Onderdak in folie: na-isoleren met glaswol?

Toen we 10 jaar geleden ons dak vernieuwden plaatste de dakwerker "Actis Triso 9+"-folie als onderdak.

Nu we de zolder gaan afwerken als extra kamer zou ik willen na-isoleren met glaswol.

Ik heb de dakwerker en fabrikant hiervoor gecontacteerd maar krijg tegenstrijdige reacties: volgens de dakwerker niet nodig (bepaal ik zelf wel) en volgens de fabrikant kan dit zonder probleem.

Een leverancier van Actis zegt dan weer om maximaal 18cm isolatie te plaatsen omwille van condensvorming.

 

Ik heb ook prijs laten maken om de werken te laten uitvoeren en geen enkele (!) van de 3 aannemers  stelde zich vragen of maakte een opmerking. Alle 3 zouden ze 6cm glaswol tussen de kepers plaatsen en 18cm erbovenop, afgesloten dmv een dampscherm...

Graag jullie input aub, ik zou niet graag binnen enkele jaren met schimmelvorming zitten onder het dak

Reacties

Beste,

Qua isolatiewaarde is dat product ten zeerste ontoereikend. Het plan om meer (echt) te isoleren is dus volkomen terecht.

In principe isoleer je van zo dampdicht mogelijk aan de binnenkant naar zo dampopen mogelijk aan de buitenkant. Dit om condensatie aan de binnenkant van het onderdak te vermijden.

En daar heb je  met dit materiaal mijns inziens een probleem, het is namelijk volkomen dampdicht. De situatie is dan te vergelijken met een te isoleren plat dak, daar zorgt de dakbedekking ook voor een dampdicht scherm. En dus denk ik dat je de isolatie van uw hellend dak ook moet aanpakken zoals men dat bij een plat dak doet.

Van binnen naar buiten:

- eerst een intelligente damprem plaatsen aan de binnenkant waardoor eventueel vocht ook naar binnen toe kan terug uitdampen. 

- isolatie

- dampdicht onderdak

Tevens is het dan aan te raden om een constant werkend ventilatiesysteem te plaatsen.

 

Bedankt Charel.

Kan ik die "intelligente damprem" verder ook afwerken met Gyproc?

Dat kan, maar probeer het wel zo te doen dat je het voor niets moet doorboren en het overal luchtdicht aansluit, hetzelfde als bij een gewoon dampscherm.

Meestal worden er dan latten op bevestigd waarop je vervolgens de binnenafwerking kan vastmaken. Door die latten krijg je dan ook een open spouw (leidingspouw) waarin je eventueel je leidingen of kabels kunt verwerken.

Ik volg Charel in zijn redenering: Opvatting als plat dak met dampvariabel dampscherm. Toch is de situatie niet gelijk: Er zit namelijk een ventilatielaag tussen de pannen en het onderdak, die opwarming (en omgekeerde dampdruk in de zomer) beperkt. Daardoor zal eventueel opgebouwd vocht minder vlot naar binnen uitdampen in de zomer. Daarom zou ik toch aanbevelen om een dauwpuntberekening te laten doen. Daarnaast zou ik (als de berekening positief uitvalt) eerder kiezen voor een isolatiemateriaal dat beter vocht kan bufferen dan glaswol: Een plantaardige wol (hout, hennep, vlas, ...) Dit laat spreiding van het condensaat toe in het volledige dakpakket en niet alleen in de houtsectie.

Bert,

Ik snap het verschil en waarom een vochtbufferend materiaal dan te verkiezen is. Je noemde daarbij plantaardige wol en ik vraag me dan af of er nog andere materialen voor dit doel net zo goed kunnen dienen. Ik dacht in de eerste plaats aan cellulose en aan schapenwol.