Spouwmuurisolatie met inspuiting van PUR

Een vijftal jaren gelden liet spouwmuurisolatie via inspuiting van PUR uitvoeren.  Prima isolatie, zeker, want het schuim kruipt in alle spleten en gaatjes en vult letterlijk alles dicht.  Maar : één muur was vroeger geverfd geweest, blijkbaar met geen al te dampdoorlatende verf.  Meerdere jaren zal ik niets, maar nu plotseling zie ik 1° afbladdering van de verflaag die er nu toch al 20 jaar vast aan hing, en 2° uitvriezen van de voegen.  Er zit dus duidelijk vocht in die buitenmuur.  De muren die niet geverfd zijn (scheldesteen) vertonen geen enkele schade.  Een technicus vestigt er nu ook mijn aandacht op de een spouwmuur slechts mag opgevuld worden met isolatiemateriaal indien de metselspecie geen zavel bevat.  Nu zijn bijna alle woning die werden gebouwd tot de jaren 1960 gemetseld met mortel op basis van zavel en cement.  Als dat waar is dan blijven er in Vlaanderen nog weinig woningen over die in aanmerking komen om te worden voorzien van spouwmuurisolatie.  Waarom vestigt de Openbare bevoegde instantie hier de aandacht niet op ?

Reacties

Het probleem ligt vooral bij de dampdichte  verf. Dus deze moet weg.

Wat betreft Zavel + cement, er is dan een kleine kans dat op natte muren (regenkant of bij constant vochtige muren) er ook een probleem kan ontstaan op langere termijn.

Daarom dat ook velen dan nog deze muren verven met dampopen verf (zoals silicaatverf).

 

In België zijn het dikwijls nog aannemers met weinig ervaring met spouwmuurisolatie. In Nederland doen ze dit al veel langer en daar vertellen ze wel de nadelen.

Of na-isoleren met polystyreen bolletjes (isomo), dat geeft ook een meer open en ademende structuur, in tegenstelling tot PUR.