebitumeerde onderdakplaten zijn heel dampopen, je kan die dus probleemloos gebruiken.

 

Iemand ervaring met Slimfort-platen? Deze schijnen dampdoorlatend te zijn

dampdoorlatend polystyreen ? lijk mij heel onwaarschijnlijk.

ik heb dan ook even de dokumentatie doorgenomen, nergens wordt daar over dampdoorlatend gesproken, ik weet niet wie geprobeerd heeft jou dat wijs te maken. 

geloof verkopers nooit, vraag steeds bewijzen van hun beweringen !

 

 

Trouwens, dampdoorlatend is een relatief begrip ! Er zijn weinig materialen die absoluut dampdicht zijn, dus zou je zonder liegen van zowat alle materialen kunnen zeggen dat ze dampdoorlatend zijn.

En als men van polystyreen dus zegt dat het dampdoorlatend is dan is dat niet gelogen maar wel bedrieglijke informatie.

charel

OK, voor mijn part maak je een verschil tussen "gelogen" en "bedrieglijk", voor mij is dat hetzelfde.  en 't is niet omdat iets niet potdicht is, dat je het dampdoorlatend kan noemen.  want dan is ook roofing dampdoorlatend....

Zo denk ik er ook over Hans ! We noemen die materialen dus niet dampdoorlatend !

Bedankt voor de info. Terug naar af,dus.

Ik had een offerte gekregen en heb dan zelf  op het net heel wat info gevonden waarop weldegelijk ook de omschrijving "dampdoorlatend". 

Verder geen specificaties daarover, vandaar dat ik ook argwaan had en daarom hier nog eens de vraag stelde. Het leek wel een prima systeem met gemakkelijke plaatsing maar ook prijzig. Op naar de volgende .

update:

installateur met offerte van Slimfort is hier geweest. Hij had mijn bezorgdheid aangekaart bij de leverancier en kreeg daar het antwoord "...dat ik geen schrik voor vocht moest hebben met dat product...".
Dankzij jullie hulp weet ik nu wel beter.

Er volgt dus een nieuwe offerte met een ander product (ev. houtvezelplaten)

ik begrijp de reactie wel, de platen kunnen inderdaad tegen vocht.  maar voor hen gaat het om het product, wat echter van belang is, zoals jij goed begrepen hebt, zijn de bouwfysische eigenschappen van de totale opbouw.

From my understanding, it will not vapor

 halong-bay-cruise red gecko travel

Bedankt voor alle hulp, we hebben het gisteren nog eens goed bekeken en gaan die gevel niet extra isoleren hoofdzakelijk om volgende reden:

door die bijkomend dikte van de muur (toch minimum15cm) wordt enerzijds de lichtinval en anderzijds het zicht door de ruiten te drastisch verminderd.
Daarnaast is er ook geen dakoversteek aan die zijde en moest dit dus ook nog exra gedaan worden.