Is het mogelijk om een ventilatiesysteem C en D te combineren?

Situatie is als volgt: ik heb 2 schouwen in huis en een geïsoleerde zoldervloer. Om in ventilatiesysteem te voorzien dacht ik in de eerste plaats aan een vraaggestuurd C-systeem.

De afvoer vanuit de natte ruimtes zou ik via buizen door de schouw naar de zolder kunnen doen, waarbij ik alle buizen aansluit op 1 unit. Voor de toevoer zou ik ventilatieroosters laten plaatsen.

Maar eigenlijk zijn de (4) slaapkamers even makkelijk bereikbaar via gaten door de zoldervloer, en zou ik langs daar mechanische toevoer kunnen voorzien. 

Mijn vraag is: zou zo'n systeem, waarbij ik de afvoer volledig mechanisch, en de toevoer deels natuurlijk (beneden) en deels mechanisch (boven) voorzie in de praktijk ook werken? Heeft iemand daar ervaring mee? 

En bijkomend, kan ik de warmte van de lucht uit de vochtige ruimtes dan ook recupereren voor de toevoer naar de slaapkamers (waardoor het boven automatisch wat warmer zou zijn)? Ervaringen? ideeën?

Reacties

Een paar bedenkingen:

Bij systeem C wordt een bepaalde hoeveelheid lucht gedwongen afgezogen. Eenzelfde hoeveelheid lucht zal automatisch via openingen worden binnengetrokken enkel door de gemaakte onderdruk. 

Bij systeem D wordt ook een bepaalde hoeveelheid lucht gedwongen afgezogen terwijl even veel lucht eveneens op een gedwongen manier wordt toegevoegd. In en uit worden zo berekend dat ze in balans zijn. Door die berekening kan ook juist bepaald worden waar er hoeveel wordt toegevoegd of afgezogen. 

Zowel systeem C als D zijn zo ontworpen dat de meest verse lucht binnenkomt in de leefruimte's, de ruimte's waar men het meeste tijd doorbrengt (leefkamer, slaapkamers...) en dat de meest gebruikte, meest vochtige en meest ruikende lucht verdwijnt in de minst gebruikte ruimte's (badkamer, berging, wasplaats, wc...)

In uw voorstelling heb je wel een bepaalde hoeveelheid lucht die wordt afgezogen, maar op het gezamenlijk inblazen en binnentrekken heb je geen controle over de hoeveelheid en de stromingsrichting. Wie zegt dat een deel van de geforceerd ingeblazen lucht niet zal verdwijnen via een of ander raamrooster ? Hoe ga je voorkomen dat hier of daar geen luchtstroming de verkeerde kant op gaat? Of dat de geurtjes, het vocht en de vervuiling van sommige ruimte's naar de slaapkamer of de leefkamer zal gestuurd worden?

Bijkomend: warme vochtige lucht vanuit de badkamer naar de slaapkamers is tegen het principe. Ten eerste is die lucht te vochtig en ten tweede is die lucht ook niet vers (zuiver) genoeg terwijl de versheid van de lucht in de slaapkamers juist het belangrijkste is.

 

Beste Charel,

Inderdaad enkele waardevolle bedenkingen. Het is voor alle duidelijkheid niet de bedoeling om de lucht vanuit de badkamer de slaapkamers in te blazen, wel om de warmte van deze lucht te gebruiken om de verse lucht voor te verwarmen voor de slaapkamers.

Wat eigenlijk ook zou kunnen is dat ik de lucht voor de slaapkamers wel natuurlijk laat binnenkomen, maar door een warmtewisselaar laat gaan. Je krijgt dan volgend systeem:

Vervuilde lucht wordt mechanisch afgevoerd vanuit de badkamer, keuken en het toilet.

Er ontstaat onderdruk op het gelijkvloers en op de eerste verdieping

Er wordt op het gelijkvloers door ventilatieroosters lucht naar binnen gezogen

Er wordt op de eerste verdieping langs ventilatiekanalen lucht naar binnen gezogen (van buiten, via de kanalen naar de slaapkamers). Deze lucht passeert dan eerst langs de warmtewisselaar.

In dit systeem komt er dus beneden koude lucht binnen, en boven voorverwarmde lucht. De vraag blijft voor mij wel of het mogelijk is om een warmtewisselaar te gebruiken wanneer lucht mechanisch wordt afgevoerd, en natuurlijk wordt toegevoerd. De warmtewisselaar vormt meestal een onderdeel van een volledig balansventilatiesysteem.

Bij een systeem C wordt de luchtverdeling door twee factoren bepaald: enerzijds de onderdruk van de centrale afzuigventilator. Maar anderzijds ook door de windrichting en de windsterkte. Bij grotere windsterkte zal met zekerheid dwarsventilatie optreden, waardoor het globaal debiet finaal groter zal zijn dan het debiet van de ventilator.

Uw systeem zou erin bestaan op het verdiep een systeem D toe te passen, maar beneden een systeem C. En van de eigenschappen van het systeem D is juist dat de luchthoeveelheden vooraf vastgelegd worden en niet van de windsterkte afhankelijk zijn.(Behalve dan de in-/exfiltratie die altijd zal optreden). Als ge één buis bijlegt van de zolder naar de living bekomt ge toch een volledig systeem D.

Dag Pierre,

Om het D-systeem te vervolledigen moet ik inderdaad nog een buis bijleggen van de zolder naar de living. Mijn keuken en living vormen nu wel bijna één ruimte (niet afsluitbaar van elkaar). De afstand tussen toevoer en afvoer is dan ook eerder beperkt. Ik weet niet of het essentieel is dat de toe- en afvoer in de uitersten van elke ruimte staan. Anders maak ik het inderdaad moeilijker dan nodig.

De plaatsing van toe-en afvoerventielen tov elkaar is wel degelijk van belang om de lucht in de ganse ruimte te verversen, zeker als de ventilatie niet in de booststand toert.  Wij hebben een wtw-unit waarbij je af- of aanvoerventilator apart kunt aan- en afschakelen. In de periode dat warmterugwinning niet aan de orde is zetten we ramen op kip en voeren enkel mechanisch af: Onze D wordt dan een C met nagenoeg dezelfde luchtstroomrichting als voorheen. We verbruiken zo minder electriciteit en vinden het prettig buitenlucht te proeven.

Nout schreef:

De plaatsing van toe-en afvoerventielen tov elkaar is wel degelijk van belang om de lucht in de ganse ruimte te verversen, zeker als de ventilatie niet in de booststand toert.  Wij hebben een wtw-unit waarbij je af- of aanvoerventilator apart kunt aan- en afschakelen. In de periode dat warmterugwinning niet aan de orde is zetten we ramen op kip en voeren enkel mechanisch af: Onze D wordt dan een C met nagenoeg dezelfde luchtstroomrichting als voorheen. We verbruiken zo minder electriciteit en vinden het prettig buitenlucht te proeven.

Het is nochtans in een universitaire studie gebleken dat de locatie van in en uit ten opzichte van elkaar zo goed als niets uitmaakt voor de luchtkwaliteit in elke hoek van de kamer. Zelfs al zouden in en uit zich in dezelfde hoek bevinden, de af- of doorvoer onder de deur bijvoorbeeld en de inblaas boven de deur, dan nog is de luchtverversing in de verste hoek nauwelijks slechter dan in de rest van de kamer.

Verder begrijp ik niet goed waarom je een balansventilatiesysteem maar voor de helft zou willen laten werken. Je doet hier een aantal grote voordelen van balansventilatie mee teniet. De lucht wordt niet meer gefilterd en is dus minder van kwaliteit, het geluid komt maximaal binnen, insecten komen ongehinderd binnen enz...Bovendien is die warmtewisselaar niet enkel in de winter een voordeel maar ook in de zomer. Zonder warmtewisselaar zou er in de winter meer koude binnenkomen en in de zomer meer warmte. Denk daarbij aan die zwoele dagen met een temperatuur van 28° en meer, Als je dan de buitenlucht rechtstreeks binnentrekt dan is het binnen de kortste keren binnen ook meer dan 28°, ook in de slaapkamers.

Minder kosten met slechts één ventilator ? Inderdaad, het zal maar de helft kosten, maar over welk bedrag spreken we dan ?

De volledige werking van het systeem met een constant en normaal debiet kost aan elektriciteit ongeveer 0,14 € per dag. Leg je één ventilator stil dan bespaar je elke dag 0,07 € ! Dat is niet om over naar huis te schrijven en wellicht geef je een veelvoud hiervan dan uit aan koeling.

Interessant en relevant, beste Charel zoals de meeste van jouw kommentaren en adviezen.  Graag de referentie van die studie want zo'n bevinding -nog niet opgepikt door WTCB- neemt bij verbouwingen zoals bij topicstarter Dries heel wat beperkingen weg. In één ruimte heb ik hier een inductieventiel met een richtbare 'worp' geinstalleerd omdat ik niet de mogelijkheid had om pulsie- en extractie ver genoeg uit elkaar te plaatsen. 

Koeling: op die -zeldzame- zwoele dagen van meer dan 28° gaat vanzelfsprekend alles potdicht en is het  D-day.

Filtering en geluid: besef ik wel, al is dit een rijhuis in de stad, bij ons geen probleem behalve bij een muggenopstoot. Die mogelijkheid om aanvoer af te koppelen zal inderdaad niet voor iedereen even relevant zijn. 

Electriciteitsverbruik: ik schreef niet  'minder kosten met slechts één ventilator' maar 'minder electriciteitsverbruik'. Het eventueel uitgespaarde bedrag vergoedt inderdaad enkel de pinten op die warme dagen als we de terrasramen wijd open zetten en de buitenlucht sowieso de balans verstoort. Tevreden dat het kan, ook igv buren-BBQ aan de kant waar onze gevelinlaat zit: aanvoer dicht,  ramen aan voorgevel open of op kip > betere lucht binnen.

Maar om bij het topic te blijven: ik zweer bij balansventilatie met wtw, die optie van een 'tijdelijke C' beschouw ik als een bonus.

Beste, het lijkt mij onmogelijk om de link hier te posten, maar als je klikt op "effectiviteit balansventilatie in woningbouw" dan kom je via Bling of Google als eerste bij die studie uit.