Gesloten verdelers icm lage temperatuur HR ketel?

Ik ben momenteel bezig met een grondige renovatie van onze woning en ben nu al weken bezig met het uitdokteren van een zuinige, duurzame en comfortabele cv installatie. Ik heb op verschillende forums al heel wat informatie gevonden en ondertussen toch al een globaal beeld van wat het ongeveer zal worden. Toch zijn er nog een aantal zaken waar ik niet uit geraak of aan twijfel en waar ik dus graag jullie mening over zou willen! Even de situatie schetsen...

Het gaat om een halfopen woning van 1962 die volledig onder handen genomen wordt. 10cm PIR in de vloer, 10cm PIR in de spouwmuur (nieuwe gevelsteen), 12cm PIR in plat dak achterbouw en 22cm glaswol in hellend dak. Alle leefruimtes worden uitgerust met drievoudige beglazing, de rest met HR++ glas. De woning wordt zo luchtdicht mogelijk afgewerkt en er komt een systeem D ventilatie met warmtewinning. => K35

Ik heb zelf een warmteverliesberekening gemaakt en ik kom daarbij uit op 6kW bij -10°C buitentemperatuur. Ik ben van plan om zowel op het gelijkvloers als de bovenverdieping met vloerverwarming te werken met hoh van 150mm (living, keuken en eetplaats), 100mm (badkamer) en 200mm (slaapkamers, gang en toiletten). Om de weerstand in de leidingen te beperken wil ik hiervoor meerlagige PERT buizen gebruiken van 18x2mm en de lengte van de kringen beperken tot 80 à 85m. Zo heb ik 6 groepen op de verdeler op het gelijkvloers en 4 op de verdeler van de bovenverdieping.

Als warmtebron zou ik graag een HR lage temperatuurketel gebruiken (Vaillant Ecotec Exclusive 246/5-7), deze moduleert van 1,9kW tot 24kW en heeft een zeer hoog rendement. Deze ketel zal zowel instaan voor de vloerverwarming als voor het bijverwarmen van een zonneboiler van 350L. Nu komt het, omdat ik in de toekomst makkelijk wil kunnen overschakelen naar een warmtepomp (voorzieningen en wachtbuizen liggen reeds klaar) zou ik de cv ketel graag rechtstreeks aansluiten op gesloten verdelers zonder pomp. Dat houdt in dat de pomp van de cv ketel instaat voor het rondpompen van al het water in de vloerverwarming en de ketel dus zelf de aanvoertemperatuur regelt. De max keteltemperatuur zou ik dan instellen op 45°C. Is dit te doen en wat zijn de voor- en nadelen? Ook vraag ik me af wat nu eigenlijk het best gebruikt wordt als regeling, WAR? Zoneregeling? ... Hier zijn duidelijk voor- en tegenstanders van elk systeem, maar waarom? Zie ik nog dingen over het hoofd? Alle tips zijn welkom!

Alvast bedankt!!!

Reacties

Niemand?

ik neem aan dat je met een menggroep gaat werken om de aanvoertemperatuur van het water te regelen, dan kan je niet zonder pomp.  ga je rechtstreeks gaan (dus zonder menger), zal het afhangen van het benodigde debiet en of de pomp en de ketel dat kunnen leveren.

WAR is een logische en m.i. de enige zinvolle oplossing om een enigzins comfortabele verwarming te realiseren.

Bedankt voor je reactie Hans, een weersafhankelijke regeling lijkt mij eerlijk gezegd ook de meest logische en eenvoudige manier. Het is wel degelijk de bedoeling om zonder menging het cv water rechtstreeks in de vv verdelers aan te voeren, ik zou de max temp vd ketel op 45° zetten en als bijkomende veiligheid een klemthermostaat op de aanvoerleiding monteren die de pomp uitschakeld als de max temp overschreden wordt. Enkele gegevens van de pomp in de ketel: 45W, opvoerhoogte: 200mbar, debiet bij delta t 20°: 1029 l/h

Ik heb in totaal 720m vv buis (d18x2) liggen verdeeld over 10 kringen, de verdelers staan op 3m van de cv ketel en zullen aangesloten worden met 25 x 2,8 buis. Weet er iemand of dit dan haalbaar is en hoe ik de max debieten kan berekenen dat ik hiermee kan halen?

als je 6 kW warmteverlies hebt, moet het makkelijk lukken, met 1029 l/h en een delta T van 10°, kan je theoretisch een kleine 12 kw overbrengen op je vloerverwarming, en dat is dus ruim voldoende.

debiet x delta T geeft je het vermogen in kcal/h, dit x 1.163 geeft je  het vermogen in W.

als je dit omdraait kan je gaan berekenen welk debiet je nodig hebt om een bepaalde hoeveelheid warmte over te brengen.