Vloerverwarming heeft moeite...

Ik zit met een probleem. Wij hebben hier boven en beneden vloerverwarming liggen (2 aparte circuits) welke opgewarmd worden met een L/W warmtepomp.

Het is nu buiten 5° (avond) en de verwarming heeft moeite om beneden de gewenste 21° te bereiken. 

Op de temperatuurmeters van de vloerverwamingpomp staat de vertrektemperatuur 33° is en de retour 23° is.

1) Is die het verschil van die vertrek/retour temperatuur normaal? Is water warmer zetten een oplossing?

2) Ik zie aan de collector dat alle buisjes van de vloerverwarmingkringen (warm en koud) een halve meter als een dikke bundel tegen elkaar liggen vooraleer ze de chappe/pur in gaan. Zou het kunnen dat die daar elkaar afkoelen en het daardoor niet warm wordt?

De vloer binnen voelt wel warm aan als de vloerverwarming draait.

 

Reacties

33° lijkt mij veel te veel ik heb nu 29° als vertrektemperatuur (buiten 4°) aan de WP, 33° is voor als het ergens tussen 0 en -5 is.

Het verschil tussen aanvoer en retour is meestal tussen de 3 en 5° hier. Allen als de verwarming pas opgezet is, is het verschil de eerste dagen groter.

Wordt je WP gestuurd door een buitenvoeler of een thermostaat binnen?

Ik heb de menging van retour en vertrek dicht gedraaid op de collector, omdat het volgens mij fout was, en sindsdien werkt het bijna perfect, alleen als het heel koud buiten is, moet ik de stookkurve een paar graden verhogen.

WP wordt gestuurd door thermostaat binnen. 

Dat laatste dat ge daar zegt... hou ziet dar er uit want snap niet helemaal wat je daarmee bedoelt.

 

Debiet verhogen?

Het water sneller laten rondpompen via circulatiepomp bedoel je?

Hallo Messel, bij mij was de collector een in de fabriek voorgementeerde colletor, in de aanvoer zit eerst een ontluchter (hoogste punt van de leiding), gevolgd door een thermosaat kraan (die niet te gebruiken is, wegens praktisch niet instelbaar en is ook niet nodig met een WP) daarna zit er een T stuk waar ook het retoer water op aangesloten is en dan volgt een pomp, werkt waarschijnlijk goed als basis vervarming bij radiators.

Als je retour water slechts 23° is, is je vloer temperatuur ook niet hoger, en dan heb je heel weinig vermogen om je ruimte op te warmen ongeveer een 20w/m2.

Waarom gebruik je een thermostaat om de vloerverwarming te regelen, Heb gisteren de verwarming moeten afschakelen, en vanmorgen terug opgeschakeld na 3 uur is het 0,0° warmer, zal tegen de middag bij een uur of 3 wel beginnen warmen, dat zijn de nadelen van vloer verwarming.

Het debiet verhogen zoals Limer voorsteld kan helpen, maar kan leiden tot te warm.

Waarom zou dat kunnen leiden tot te warm?
Vloerverwarming moet 24/7 opstaan aan dezelfde temperatuur, zonder nachtverlaging dus, want dat is zinloos.
Vervolgens een kleinere delta t tussen beide, door ofwel pomp meer debiet te laten geven, of debiet op collector zelf juist in te regelen.
Hoe kleiner delta t, hoe gelijkmatiger je je woning krijgt verwarmd.

Kamertemperatuur kan je bepalen met je kamerthermostaat.

Ok bij mij staat de vloerverwarming dus niet 24/7 aan. De warmtepomp + vloerverwarming draait alleen als de kamerthermostaat zegt dat het "te koud" is. Bij jullie draait dat non-stop (vanaf een bepaalde buitentemperatuur)? 

@Messel, inderdaad de wp staat hier continue op vanaf 1 november tot ergens in maart en dan zet ik een klokje op de circulatie pomp van 8 uur per dag om de vloer op temperatuur te houden tot half april. Temperatuur van het water wordt geregeld door een WAR regeling.

 

@ Limer, hoe  kan je een proces regelen met een aan/uit schakelaar als er 6 tot 12 uur vertraging op dat proces zit? Je bent volgens mij altijd te laat met het schakelen.

Heeft moeite met 21 graden te halen? Ofwel haalt die het ofwel niet; moeite zal hij niet doen ;-).
Hoe warm wordt het dan wel?
Retour temperatuur; is dat de gecombineerde temperatuur van de 2 circuits samen of van 1 enkel circuit?

Dat verwarming door enkel de thermostaat gestuurd wordt zou me verwonderen. Welke warmte pomp is dat dan wel?
Heb je een idee van die nodige vermogens van je huis/beneden verdieping?

Zoals al gezegd; de delta t is veel te hoog. Volgens mij dus een veel te laag debiet zoals al gezegd....

Wat zegt je installateur? Die kan beter weten wat gedaan dan eender wie op een forum.

Walter

@Walter

Wij merken dit voornamelijk als het avond/donker wordt. Dan zien we dat de kamertemperatuur bijvoorbeeld maar 20.5° graden is en dat te koud aanvoelt. De warmtepomp & vloerverwarming draaien dan heel de avond maar de kamertemperatuur geraakt niet aan 21° tegen dat we gaan slapen. Nu (middag) is de temperatuur bijvoorbeeld wel 21° binnen, de warmtepomp heeft heel de voormiddag gedraaid en is nu net gestopt.

De retourtemperatuur is van 1 circuit (beneden). Boven draait de vloerverwarming niet wegens momenteel warm genoeg zonder.

Het is een L/W warmtepomp van 12kw. Deze maakt water van 35° (geen stookcurve dus want WAR niet actief) voor de vloerverwarming zolang de kamerthermostaat dit vraagt. 

Waarmee regel je het debiet? Is dat de pomp van de vloerverwarming? (Wilo pomp staat nu op stand 3 van en gaat van 1 tot 6)

De installateur zegt niks, ik heb forumhulp nodig om het op te lossen :-)

 

Een warmtpomp zonder buitenvoeler en je hebt daarvoor betaald?
Dat is zo onzinnig. Dat wil zeggen heel de winter te hoge aanvoertemperaturen , te veel aan/uit schakelen. Extra verbruik en kortere levensduur.

Die wilo pomp op 6 is een start; zoek naar max 5 graden verschil.

En waarom zet je de thermostaat niet op 22 graden? Ik kan me moeilijk voorstellen dat een 12 kw warmtepomp de hele ochtend moet werken voor een halve graden.
12kw is wel echt veel; toch geen nieuwbouw?
En de rest van het huis?
Kan je debiet in kringen regelen?
Hoe werkt de thermostaat? Per kring, per zone?
Geeft de architect nog tips?
Welke type warmtepomp is het?

Kan je de constructeur contacteren?

Wat zegt de gebruikershandleiding?

Walter