hoe verwarmen jullie jullie passief huis?

We proberen een oplossing te bedenken voor het verwarmingsvraagstuk van ons toekomstig passief huis. 

Ik vroeg me af wat degenen die een passiefhuis hebben als verwarming hebben voorzien, of jullie daar tevreden over zijn, of jullie het nu eventueel anders zouden aanpakken. Als je enkel met elektrische vuurtjes verwarmt, is dat aangemaam? Voor mijn vrouw is het pas aangenaam warm vanaf 23°, dus we zullen zeker iets van verwarming moeten voorzien ;-)

Wij bouwen een huis met kinesitherapiepraktijk. Er is nu 30 cm cellulose en 6 cm gutex in de buitenwanden voorzien, 30 cm cellulose in het dak en 20 cm resolschuim in de vloer. K-peil is voorlopig 18, maar daar zit een fout in, het is maar met 12 cm vloerisolatie berekend en zal dus nog wat zakken.

Voor de praktijk dacht ik eventueel aan een L/L warmtepomp, maar zo'n "bak" in de living vind ik niet echt mooi.. inbouw is dan weer een heel stuk duurder...

Alvast bedankt voor jullie antwoorden!

Reacties

Hoe wij verwarmen kan je terugvinden onder het dossier LI3582/01.
Geen praktijkruimte, maar we krijgen de woning vlot opgewarmd met een warmwaterbatterij van 2 kW. Muurverwarming in de badkamer wordt zelfs nooit gebruikt. K-peil van onze woning is wel 12.

Wij zijn reeds 3 jaar heel tevereden van de lucht / water warmtepomp + vloerverwarming + pv panelen.

Voordeel is

- goedkoper dan water/water wp

- geen jaar verbruikt (PV compenseert voor WP gebruik), wegens warme winters de laatste 3 jaar steeds 1000 kwh over.

- 2 extra  pv panelen, maar wel op winterhoek (= hierdoor minder zomer en meer winter opbrengst, waardoor we denken slimme meter (een beetje) voor te zijn.

- vloerverwarming ( enkel beneden)  vinden wij heel aangenaam

 

Hier een passiefgebouw/nulenergiewoning met 4 appartementen en zonder enig verwarmingssysteem, enkel voor sporadisch gebruik is 1 verplaatsbaar elektrisch straalkacheltje voorzien per appartement.

Ons appartement van 150 m² heeft op die manier het voorbije jaar 800 kWh of 176 € verbruikt aan bijverwarming.

Warm water komt via een gemeenschappelijke warmtepompboiler met een verbruik per appartement van ongeveer 400 kWh of 100 € per jaar .

Dus voor verwarming en warm water zou dit 176 + 100 = 276 € aan elektriciteit per jaar gekost hebben ware het niet dat die volledig is opgewekt door een PV installatie. Nul dus !

 

 

Was dubbel geplaatst.

Zonneboiler + pelletketel + VVW

Warmtepomp - vloerverwarming 

Wij hebben juist een passiefhuis met Kinepraktijk gezet.

Lang getwijfeld wat we gingen doen in verband met verwarmming.

Het is in praktij+prive beneden en badkamer boven vvw geworden. boiler van 400L met l/w warmtepomp van 5kw op en 3 zonnecollectoren.

We verhuizen eind deze maand en gaan 2/01 open op de nieuwe locatie. Dus nog geen praktijk ervaring. Ook getwijfeld tussen lagen temp convector in praktijk te zetten maar niet gedaan.Ik kan de vvw kringen van de praktijk wel heel hard of helemaal toe zetten.

Ik heb wel voor de praktijk en voor prive een apart d systeem.

 

Bedankt oor jullie input!

Momenteel overwegen we een lucht/lucht warmtepomp, het jammere bij een warmtepomp vind ik dat het rendement het laagst is op het moment dat je ze het meest nodig hebt.. Het voordeel van lucht/lucht is dat je er ook mee kan koelen, al hoop ik dat dat niet vaak nodig gaat zijn. Het nadeel is dat je nog een ander systeem moet voorzien voor SWW.

Ik heb ook een offerte opgevraagd voor een pellet/houtkachel + zonnecollector met bufferat dat ook zorgt voor SWW en vloerverwarming. Maar nog geen idee wat de kostprijs daarvvan gaat zijn..

We hebben gelukkig wel genoeg aan één ventilatieunit, de kiné-praktijk is niet zo groot..

Ivm kine; ik ken wat kinesisten die groepssessies geven. Dan is het ventilatie debiet afhankelijk van aantal personen meer dan grootte .

Walter