afstand vloerverwarmingsbuis

Hallo,

langzaam komen we aan de vloerverwarming, wij dachten om de buizen op een hoh afstand te plaatsen van 10cm.

De firma waar we alles wilden aankopen zegt dat dit problemen geeft voor de cv ketel.De cv ketel kan moduleren van 1.9 tot 13kw

beschermd volume: 692.24m3

verliesoppervlakte : 481.66m2

gemiddelde u-waarde:0.30w/m2k     compactheid 1.44m  bruttooppervlakte : 224.84 m2

resultaten van epc (verlopige) 24724 mj

jaarlijks primair 139306mj

jaarlijks primair energieverbruik /vloeroppervlakte: 30.55 kwh/m2  jaarlijks netto energiebehoefte/vloeroppervlakte : 27.53 kwh/m2.jaar

gelijksvloers overal  vvw : 74m2  ,    verdieping : badkamer en traphal 17m2

iemand dat hier verstand van heeft dit gaat mijn petje te boven.

mvg

 

Reacties

echt niemand geen reactie.

 

Welk probleem?

 

Zij zeggen dat het te warm gaat worden in de woning als we de buizen plaatsen op 10 cm hoh .

 Willen we ooit overschakelen op warmte pomp dat lijkt me dit toch evedent, zij denken dat de ketel te veel gaat pendelen.

mvg

Ik mis slaapkamers met vloerverwarming.

Uitleg van de installateur slaat op niets.
Goede redenen om niet op 10cm te leggen:
- duurder; indien correct geïsoleerd is op 20cm voldoende ... (om 20w per m2 op te wekken, ook met warmtepomp).
- en brengt relatief weinig bij (maar idd bij warmtepomp helpen alle beetjes...).
- meer drukverkies en eventueel meer kringen of zwaardere omlooppomp nodig.

Welk vermogen heb je eigenlijk nodig om je woning te verwarmen?

Waarom nu geen warmtepomp? Heb je ook geen aansluiting nodig...

Walter

Op de slaapkamers word geen verwarming geplaatst,het verschil in de legafstand van 20 cm naar 10 cm is geen te overbruggen probleem.

wij vinden dat je vloerverwarming normaal maar eenmaal plaats en daarom willen we deze plaatsen op 10 cm je weet niet wat de toekomst bied, word aardgas duurder of net elektriciteit. het plaatsen van een warmtepomp is momenteel te duur. De firma wil geen legplan maken met een legafstand op 10 cm. Het vermogen dat we nodig hebben vind ik niet terug op het verlopig epc attest.

mvg

Buiten meerkost buizen zie ik geen probleem met hoh 10cm.
Je kan met lagere temperaturen werken voor dezelfde afgifte, volgens mij zeker niet slecht.
Legplan kan je ook zelf maken als je wil.

Als het te warm wordt als je buizen op 10 cm hoh liggen wil dit zeggen dat de regeling slecht is. Je hebt een degelijke WAR regeling nodig, zodat je water temperatuur tussen 25° en 35° varieerd, waar je zowel begin temperatuur als eind temperatuur zelf kan instellen,

Nogmaals contact gehad met de firma, antwoord van hun geen drukverlies , debiet te laag en we zouden een buffervat moeten plaatsen omdat we werken met boiler.

Als je dan vraagt hoeveel liter dit moet zijn , dat weten wij niet dat moet je vragen aan je installateur.

Iemand ervaring met een buffervat, is dit echt nodig als je met boiler werkt.

mvg

Waarom geen vloerverwarming in slaapkamers?  Besparing misschien 1.000 Euro: verlies in herverkoopwaarde +10.000 Euro...

Wat als iemand langdurig ziek is: ga je die in de woonkamer leggen?  Wat als je een kamer tot bureau wil ombouwen, een hobbykamer, of als de kinderen gewoon weg op hun kamer willen spelen, studeren? Lijkt me kortzichtig geen verwarming te voorzien.  We leven in 2017... Comforteisen zijn niet die van 50 jaar geleden.  

De verwarming in de kamers die wel verwarming hebben moet extra hard werken om de niet verwarmde kamers te kompenseren;  En gezien de badkamer de enige kamer is met verwarming een groot risico deze niet warm genoeg te kunnen houden... (want die moet voor alle kamers boven verwarmen).

Waarom neem je niet gewoon een andere installateur?  Je verliest er je enkel je tijd.

Wel moet de ontwerper van de installatie zorgen dat de omlooppomp alles aankan (dus die extra verliezen van druk kan opvangen).  

Blijf ver weg van een extra buffervat: voor een normale gezinswoning niet nodig.  

Ik ben wel voor een telegramstijl in posts: maar van je laatste post kan ik de 2 laatste zinnen niet ecjt begrijpen.  

Walter

Walter ,

 we plaatsen zelf de vloerverwarming, het is de firma die het legplan moet uittekenen die moeilijk doet .

voor de verwarming boven is het de badkamer en traphal die verwarming hebben, indien we boven op alle kamers verwarming plaatsen kost ons dit 1795€ meer  want we moeten noppenplaten nemen om deze op te bevestigen.

tenzij je een andere oplossing hebt, onze opbouw boven osb, acoustische platen en chappe  dan tegels, op de kamers word laminaat voorzien.

mvg

We moeten ook niet overdrijven over de noodzaak van vloerverwarming op de slaapkamers in een hedendaagse woning die goed geisoleerd, luchtdicht gemaakt en geventileerd wordt. Het temperatuurverschil is dan zonder enige verwarming maar enkele graden ten opzichte van de woonruimte's  met verwarming. Ik vind het zelfs in een badkamer niet nodig.

Verder begrijp ik niet helemaal het moeilijk doen over en het gebrek aan vertrouwen in de berekening. 

De woning is redelijk geisoleerd de buitenmuren 19.5 cm het dak 30 cm alles met papiervlokken , dan de platen celit dacht ik .

De luchtdichtheid is 0.33.

inderdaad.

bij ons: vloerverwarming op gelijkvloerse verdieping - streeftemperatuur (niet eens de klok rond) 20°. .  Enkel de badkamer heeft een radiator en de 21- 23° daar ( onze guilty pleasure) zorgt via de wtw ventilatie mee voor de stabiele 19° op de 1ste verdieping en 18° onder het dak.

Wat de keuze voor de legafstand ook moge worden: varieer niet. Bij ons heeft de aannemer die legafstand bepaald in functie van de streeftemperatuur in de betrokken (deel)ruimte  maar dat is m.i. onzin: de verwarmde lucht zorgt sowieso voor een egale temperatuur op de gehele verdieping terwijl het contactgevoel op de vloer wel verschilt naargelang de legafstand.

 

hier ook geen VVW op de slaapkamers. Ventilatie is nog niet aan t draaien. We slapen nog regelmatig, zelfs bij koude met ram op de kiep en toch blijft het 20 graden in de kamer. Dus geen angst dat het te koud gaat zijn. Hier K23 woning.

Ook onze vvw ligt op 10cm overal en ik heb nergens een plaats waar het te warm of te koud is. Alles is ongeveer even warm. Plan gekregen va begetube met de debieten op per kring. Alle kringen kunnen inregelen.

Wij hebben onze vvw 20cm hoh gelegd. In een moderne, goed geïsoleerde woning zie ik geen argumenteerbare reden om een hoh afstand van 10 cm te behouden in ruimtes waar je temperatuur niet meer dan 21° moet zijn.

Onze vloer bestaat uit 20cm beton (je kan dus van betonkernactivering spreken) en met een debiet van 0,5 m³ per uur voor een oppervlakte van 85m² houden we de ruimte gemakkelijk op een temperatuur van 19°. De voorlooptemperatuur is tussen 25°-30° (afhankelijk van buitentemp.), de retour temperatuur is ongeveer 5° lager.

In onze situatie is de hoh afstand van 20cm dus perfect. Enkel in de badkamer hebben wij een hoh van 10cm. Achteraf bekeken was dit overbodig.

Elke situatie is natuurlijk uniek maar hopelijk ben je iets met deze info om je eigen situatie in te schatten.

de buisafstand wordt bepaald i.f.v. het warmteverlies per ruimte en de aanvoertemperatuur.  zo ga je normaliter de buizen in de badkamer dichter bij elkaar leggen dan in de hall.  eventueel ook langs grote ramen die tot op de grond komen ga je de buizen wat dichter tegen elkaar liggen, kwestie van de koudeval daar te beperken. 

maar de afstands bepalen i.f.v. het totale warmteverlies van het gebouw is not done.  temeer omdat je dan allicht veel meer zal moeten inregelen.