Houtkachel in combinatie met ventilatie D

Als ik zo op het forum zoek lijkt het dat ventilatie D samen met een eenvoudige houtkachel moeilijk combineerbaar is.
Op mijn Zehnder Comfo 350D ventilatie-unit heb ik wel een "openhaardregeling", wat ik vreemd vind.
Een kachel of open haard zou 'vechten' tegen ventilatie voor de luchtstromen in huis. De documentatie laat hier te wensen over.

Is het mogelijk om de rookkanalen zo aan te passen dat een houtkachel kan werken met buitenluchttoevoer?
De houtverbranders die ik vind, die zonder aanpassingen werken met buitenluchttoevoer, lijken me allemaal inbouwcassettes.

 

Reacties

Moet je zowiezo met een luchtdichte kachel werken, die ruimtelucht onafhankelijk werkt, dus met aanvoer van buitenlucht voor z'n verbranding.

In Duitsland hebben de kachels die hiervoor kunnen dienen een DiBt toelating, en aansluiting naar buitenlucht.

Anders moet je maar eens zoeken op: Dibt Raumluftunabhängig Holzofen

Dus zeker wel een combinatie mogelijk, maar niet met de eerste de beste kachel.

Anderzijds is de vraag of je in een goed geïsoleerde woning überhaubt nog iets met een kachel kan doen?

Of het moet er 1 zijn die het grootste deel van zijn warmte aan water of zo afgeeft, en slechts een klein deel aan de ruimte.

Bedankt, daar ga ik zeker naar op zoek.

Een houtkachel zou ik enkel gebruiken als bijverwarming, voor de gezelligheid. In de loop der jaren heb ik stapels hout verzameld. Het zou spijtig zijn dit niet te kunnen gebruiken.

Neles,

 

Is dit voor een nieuwbouw?  E-peil?

Ik heb het ook overwogen, maar de investering was mij te omvangrijk voor die paar uur gezelligheid per jaar.

Als het een goed geïsoleerd en luchtdicht huis betreft, doe je er beter aan je houtvoorraad te verkopen (ben je zo kwijt) en het verhaal van de kachel te vergeten.

 

2 van de 4 buitenmuren geïsoleerd met 25cm hennepplaten. En het dak met 20-30cm papiervlokken.

Tja, misschien maar best verkopen die meters hout.

Eerst nog splijten en op juiste lengte zagen. Dan heb ik er toch nog plezier aan gehad.

Een haard of een houtkachel heeft vooral een slechte invloed op de luchtdichtheid van de woning. In principe kan een ventilatiesysteem D er goed mee overweg, maar ge verliest wel warmte door de infiltratie die nodig is om de kachel van lucht te bevoorraden. Als het huis goed luchtdicht is, zal de kachel niet trekken zonder een rechtstreekse luchttoevoer van buiten.

meeste kachels van tegenwoordig die een beetje kachel zijn (en dus niet die plaatstalen gevalletjes van de doehetzelf), hebben een buitenluchtaansluiting. Ik denk dat het probleem vooral ligt in het feit dat je soms achteraf een buitenluchttoevoer moet voorzien doorheen je luchtdichte schil , en liefste een beetje luchtdicht afgewerkt. Als je een kelder hebt is dat miss een oplossing : gat voor de toevoerbuis met diamantboor doorheen je betonplaatv frezen tot in je kelder , probleem opgelost.

PS    Zeker als je een voorraad hout hebt is een kleine , onafhankelijke houtkachel zo gek niet : als je hoofdverwarming het om één of andere reden laat afweten (stroomschaarste , gasschaarste, defect ) , kan je je (goed geïsoleerde) woning rustig warmhouden met je back-up verwarming!

Twee terechte vragen die op hetzelfde neerkomen:

Zijn die vlammetjes echt nodig ?

Heb hier, in een massief-passief woning in aanbouw ook lang getwijfeld om een houtkachel in te bouwen in een wand van de keuken (open keuken naar living en bureau).

Deze zou dan 30% warmte aan de ruimte afgeven, en 70% waterzijdig, aan een groot buffervat/zonneboiler dat er toch staat.

De vrouw wou ook graag vlammetjes voor de gezelligheid in de winter, als het koud is.

We zijn met de laatste afwerkingen bezig, en het laatste jaar (ja, doen veel zelf, en dan duurt het lang ;) ) schommelt de temperatuur binnen tussen de 19 en 23°, zonder verwarming, soms zelfs met een aantal ramen op kipstand.

Dus vroeg ik mij af, hoeveel dagen per jaar je die extra warmte dan effectief kan inzetten?

Dan hebben we maar beslist om die investering niet te doen, voor een paar avonden per jaar.

Was ook niet van plan om met de ramen open te moeten gaan stoken, omdat het er teveel opwarmt.

Je kan een goed geïsoleerd huis niet meer vergelijken met een woning van 20j terug, waar je inderdaad voor de kachel moest gaan staan of zitten om het warm te hebben in de winter.