Welke ECHTE ventilatiedebieten woning

Welke debieten moet je eigenlijk echt inregelen, voor een gezond binnenklimaat?

Wetende dat de EPB debieten nogal aan de grote kant zijn.

Met welke waardes ventileren ze in Duitsland?

Reacties

Het hangt ervan af welk ventilatiesysteem ge installeert. 

Bij een systeem D moeten de wettelijke debieten ook in werkelijkheid behaald worden. Hiervoor moet er een certificaat afgeleverd worden.

Bij een systeem C moeten de ventilator en de roosters enkel aan de wettelijke bepalingen voldoen. De ventilator moet dus het maximumdebiet aankunnen, maar er bestaan genoeg systemen waarbij dit debiet gecontroleerd beperkt wordt.

Het systeem D is hier benadeeld, want het is veel moeilijker om in elke ruimte apart het wettelijk debiet te halen, dan over een ventilator te beschikken die enkel het totaaldebiet moet kunnen opbrengen.

Systeem D, behaalt de wettelijke debieten in hoogste stand.

Maar zou nu eens willen nameten, in welke stand, of op welk percentage ik de groep moet laten draaien, om een gezond binnenklimaat te krijgen, zonder te over-ventileren, met een te droge lucht als resulstaat in de winter (of een NOG drogere lucht dan noodzakelijk, wetende dat de lucht zowiezo droger is bij vriesweer).

Ik weet dat ze in Duitsland eerder met vaste debieten per persoon of per ruimte werken, en minder per m², zoals hier.

 

op de gok , en uit ervaring , zou ik zeggen een 30-40 % van je wettelijke debieten.

wat voor ons vooral belangrijk is , is het s nachts meer ventileren dan overdag , omdat dan de slaapkamers intensief "bewoond" worden, met co2 opstapeling. Overdag heb je meer geloop en deuren die opengaan en zo. Het is soms een beetje trail and error. Mijn vrouw had soms hoofdpijn s'morgens , en nu ik de nachtelijke ventilatie van 30 naar 40 % gezet heb is dat weg.

maar nog eens, geen wetenschappelijke staving. Ik zou zeggen , als je het echt wil weten, zal je moeten een co2 logger voorzien in je slaapkamer en kijken of deze waarden niet te hoog stijgen s'nachts.

Geert,

Mijn vrouw heeft vroeger ook veel geklaagd van hoofdpijn, en deze treedt nog soms op wanneer ik 's avonds vergeet de ventilatie hoger te zetten. "Studies" aan de UG zouden uitgewezen hebben dat ongeveer 10% van de populatie aan dit euvel lijdt. Vooral studenten die meededen aan dit onderzoek hadden helemaal geen hinder van een CO2-opstapeling.

Internationale richtlijnen voor o.a. ventilatie van grote zalen voorzien sinds lang tot 50 m3/h en per persoon verse lucht, (buiten de gerecycleerde lucht voor verwarming of afkoeling). In een kleine slaakamer met btwee personen zou dit moeten worden uitgerekend, maar het is niet zeker dat stand twee van de ventilator er zal komen. Dan kan men beter het toelaatrooster meer opendraaien. De rest van het huis ontvangt, gelijk ge zegt, snel voldoende verse lucht, en die plaatsen zijn overdag ook niet continu bezet.

In ons energie plus huis ligt de ventilatie weeral eens uit. Houtkachels zijn weer zo hard aan't stoken dat de "verse lucht " eerder doet denken aan een cafe jaren 80. Zeker een schakelaar monteren om ventilatie uit te schakelen!

 

In ons energie plus huis ligt de ventilatie weeral eens uit. Houtkachels zijn weer zo hard aan't stoken dat de "verse lucht " eerder doet denken aan een cafe jaren 80. Zeker een schakelaar monteren om ventilatie uit te schakelen!

 

Er staat toch altijd een schakelaar of bediening op ventilatie d dat je die kan uitschakelen.
Actief koolfilter tussen plaatsen, dan is dat probleem opgelost.

Beste limer, 

weet jij van iemand die deze filters verkoop? ( met wel 200 m³ per uur halen , en de drukval moet haalbaar zijn voor de balans ventilatie.

 

eddy

 

over de chakelaar : deze staat er , maar mag eigenlijk niet . gebruiker mag de ventialtie niet uitschakelen.....

 

etc.....

Keuze genoeg.
Je moet alleen de plaats hebben om ze tussen de installatie gebouwd te krijgen. En die filters moeten nog in een filterkast worden ingebouwd.
Die kan je kopen of zelf maken.

eiegenlijk wel belangrijk , die schakelaar : stel, incident met gevaarlijke stoffen of brand in je buurt en de hulpdiensten zeggen "ramen en deuren gesloten houden en binnen blijven " dan moet je ook je ventilatiesysteem vlot kunnen afschakelen, hé. En als de heer des huizes(bij wijze van spreken) thuis is , zal die wel de zekering gaan opzoeken, maar als de kinderen of partner alleen thuis zijn moet dat toch wel vlot kunnen gebeuren zonder veel zoekwerk.

aandachtspuntje bij nieuwbouwwoningen !

@geert devos: er zijn veel overheden, sommige overheden zeggen dat het afschakelbaar moet zijn (bvb brandweer) , andere zeggen dat dit ten stengste verboden is (epb overheid). Daar overheden niets moeten hebben van andere overheden...

@limer :  bedankt voor de tip, echter wel zo dat er heel veel keuze is.

Eerst dacht ik aan de 'Zehnder /Paul wtw active kool type AK' filter , omdat ik zelf een Paul Novus toestel heb, en geen vodden wil met grote drukvallen en zo.

Daarna las ik een artikel over iemand die beweerde dat een actieve koolfilter zwaar moet zijn, veel actieve kool bevatten. Actieve kool patronen zijn hier de oplossing, en blijkbaar kunnen deze dingen zelf zelf hervuld worden? Bij deze partonen stond wel dat men een speciaal mondasker moet dragen bij het hervullen.... 

Gevolg is dat ik nu echt niet meer weet wat gedaan. 

Is het iemand die een Zehnder / Paul AK filter, is er iemand die een systeem met patronen heeft  en er tevereden /ontevreden over is?

mvg

eddy

 

Nog een na vraagje : bestaat er niets zoals in onze Novy recirculatie dampkap : daar zit namelijk een actieve kool filter in die je zelf kan regenereren in de oven. Bij ons werkt dit  10/10

mvg eddy

Alle actief kool korrel kan je regenereren in een oven. De vraag is of je dat wil. Op dat moment komen de opgenomen stoffen terug vrij.
Dus tenzij je nog een oude oven in de tuin hebt staan, zou ik er niet aan beginnen.

Hoe groter de filter hoe lager de drukval.
Vandaar dat ik geen voorstander ben van die kleine filters als die van paul.

Actief kool korrels koop je in zakken van 20 of 25kg, en vul je zelf.
Maar VOOR en ACHTER een actief kool moet je ook een F7 plaatsen, erachter nog beter een F9, om eventueel koolstof die los komt op te vangen.

Dus zoals ik zei, je hebt wat plaats nodig, maar bij de industriestandaard, dus filters van +/- 600x600mm in sectie, ben je ook een jaar gerust, dus volstaat 1x per jaar vervangen

Drukval gaat ook laag zijn door extra groot filteroppervlak.

beste Eddy,

het is nogal logisch dat als er een incident in je buurt is, je je ventilator zal afschakelen , geen enkele regelgeving kan daar iets aan veranderen. Het gaat hem over het gemak en de snelheid van afschakelen>> dus een schakelaar in de buurt van je toestel is zeker nuttig. Het kan toch niet dat als de overheid bij een brand in de buurt vraagt om ramen en deuren te sluiten, de mensen met een ventilatiesysteem zouden moeten  zeggen : "ik mag niet afschakelen omdat het vea zegt dat dit niet mag !"....

Ik volg de strekking dat je in normale omstandigheden niet mag afschakelen, mijn opmerking ging net over die uitzonderlijke omstandigheden.

Het VEA heeft deze redenering perfect gevolgd in de technische specificaties :

8.2 Mag een ventilator in woongebouwen afgezet of op een lager debiet
geregeld worden ?
Eis
De Belgische ventilatienorm NBN D50-001 § 4.2 vierde opmerking vermeldt dat voor ventilatiesystemen B,
C en D de mechanische toe- en afvoer permanent moet zijn.
Met een ‘permanente’ toe- of afvoer wordt een mechanische toe- of afvoer bedoeld, die niet kan onderbroken
worden door manuele of automatische voorzieningen, die eigen zijn aan het ventilatiesysteem
zelf : dus geen aan / uit-knop, tijds- of andere regeling die het ventilatiesysteem uitzet.
De ventilatoren, toevoer- en afvoeropeningen kunnen wel uitgerust worden met een regelsysteem, bijvoorbeeld
een regeling op basis van aanwezigheid, CO2, relatieve vochtigheid … Die regeling mag het
debiet van de ventilator doen verminderen, maar er moet wel permanent een toe- en / of afvoer zijn (zie
ook vraag 6.2). De ventilatoren mogen dus nooit uitgezet worden.
Opmerking
In afwijking van de bovenvermelde eis is het toegelaten om de ventilator toch te kunnen uitschakelen in
uitzonderlijke omstandigheden, bijvoorbeeld voor onderhoud of in geval van ernstige buitenluchtvervuiling.