Ervaringen papiervlokken / cellulose?

Beste allen, 

Ik ben bezig met een serieuze verbouwing en moet momenteel een isolatiemateriaal kiezen voor mijn zadeldak. Het dak ga ik vernieuwen, het gebinte blijft behouden. 

In mijn zoektocht naar het beste prijs/kwaliteit isolatiemateriaal kwam ik terecht bij papiervlokken. Ik zou voor een goed onderdak zorgen, en tussen de 22 en 30 cm papiervlokken kunnen steken. Hierbij is het essentieel dat de papiervlokken hun werk doen aangezien mijn leefruimte een zeer grote vide bevat, de warmte stijgt dus snel tot onder het dak...

Nu ken ik niemand die hier ervaring mee heeft, iedereen gebruikt pur, pir, glaswol, houtwol... 

Daarom vroeg ik mij af wat jullie ervaringen zijn met cellulose of papiervlokken als dakisolatie? Doet deze zijn werk? Houdt dit materiaal goed de warmte binnen in de winter en buiten in de zomer? Was het uiteindelijk echt goedkoper dan de alternatieven? Moet ik best nog bij-isoleren met een ander materiaal? ... 

Alvast bedankt!

Groeten

Tim

 

 

Reacties

Hier 40cm in de daken + 3cm houtvezelplaten als onderdak.

Super isolatie, zowel zomer, winter als tegen geluid.

Degene die er mee gewerkt hebben zijn er meestal heel tevreden van.

Zeker doen!

Onderdak bij cellulose is best een houtvezelplaat als gutex, steico, celit, ...
Folie onderdak blaast zich omhoog bij de druk van het inblazen van de cellulose.

ik denk dat ik twintig jaar geleden één van de eerste verbouwers in Mechelen moet zijn geweest die ingeblazen cellulose heeft toegepast (28cm) als dak/zolder-isolatie bij verbouwing. Ik verhuur dat huisje nu en de lage stookkost is daarbij een troef. 10 jaar geleden heb ik dat nog eens overgedaan bij de verbouwing van onze huidige woning, zelfde onderdak (Celit) en folie (Proklima), ditmaal ook voor de (buiten)gevelisolatie. Ook zelfde aannemer, zorgvuldigheid qua kierdichting is van belang. 

Ik ken geen nadelen, je kunt werkuren uitsparen door zelf de balen in de blazer te schudden terwijl de expert (moet gecertificeerd zijn) de druk in de gaten houdt. Je hebt voor eenzelfde isolatiewaarde wel wat meer volume nodig dan  het superisolerende PUR maar alle andere aspecten (vochtregulering, hoekenvulling) pleiten voor (deskundig) ingeblazen cellulose. Zelfs als je duurzaamheidskeuze niet principieel zou zijn.

Wij wonen reeds 4 jaar in een passiefwoning waarvan ondermeer het zadeldak geïsoleerd is met 40 cm papiervlokken en zijn er heel tevreden over, zeer goede isolator en vochtregulator. Ben het volkomen eens met de andere reacties!

opbouw dak:

- onderdakplaat 20mm Celit 

- 40cm papiervlokken

- folie, correct afgetaped

- OSB plaat om te voorkomen dat isolatieruimte " opgeblazen"  wordt"tijdens blazen van de vlokken

Papiervlokken zijn zeer concurrentieel met andere isolatiematerialen mits assistentie bij het inblazen van de vlokken, honderden zakken!