houtvergassingsketel stukhout met groot vermogen met een buffervat en een zonneboiler

Hallo,

Ik heb net een oude boerderij gekocht en ben aan het kijken hoe deze warm te krijgen. Er zijn veel (slecht geisoleerde) ruimtes om warm te stoken. Er was reeds een cv op stookolie maar daar ben ik niet voor te vinden en ik beschik over veel brandhout. Na even zoeken kwam ik op de houtvergassingsketels uit.  Het idee is om met een multivalent buffervat te werken en hier een zonneboiler op aan te sluiten zodat ik cv, vloerverwarming en SWW allemaal kan combineren.

Nu vraag ik me af welke ketel te kiezen, Ik denk er een te nemen van rond de 70kw. Tot nu toe heb ik er drie gevonden die rond dezelfde prijs schommelen (5000-6000 euro): een van atmos 75kw, een van attack 80kw en een van vigas 80kw

Het is me echter niet duidelijk wat hier nu precies het verschil tussen is en wat dan het verschil is met de ketels van de andere merken die zowat dubbel zoveel kosten.

En dan vraag ik me nog af bij wie ik ze precies kan kopen en laten installeren. Toch zeker de ketel met het buffervat, daarna kan ik misschien wel zelf verder.

Kan iemand me hier verder mee helpen?

Reacties

Beste Sander,

Goed idee om geen stookolie te nemen.

Ga je werkelijk 800m² vloerverwarming leggen, of ga je de vloer op 60 graden stoken ??

Als je een warmteverlies van 70 KW denkt te hebben dan moet je eerst gaan isoleren.

Daarna kan je het ketelvermogen berekenen en een ketel kiezen.

Wat de prijs betreft ... kwaliteit heeft zijn prijs. Kwaliteit is bovendien noodzakelijk om een zuivere verbranding en een hoog rendement te hebben.

 

Dirk

Beste Dirk,

Bedankt voor je reactie.

Ik ga enkel vloerverwarming leggen waar ik een nieuwe vloer ga leggen (zo'n 50 m² momenteel) maar er staan al radiatoren voor de rest.

Ons huis bestaat uit twee delen die wel bewoonbaar zijn maar groot en ver uit elkaar gelegen. Isoleren staat wel op het programma, maar met ons budget zullen we het voorlopig moeten stellen met een nieuw dak met onderdak... En tot het moment dat we echt kunnen isoleren willen we het toch een beetje warm hebben.

Als ik meer kw heb dan echt nodig, is dat een probleem? Kan ik dan niet gewoon wat minder vaak stoken? Als ik een groot genoeg buffervat heb... Een grotere laadruimte en langere stukken hout spraken me ook wel aan. Of is het echt absurd om een te zware ketel te plaatsen?

Is het verschil in kwaliteit dan echt zo groot? Bij de goedkopere ketels zou er toch ook een rendement van rond de 90% zijn (volgens de producenten dan toch)

Sander

Een kleinere ketel kan langere tijd op vol vermogen branden en al die tijd zijn warmte ineen voldoende grote buffer steken.

Duurdere ketels zijn beter geïsoleerd, werken met lambdasonde om uitlaatgassen te meten, verschillende kleppen om verbranding altijd optimaal te regelen...
Verschil zit niet enkel in de prijs....

Ook kleinere vermogens vind je op 50cm stukhout.
https://www.froeling.com/at/produkte/scheitholz/s1-turbo.html

En voor houtvergassers dacht ik dat ze 50liter per kW rekende, dus ongeveer 4000liter buffer.

Zou toch eerst de isolatie aanpakken en daarna deze installatie overwegen.

Zou je eerst de boerderij niet isoleren en dan pas denken aan verwarming? Het vermogen dat je nu nodig hebt is gigantisch! Minder vermogen nodig = goedkopere verwarmingsketel + minder verbruik + hoger comfort. 

Als je de buitenzijde persé wil behouden kan je ook altijd langs binnen isoleren.

Opletten met langs binnen isoleren.
De moeilijkheid is groter en wordt opletten met dauwpunt.
Ook ingemetselde balken verdienen dan aandacht.
Langs buiten is eenvoudiger en je behoudt de massa van de bakstenen muur.

Bedankt voor de reacties, ik ga inderdaad ook beter gaan isoleren (een deel is al gedaan). Maar de ruimtes die we nu bewonen zouden we toch liefst ook al gaan verwarmen en de houtkachels die we nu hebben verbruiken massa's hout en het raakt niet eens overal goed warm...

Ik was waarschijnlijk wat aan het overdrijven met de 70kw, 45kw zal zeker wel voldoende zijn (het zijn wel echt twee huizen...)

Is het te doen om zo'n ketel zelf te installeren of moet dat echt gedaan worden door een pro? In het tweede geval, welke bedrijven doen dit in de buurt van Tienen?

SHT: Iliaens in Alken 

Solarfocus: Aviten in Zandhoven

Hargassner: Aartrijke

Fröling: TSD luxemburg of www.hout-cv.nl in Velp (NL)

ETA: www.chaudiere-pellet.be in Lasne of ETA energie in luxemburg

Guntamic: Tibri in Ruddervoorde of Dujardin in Hasselt (maar weet niet of dat nog bestaat?)

Viesmann: Overal te vinden, maar of de betreffende istallateur er ervaring mee heeft?

 

http://www.duurzamecvsystemen.nl/referentie/31/eta-houtvergasser-4000-liter-buffer

 

Nog een mooi project met een ETA ketel en 4000 liter buffervat.

Enkel jammer dat de leidingen totaal niet geïsoleerd zijn.