Micro omvormer ( enphase ) of solaredge poweroptimizer ?

Hallo, wij zijn momenteel op het punt gekomen dat we onze zonnepanelen gaan vastleggen 

Hebben +/- 6 prijsoffertes ontvangen, waarvan 3 met de sunpower panelen 327 Wp / Earth 290 Wp  + de standaard omvormer SMA sunny boy 4.0 => prijzen tussen de 8500 euro - 9500 Euro 

Prijsofferte Nr 4 zijn er met micro omvomers ( Enphase M215 )  (onder elk paneel ééntje), met 16 zonnepanelen van Canadian Solar 275 Wp, Dus wisselstroom 220v komt met 1 kabel van het dak rechtstreeks de zekeringskast in ! = 7500 euro/incl BTW 

Prijsofferte Nr 5 is met Solaredge poweroptimizers en 16 zonnepanelen van sunpower 320 Wp => 9800 euro/incl BTW 

Prijsofferte  Nr 6 is met standaard omvormer SMA 4.0 + 16 zonnepanelen van Benq 327Wp = 7800 euro/incl BTW 

Nu mijn vraag ;-) 

Nr6 => vinden wij een zeer intressante prijs ( in vergelijking met offertes 1 tot 3 =W  +/- 9500 euro/incl BTW )

Nr 4 + 5 => vinden wij ook zeer intressant zeker omdat deze panelen meer zouden opbrengen omdat deze niet in serieschakeling staan en je elk paneel apart kan bekijken, en indien er ééntje niet goed werkt de andere er geen invoed van ondervinden ! + Je hebt geen grote omvomer meer nodig in de garage ( die wel wat lawaai kan maken )

Kunnen jullie ons wat helpen in onze keuze ? 

Alvast bedankt 

 

Grtz 

 

 

 

 

Reacties

Ik zou sowieso voor de micro-omvormers gaan al is de M215 in principe (volgens Enphase) net te licht voor die panelen.

Trouwens, ook bij poweroptimizers heb je in principe nog 1 grote, centrale omvormer nodig.

 

Hallo, idd er komt ook nog een klein omvormertje binnen te staan ( maar dit is veel kleiner dan de SMA ) en maakt ook veel minder lawaai . Zegt de verkoper ;-) 

Waar vind je info ivm de M125 dit te ligt zou zijn ? 

Heb ook al gelezen dat de micro-omvormers de toekomst zouden zijn, vooral in Amerika wordt dit zeer veel toegepast en ook in Nederland ?  

Grtz 

Op de site van Enphase.

Micro-omvormers lijken inderdaad de toekomst en nog meer zelfs panelen waarin die micro-omvormers al geïntegreerd zijn. Ik weet niet of je nog even kunt wachten want in theorie komt Enphase 'binnenkort' met hun nieuwe IQ7/7+/7X (staan al op de US-site) en 'volgend jaar' 'zou' het nieuwe IQ8-model op de markt komen waarbij je zolang de zon schijnt electriciteit kan produceren, zelfs bij een stroomonderbreking.

Trouwens, de centrale omvormer bij poweroptimisers mag dan misschien wel kleiner zijn, het blijft een single point of failure.

Alvast bedankt voor jullie info ! 

Dit weekend eens mailtje gestuurd naar de plaatser die werkt met de gewone centrale omvormer, en ons niets vertelde over micro omvormes of poweroptimizers

Kunnen jullie dit eens bekjiken aub ? Wat vinden jullie van zijn antwoord ?

Thanks 

Wat betreft je vragen omtrent serie of parallel geschakelde systemen, kunnen we heel duidelijk zijn. En tevens ook de waarschuwing herhalen die ik reeds tijdens ons gesprek formuleerde.

Waarom zou je kiezen voor parallel (Solar Edge/mini invertors…..)?

Jouw panelen komen in 1 vlak te liggen, hebben geen noemenswaardige last van grote schaduwplekken, liggen in dezelfde hellingshoek….. Geen enkel reden om te denken aan een parallel systeem.

Begrijp me niet verkeerd, wij plaatsen die uiteraard ook, maar enkel als we door technische of locatieomstandigheden niet anders kunnen. Parallel heeft immers een lagere opbrengst, is duurder en heeft een aantal risico’s die een aantal installateurs liever niet vernoemen. Bij mini invertors liggen er (in uw situatie) 16 mini invertors in weer en wind op uw dak, dat zijn 16 stukjes gevoelige elektronica, 16 x meer aansluitingen en bekabeling en 16 connectoren. Dus nogmaals, waarom zou je dat risico in hemelsnaam nemen?

Wat rapportering betreft, toegegeven, een parallel gestuurd systeem kan je paneel per paneel zien en meten, bij SMA meet je de hele installatie.

90% van alle installaties zijn serie geschakeld. Met de moderne panelen (schaduwdiodes, zone-verdelers….) zijn daar geen nadelen meer aan.

Als een installateur je die vergelijking niet volledig eerlijk maakt, dan heeft die daar wellicht een reden voor.

Ik hoor het graag als je bijkomende vragen hebt.

Beste groeten,

 

Het is een antwoord, maar mij zou dit niet overtuigen. En ik stel mij ook altijd de vraag wat er achter een antwoord zit. Stel dat die meer marge heeft op SMA-omvormers dan op micro-omvormers, dan gaat die dat niet vertellen, maar je wel proberen overtuigen met andere argumenten.

Wat als die ene omvormer stuk gaat ? Of een paneel minder gaat produceren omdat er iets stuk is; met één centrale omvormer (dus ook bij poweroptimisers) gaan dan alle panelen minder produceren.

Dat 90% van de installaties in serie staat en dus werkt met een centrale omvormer komt gewoon omdat lang dat de enige manier was voor de productie van zonnepanelen; poweroptimsers en zeker micro-omvormers zijn van veel recentere datum.