Wandverwarming doe het zelf

Ik zou graag wandverwarming willen plaatsen in mijn rijwoning dat ik aan het verbouwen ben.  Het gaat over een gemeenschappelijke muur van 8 (voorbouw) + 6,5 (achterbouw) meter langs aan de rechter kant van de woning.

Ik heb op dit forum al heel wat bijeengesprokkeld van info over wandverwarming, maar er blijven toch wat onduidelijkheiden over welk materiaal te gebruiken, opbouw en de technieken voor wandverwarming.

- Eerst het gebruik van de buizen.  De meeste raden mij gewoon aan om Alpex te gebruiken, maar ik zie overal dat er wel speciale luchtdichte buizen gebruikt worden.  

-Om de warmte in de juiste richting te laten gaan wordt er natuurlijk isolatie geplaatst aan de achterkant van de buizen en liefst ineens mogelijk om leem op te stuccen.  Wat is de beste opbouw om ook niet te veel ruimte te verliezen?  Heraklith met isolatie zit je toch al rap aan een serieuze dikte, of is een Heraklith plaat alleen al goed genoeg?  Of stucbare houtswol/vezel van 40mm?
Hoe bevestig ik hier best de buizen op?

-In hoeveel groepen deel ik de buizen (voor de lengtes van de muren) best op en laat ik deze horizontaal of verticaal lussen?

-Wat heb ik nodig qua technieken?  Speciale pompen voor de groepen te bedienen?
Kom ik toe met een iets sterkere gascondesatieketel?  Ook als ik dit wil combineren met radiatoren op de eerste verdieping?
Is het ook interessant om uit te kijken naar een zonneboiler?

Bedankt voor de hulp alvast!

Bram

 

 

Reacties

Ik denk net iets te veel -beginners- vragen om er zelf aan te beginnen.
Zoek iemand om je bij te staan want je moet je moet toch wat basis ontwerp kennis hebben.
Wat extra info;
- wandverwarming heeft een lagere Max temperatuur dan radiators. Je moet dus zorgen je een goede strategie hebt voor het voeden van je radiators en de wand. Een 3/4-wegskraans om verschillende temperaturen te hebben in je installatie is duur (1-1.500 euro). Probeer dat te vermijden.
- natuurlijk moet de ketel niet zwaarder zijn. Die moet gewoon 'juist' zijn. Je moet wel een omlooppomp hebben die past bij de installatie. Maar dat geldt ook zonder wandverwarming.
- en je installatie moet hydraulisch correct zijn. Dat is niet even snel uit te leggen hoe je dat bereikt.

Walter

als je het zelf wil doen, zal je best heel wat google'n opzoeken nalezen...

- in ieder geval niet vertikaal lussen maar horizontaal met toevoer onderaan (anders kan je dit circuit niet ontlucht krijgen).
- neem liever convectoren dan radiatoren want die kunnen op dezelfde temperatuur als wandverwarming aangestuurd als je ze overdimensioneert.
- je ketel moet niet zwaarder of lichter zijn maar volfgens warmteverliezen van de woning (isolatieniveau, verwarmde oppervlakte en gewenste temperaturen bepalen dat)
- je ketelomlooppomp wordt bepaald door verwacht aantal circuits en debiet, niet of je nou radiatoren convectoren vloerverwarming muurverwarming hebt. En meestal is naargelang zwaarte v d ketel al een geschikte pomp meegeleverd/ingebouwd
- de buizen van vloerverwarming zijn voldoende luchtdicht voor wand-vww
- worden met speciale klemmen op de isolatie geprikt
- neem geen heraklith maar meteen 40mm houtwolplaat, bestucbaar met leem 1à2cm boven je buis
 

Nog wat ideeën,

je kan de wandverwarming in de retour van de radiatoren zetten. Dan gaat je ketel maximaal condenseren vanwege de lagere retourtemperatuur. Als je huis redelijk geïsoleerd is, is een continue temperatuur van bijvoorbeeld 19 à 20 graden interessanter dan te werken met nachtverlaging. Een ketel met hoog vermogen is in dat geval dan ook minder nodig. Natuurlijk afhankelijk van hoe het warm water wordt gemaakt. 

Als je met een zonneboiler wil werken, probeer dan zeker alles ltv te verwarmen (lage temperatuurverwarming) en dus liefst vloer- en/of wandverwarming of sterk overgedimensioneerde radiatoren of ltv-versies.

Bijkomend (en zonder de situatie ter plaatse grondig te kennen) is het op zich geen groot probleem als de stenen muur achter de wandverwarming ook wat wordt aangewarmd. Dat houdt de muur droog en gezond. Dus bijvoorbeeld een bepleisterbare houtwolplaat van 2cm voldoet eveneens. 

Inderdaad horizontaal aanleggen. Ik heb wel de aanvoer bovenaan, zo is de afgifte maximaal. Anders warmt elke onderliggende buis de bovenliggende buis telkens wat mee op. Ontluchten meestal geen probleem als je dat kring per kring doet met de pomp in hoogste stand.

Ik zou ongeveer 60m buis per kring aanhouden, maar daar zijn veel variabelen (doormeter buis, aantal bochten, scherpte van de bochten, afstand tot collector, al dan niet in retour van radiator...) maximaal lijkt me 100m maar nogmaals, moeilijk zo te beoordelen. 

 

Groet

Wouter

in verband met zonneboiler:
- daar bestaan 2 systemen: met vlakke platen of met vacuumbuizen. Die laatste presteren beter in het winterseizoen, wanneer de zon al schaars is.
- je kan opteren voor een groot systeem (+-10m²) die je verwarming ondersteunt. Temeer omdat wandverwarming ook op lagetemperatuur loopt: want is ook de temperatuur dat vacuumbuiscollectoren in het koude seizoen produceren.
- als je ketel 2 circuits heeft (op 2 verschillende temperaturen aanstuurbaar): 1 voor c.v., 1 voor sanitair: die laatste kan je dan ook naar je bovenste boilerspiraal van je sanitairbuffervat sturen voor bijverwarming en voor legionellavoorkoming. De sturing van kranen of zonneboilerpomp neemt de sturing van de boiler voor haar rekening (want die heeft verschillende programma's)

Als je een goed geisoleerd huis hebt kun je ook eens denken aan elektrische verwarming. Een bijzonder Oostenrijks product kwam ik tegen op een nederlandse site tegen.Het betreft een carbon/grafeen folie die kan worden opgenomen in een dunnestuclaag van wanden of plafonds. Het product werkt op een 36 volt voeding en kan doorboort worden. Plafondverwarming lijkt mij wel wat maar moet nog uitzoeken wat het verbruik van zo'n systeem is.

Iemand ideeen ? 

hier vindt je het product : www.promths.eu

haha, eerst fantastisch isoleren en dan al uw besparingen weggooien door de zeer dure vorm van electrisch verwarmen????
1 kWh electrisch kost ongeveer zoveel als 5kWh gas. Of die kwh nu van gas of van electriciteit afkomstig is maakt niets uit want dat is de eenheid van energie.
met andere woorden je kan de efficiëntie van een electrische verwarming wel opdrijven van bvb 80 of 90% naar 100% maar nooit boven de 100% komen hee, wat ook maar voor leugens publiciteitsadvertenties willen doen geloven. 100% betekent gewoon dat iedere verbruikte kWh ook in warmte omgezet wordt. 

Carol Vandecasteele schreef:

1 kWh electrisch kost ongeveer zoveel als 1kWh gas. 

Typo: niet beter ?

1 kWh electrisch kost ongeveer zoveel als 6 kWh gas. 

ja, je zag het aan toon en context dat er een schrijffout was. bij deze intussen verbeterd