Wat is de regelgeving rond een offgrid installatie?

Goeiemiddag allemaal,

Hopelijk kunnen jullie me helpen. Ik heb reeds enkele malen een discussie gehad met mijn vriendin betreffende een off-grid installatie.
Kent er iemand hier de officiele regelgeving rond? Met verwijzing naar de passages in de wetteskst?

Ik ga ervan uit dat eeen offgrid installatie (we spreken enkel elektrisch hier en momenteel hypothetisch) is toegelaten in ons belgenland.
Mijn vriendin echter is ervan overtuigd dat je verplicht bent een aansluiting te hebben bij een netstroombeheerder. en dat je niet zelfvoorzienend stroom mag opwekken en gebruiken.
 
Om deze discussie voor eens en altijd af ste sluiten willen we dus duidelijkheid.

Dus, een elektrische Off-grid installatie welke op geen enkele manier is aangesloten op het stroomnet van de netstroombeheerder, toegestaan of niet? En waar vind ik de officiele regelgeving?

Alvast bedankt :-).

Reacties

Veel regels zijn er niet; je elektriciteitsinstallatie moet voldoen aan het AREI reglement.
Kan je even nalezen maar je zal er geen verplichting vinden tot aansluiten.

Ik wil het wel geloven Walter, en het lijkt me sowieso ook het meest aangewezen, maar wat als die installatie niet voldoet aan het AREI ? Je kan dan geen aansluiting krijgen, maar je hebt ook geen aansluiting nodig.

 

Heb wel al ooit gehoord dat je verplicht bent een aansluiting te hebben, omdat anders je woning "onbewoonbaar" verklaard wordt.
In hoeverre dit klopt, en waar dit geschreven staat weet ik niet.

charel schreef:

Ik wil het wel geloven Walter, en het lijkt me sowieso ook het meest aangewezen, maar wat als die installatie niet voldoet aan het AREI ? Je kan dan geen aansluiting krijgen, maar je hebt ook geen aansluiting nodig.

Zoals ik het A.R.E.I lees is het gewoon stom en gevaarlijk te werken met een installatie die niet-conform is. Dus zelfs al is volledig off-grid en geen electrische aansluiting nodig hebben mogelijk, staat dit eigenlijk los van A.R.E.I.-conform.

Woubeir, dat vind ik dus ook, veiligheid boven alles, al zouden sommige puntjes wel voor discussie vatbaar kunnen zijn.

Ik stel me enkel ook de vraag of je wettelijk nog genoodzaakt zou zijn om een keuring te laten uitvoeren voor een installatie die niet aan het net gekoppeld is. Wellicht enkel nog voor de brandverzekering.

Ik denk dat het A.R.E.I. geldt voor eender welke electrische installatie en dat het niet uitmaakt van waar de stroom komt. Want anders zou een bedrijf dat volledig zelf in de eigen stroombehoefte kan voorzien, uitkunnen onder het A.R.E.I. en is het doel van het A.R.E.I net niet om op het vlak van electrische installaties voor een veilige werkomgeving te zorgen ?

 

Tja ! Als je in het  kippenhok, hondehok en hobbykot met wat tweedehands materiaal en beperkte vakkundigheid elektriciteit voorziet, daar uiteindelijk een stekker op zet en die via een twijfelachtige verlengdraad in het stopkontekt steekt van de woning dan is dat voor het AREI perfect in orde.

Tja terug dan zeker !

waarom zou je moeten aansluiten ? Enkel rioolaansluiting is verplicht als er riolering in de straat loopt. Al de rest niet.

Keuring zou dan idd. zijn om de verzekeringen geen grond van uitsluiting te geven : als je huis afbrandt , kan de verzekering tussenkomst weigeren als de installatie niet conform is.

of denk je eens in dat een toevallige gast in jouw huis geelectrocuteerd geraakt door jouw (niet gekeurde) installatie : dag familiale en mogelijk nog strafrechterlijke en burgerrechterlijke vervolging !

maar voor de wateraansluiting, (die ook niet verplicht is) is er wel een (financieel) addertje onder het gras : als je geen leidingwater hebt , gaat de overheid ervan uit dat je zowieso water vervuilt , waar dat water vandaan komt maakt geen verschil (regen/put/rivier...). Je zal een zuiveringskost moeten betalen , en die wordt forfetair berekend per gezinslid : forfetair wil zeggen een gigantisch jaarverbruik, waar een normale spaarzame verbruiker maar een fractie van nodig heeft , waardoor je uiteidelijk aan zuiveringskosten meer betaald dan als je gewoon een leidingwateraansluiting zou nemen. Heb zelf deze discussie gevoerd met VMM , en mijn punt was : laat mij een gecalibreerde watermeter op mijn regenwaterpomp zetten en bereken zo mijn jaarlijks waterverbruik en belast mij daarop : niets van , zei VMM , de wet laat dit niet toe , we gaan u forfetair belasten...

Mijn vorige woning was ook off-grid, maar de Studer kon automatisch overschakelen naar het net indien de spanning op de accu's onder een bepaalde grens kwam.

Ik had de installatie zodanig voorzien van een extra schakelaar zodat het offgridsysteem zelfs door iemand die niks van de installatie af wist kon ontkoppelt worden van het binnennet.

De accumulatorbank was zowel per batterijpaar (150 Amp.) als op het einde (600 Amp.) afgezekerd.

De gehele batterijbank was zodanig afgesloten met een houten wand dat kinderen en onbevoegden er onmogelijk rechtstreeks mee in contact konden komen (was een eis van de keurder van Vinçotte).

Alles is gekeurd door Vinçotte en goed bevonden.