Kan je in Belgie een hennep gebouw bouwen?

Dat voldoet aan de EPC norm?

Hoe moet je ventileren in een hennepgebouw?

Wat moet je als verwarming voorzien in een hennepgebouw? (vootr de zeer koude dagen)

Reacties

Zeer interessante vraag.

Ik denk dat qua E-peil er geen probleem mag zijn. Als je een isolatieschil van 30cm kalkhennep neemt, heb je een U-waarde van 0.19. Dat is dus zeker voldoende.

Vervolgens zonnepanelen plaatsen voor hernieuwbare energie.

 

Voor verwarming kan je gewoon vloerverwarming nemen.

Ventileren: systeem D is dan meest aangewezen 

Beste,

Wij overwegen onze houtskelet te bouwen met hennep... willen of kunnen jullie je ervaring delen?

Mvg

Hier ervaring met KALKhennep (ik weet niet goed wat je met 'hennep' bedoelt, er bestaan ook hennepmatten). Kalkhennep kan perfect gebruikt worden als isolatiemateriaal, zorgt voor meer thermische inertie dus zeker slim in HSB. Isolatiewaarde is ook voldoende en het kan gebruikt worden als vloerisolatie zonder betonplaat nodig te hebben. Enige nadeel hier was de luchtdichting: de kalkhennep krimpt bij droging dus als je het houtskelet ermee vult, zal je achteraf een spleet hebben bovenaan. Ook aansluiting met andere materialen was soms moeilijk en het is van zichzelf niet luchtdicht. Wij hebben dit meestal opgelost door de juiste tescontape te gebruiken en bezetten met leem.

Beste Jan, bedankt voor je reactie.

Hennep (in de volksmond als wiet) hennepscheven is overschot, Vezels worden voor ander doeleinden.
ik had belangstelling voor :

www.youtube.com/watch?v=FcctSvVFheA&t=9s

https://www.youtube.com/watch?v=b6eMdqJbQI4
Hierbij bekom je een homogene muur. Natuurlijk is de luchtdichtheid niet volledig en moet je alle opening zorgvuldig aansluiten.

Mag ik  hierop u een reactie vragen? 

Wij hebben het inderdaad gedaan zoals in die filmpjes. Kabels en leidingen reeds voorzien vóór het storten van de kalkhennep is inderdaad handig, maar inwerken van de aansluitdozen in de muur is toch handiger om pas achteraf te doen. Kalkhennep is redelijk zacht de eerste weken/maanden, dus je moet zelfs niet slijpen.

Hoe natter de kalkhennep bij plaatsing, hoe meer hij zal krimpen en een spleet geven bovenaan. Maar als je hem te droog maakt, loop je het risico dat de kalkhennep er weer uit valt voor hij uitgehard is. Dat hebben we één keer voor gehad (geen zorgen, dat gebeurt binnen de paar uur dus je weet direct of je iets verkeerd hebt gedaan). Ook de verticale naad tussen hout en kalkhennep is niet luchtdicht. Je kan dus best nog steeds tape gebruiken, en uiteraard een pleisterlaag zoals leem of kalk. Lemen op kalkhennep gaat zéér goed, wel nog wapening gebruiken bij overgangen etc.