Chape op verdieping in HSB: een must?

Doordat we op de verdieping van onze houtskeletbouwwoning met een beperkte hoogte zitten, is daar momenteel geen chape voorzien voor de vloer. Nu klasseert de EPB-coördinator onze woning als een lichte constructie en daardoor staat ons oververhittingsrisico momenteel erg hoog. Met de chape zou de woning iets meer massa hebben en zou het risico wat dalen. 

Nu maak ik me vooral zorgen over wat dat in de praktijk zal geven. Onze hele zuidgevel bestaat uit glas (1.0 beglazing) en hoewel er overal screens zijn voorzien maak ik me wel zorgen. 

Zijn hier mensen met een HSB die in een gelijkaardige situatie zitten? Valt dat wat mee? 

Reacties

Een hele zuidgevel in glas, zelfs met screens lijkt mij in ieder geval problematisch op gebied van oververhitting, een chappe op de verdiepingsvloer gaat daar weinig aan kunnen veranderen vrees ik. 

Ik zou dat een ontwerpfout durven noemen.

Bij mij gaat een constructie met chape en dus inertie 'matig zwaar' van OV -44% naar een constructie zonder chape en dus inertie 'licht' naar OV +85% (en het E-peil stijgt 5 punten).

Zijn jullie al gestart met de werken?

Normaal krijg je toch ook een EPB voorstudie, aan de hand waarvan je dan nog zaken in je plannen kan wijzigen, om tot een beter resultaat te komen.

Zorg bij een lichte constructie op z'n minst voor een goede mogelijkheid om nachtkoeling te doen.

Dus niet de ventilatie een stand hoger zetten, maar effectief een paar inbraakwerende ventilatieroosters ter grootte van een raam die je beneden kan openen en een paar dakramen/verluchtingsluiken op zolder die open kunnen.

Op die manier kan je in de zomer, als het tenminste nog afkoelt 's nachts, je huis 's nachts, en vooral dan tegen de morgen, aan groot debiet afkoelen, om er weer een dag tegen te kunnen.

Zorg anders ook voor een aardwarmtewisselaar of Bodemwarmtewisselaar op je aanzuiglucht van je D-systeem (als je een D-systeem hebt tenminste). Zie dit niet als een airco, maar je kan er wel mee zorgen, dat je binnenlucht niet stijgt door je ventilatielucht.

In de winter kan je hiermee ineens een elektrische bijverwarming overbodig maken.

 

In houtskelet, zie je tegenwoordig meer dat ze binnenwanden in Silicaat of zo maken, of centraal de trappen in gewapend beton uitvoeren, om toch wat massa in die lichtgewicht constructie te krijgen.

Maar fundamentele oorzaak van dit alles, en de 1e persoon die dit mee in rekening zou moeten brengen, is natuurlijk jouw architect.

Het is aan hem om te zorgen, tegen beter weten van de klant in, dat er geen serres gebouwd worden, waar het 's zomers niet uit te houden is. Grote glaspartijen op zuid kunnen ook voorzien worden van grote dakoversteken, vaste alu profielen als zonwering, ....

Die EPB-voorstudie zou dan al vroeg in de ontwerpfase moeten gebeuren om op zo'n zaken invloed te kunnen uitoefenen want eens al vrij ver in het traject is dat nog moeilijk. Vergeet niet dat als je plots je vloeropbouw nog wilt wijzigen, dat wel eens heel wat zaken kan beïnvloeden.

Zo'n EPB-voorstudie zegt ook niet alles want vaak wordt er nog uitgegaan van de referntiewaarden. Zo is de OV in onze voorstudie aanzienlijk hoger dan in mijn simulaties. Ik heb de voorstudie nog dus ik wil eigenlijk wel nog eens nakijken hoe die zo gedaald is.

Oorspronkelijk was het OV-risico 68%, in de laatste simulatie 44,5%.De inertie is hetzelfde gebleven.

Verander ik in die voorstudie de inertie van 'matig zwaar' naar 'licht', dan stijgt wel het risico bij ons van 68% naar naar 112,5%.

Woubeir,
Is de woning waar je naar verwijst al gebouwd of gaat het nog enkel over een theoretische benadering?

Aan topic starter;
- de architect moet een correcte woning ontwerpen naar oa warmtecomfort; aan hem er voor te zorgen dat oververhitting geen probleem zal zijn. Jammer dat een epb berekening hem daar op moet wijzen.
- is het echt zo dat een lichte woning aanzien wordt als een woning met hoge epb-oververhittingsrisico? Op zich toch niet? Het is de combinatie massa-isolatie en inkomende energie die dat risico bepalen. Als de zonnewering er is-dus instroom energie is onder controle - zou je even goed kunnen zeggen dat je meer zal moeten isoleren. Dus hoe zit het met de isolatie? Het is nu eenmaal een feit dat je meer moet isoleren bij een lichte woning dan bij een zware woning voor evenveel energie comfort in zomer als winter. Het voordeel van eenvoudige/snelle nachtkoeling heb je bij de lichte woning wel. Merk op dat je ook meer massa in de vloer van gelijkvloers kan stoppen.
Ik kan alleen de ervaring van echt veel massa geven. Superleuk op de moeilijke nachtkoeling na.

Walter

Walter,

ze is in opbouw. Als ze wordt gebouwd op de gewenste manier, komt dit er uit.

De woning staat inmiddels in ruwbouwfase, dus er kan momenteel nog maar weinig gebeuren om het euvel op te lossen. Wij wisten niet dat we al in zo'n vroeg stadium moesten aankloppen bij een EPB-verlaggever. We hebben eigenlijk echt geen goed gevoel bij de architecte en hebben de indruk dat ze dingen zelf veel te laat opmerkt of niet vermeldt tot wij er expliciet naar vragen. Als bouwleken weten we dan weer niet goed welke vragen te stellen... dus ja, hier staan we dan. :)

De chape mag overigens niet gelegd worden want de stabiliteit is er niet op voorzien. 

Vreemd. Je eerste EPB-berekening dateert toch van voor je effectief begon te bouwen, niet ?

Ja, maar nadat de stabiliteit werd berekend en het houtskelet in productie werd gezet. 

Dat is inderdaad een probleem.

Wat is de precieze OV ? Want die kan dus nog een stuk dalen door bepaalde keuzes tijdens de werken.

6977kh (max ligt op 6500)

Dan zou het kunnen dat je uiteindelijk zelfs ruim onder die 6500 kh uitkomt. Alles hangt af van de keuzes die uiteindelijk gemaakt zullen worden.

Is meer isolatie een optie? Kan je nog extra massieve binnenmuren nemen, bv in kalkzandsteen?
Hebben alle ramen zonnewering?
Hogere massieve vloeropbouw gelijkvloers?

Meer isolatie resulteert in nog grotere oververhitting. Naast zonwering kan je ook nog opendraaiende raamdelen in rekening brengen als koelventilatie, tenminste als ze niet bereikbaar zijn voor inbraak: Niet gelijkvloers, niet als er een plat/lichthellend dak onder zit. Ook schaduw van bomen en overliggende gebouwen kunnen meehelpen.

Bert Verbeeck. schreef:

Meer isolatie resulteert in nog grotere oververhitting. ...


Dat is een type fout?
Indien niet moet je dat eens uitleggen. Iets als " als je meer isolatie plaats komt er meer warmte binnen". Maar dat is natuurlijk onzin.

Walter

@ Bert : niet bereikbaar voor inbraak zeg je , niet gelijkvloers ...

ik zou dat toch willen nuanceren : ieder raam kan je "inbraakvrij" maken door er een (EPB-erkend) raamrooster voor te zetten . Probleem opgelost.Grootste fabrikant van die inbraakvrije roosters is onze eigen belgische R....on.  Voor EPB worden deze ramen dan meegeteld voor koelventilatie. Wil dat zeggen dat een inbreker nooit zal binnengeraken ? natuurlijk niet . het zal gewoon iets langer duren en vooral veel lawaai maken. Je gaat dat alleen openzetten voor je nightcooling , ALS JE THUIS BENT , hé.

Bij mij zijn  op het gelijkvloers 2 ramen en 2 onderste delen van de toegangdeuren zo uitgerust.

Voor de mooiheid ga je dan wel niet :-)

walter-8 schreef:

Bert Verbeeck. wrote:

Meer isolatie resulteert in nog grotere oververhitting. ...

Dat is een type fout?
Indien niet moet je dat eens uitleggen. Iets als " als je meer isolatie plaats komt er meer warmte binnen". Maar dat is natuurlijk onzin.

Walter

Omdat meer isolatie er voor zorgt dat de zonnewarmte die via de ramen is binnen gekomen, nog moeilijker door de gebouwschil naar buiten kan stromen. Zonnewarmte komt uiteraard nauwelijks binnen via gesloten gevelvlakken.

Bert Verbeeck. schreef:
....

Omdat meer isolatie er voor zorgt dat de zonnewarmte die via de ramen is binnen gekomen, nog moeilijker door de gebouwschil naar buiten kan stromen. Zonnewarmte komt uiteraard nauwelijks binnen via gesloten gevelvlakken.


Als zonnewarmte niet door gesloten opp van gevel naar binnen kan kan het er ook niet door naar buiten... ergens klopt je redenering niet....

Dus : het is buiten 30 graden; de zon schijnt door een aantal ramen binnen (of door geen enkel raam, speelt zelfs geen rol) en dan wordt het volgens jou binnen warmer als je meer isolatie hebt; dat klinkt toch als onzin? In dit scenario is het absoluut zo dat meer isolatie zorgt voor een koelere woning. Er is nog nooit een woning gebouwd waar het zo zou zijn dat meer isolatie in bovenstaand verhaal voor meer oververhitting zorgt. Maw wat je zegt is gewoon niet correct. Meer isolatie zorgt altijd voor een koelere woning.

Je bedoelt natuurlijk dat eens het buiten koeler is dan binnen dat meer isolatie voorkomt dat het binnen snel afkoelt. Zodat je eventueel tegen de ochtend terug een koeler huis hebt en de isolatie terug kan helpen op zeer warme dagen oververhitting te voorkómen. Maar ook dat is fout. In de zomer is het temperatuurverschil tussen buiten en binnen zo klein tijdens warmte periodes dat zelfs met weinig isolatie je niet voldoende warmtetransport haalt via de muren opdat je woning kan afkoelen. Het is net wat je zegt: er is nauwelijks warmtetransport door de gesloten geveloppervlakten (als de voor opwarmen geldt, geldt dat ook voor afkoelen). De enige manier om echt af te koelen is met verluchten. En voor het afkoelen met lucht speelt veel of weinig isolatie geen rol.
En voor de topicstarter is het absoluut zo dat meer isolatie zijn oververhitting kan verminderen.
Het is zelfs erger; je stelde dat muren niet bijdragen tot oververhitting; maar in warme dagen (30 graden) is het temperatuurverschil tussen binnen en buiten overdag groter dan 's nachts(18 graden). En zeker op de opp. beschenen door de zon. Maw; wat je beschrijft als warmte die door de schil naar buiten moet; dat gaat nog steeds moeilijker dan warmte naar binnen op warmte dagen.

Walter

Hoe rapporteer je hier iets want die report-knop werkt niet (bij mij) ?

Toch zie ik het probleem nog niet zo erg. Veel ramen is misschien in de zomer wel erg warm, maar enkel wanneer het zo wie zo warm is. De rest van de tijd geniet je echt van het licht. Je kunt het eventueel oplossen door een goede zonnewering te plaatsen. Als het dat echt te warm wordt, kun je de zon toch nog wat buiten houden. Dat hebben we op het appartement van mijn moeder ook gedaan. Zij heeft grote raamdeuren op het zuiden en dat is soms wel te warm. Ondanks de goede isolatie. Nu heeft ze een goede zonnewering met elektrische rolluiken voor die momenten en is het probleem van de baan.

Johnny,

Als de epb berekening aangeeft dat je risico hebt op oververhitting, neem je dat best serieus. Het is vrij dom een nieuwbouw te zetten waarbij je meerdere dagen per jaar +25 graden in huis hebt. Dat is iets dat je wil voorkomen. Al was het maar om het risico te beperken dat nadien nog een koelende airco wordt geplaatst.
En idd zonnewering op zonbeschenen ramen is een goede start.

Walter

Vandaag toevallig tegengekomen dat in de eerste versies van de EPB-software er geen kans was op OV zolang je onder de 8000 Kh bleef en dat je toen niet over de 17500 Kh mocht. Men zal wel een goede reden hebben gehad om dit aan te passen, maar het is wel grappig.

als je niet naar de klassieke beton/steen wil gaan, in een HSB kan je ook de massa verhogen door b.v. leemstenen tussen de staanders te plaatsen, 1500 tot 1850 kg/m³, 1 m³ is bv een wandje van 4m bij 2.5 m en 10 cm dik.  er bestaat ook droge leem om tussen de balken te gieten, +/- 1350 kg /m³.  ook nog leembezetting, 1 cm geeft ongeveer 15 kg/m².