Nieuwbouw verwarming kiezen

We hebben net onze eerste EPB adviesrapport gekregen .

Er werd gerekend met een luchtdichtheid van 3 ( aan ons om beter te doen ) . De opgegeven warmtebehoefte voor verwarming en SWW zou een 9700 kWH aardgas zijn of 2700 kWH electriciteit met warmtepomp . 

Het is een houtskelet , 30 cm cellulosevlokken in muur en 40 cm in dak . 20 cm xps in de vloer . Deceuninck Zendow neo Premium en 0,6 glas . Er is geteld met 3500 Wpiek zonnepanelen en verwarming op aardgas . Ventilatie D .

Beschermd volume 767 m3 , verliesopp 484 m2 , gemiddelde U-waarde 0,31 W/m2K , compactheid 1,58 m .

Voorlopig een E24 en K26  en 26,91 kWH / m2 . Als we voor een WP kiezen E23 , screens E22 wat uiteraard wel moet ,  zonneboiler E18 en met een betere luchtdichtheid zou E15 moeten mogeklijk zijn . De overhitting zit op 3900 Kh . 

Om de K te laten zakken kan ik nog een leidingspouw van 5 cm opvullen en eventueel nog lager gaan in glas .

Nu vroeg ik mij af of opbouwrolluiken iets uitmaken voor EPB ipv screens . En of er iemand weet wat ik nog aan electriciteit zou kunnen bijtellen bij de warmtevraag . Het Belgisch gemiddelde van 3500 kWh zegt nog niet veel over het aandeel verwarming en algemeen electriciteits verbruik . En de EPB had er niet direct een antwoord op . 

Met een verbruik van 2700 kWh zie ik een WP wel zitten , maar er moet nog algemeen verbruik bij en een 2000 kWh voor onze electrische wagen . En een 7of 8000 kWh zie ik dan iets minder zitten naar zonnepanelen toe .

 

Reacties

En wat is het vraag nu ;-).

Je hebt zoveel info gegeven (geslaagd met grootste onderscheiding) maar geen vraag gesteld ;-).

Waar twijfel je juist aan?

Walter

Ok; nu zie ik de vragen wel ;-)

Elektriciteit : 3500kwh is zonder verwarming, zuiver je elektrische apparaten (zo is de opstelling bij de meeste Vlamingen ). Maar heb je nu niet zelf een elektriciteitsfactuur waarop je je verbruik terug vindt ?

Rolluiken of screen maken niet uit.... zonnewering is zonnewering. ...

Ps: een idee tussen de verhouding verwarming/sww in je cijfers?
De vraag omdat je zowat op passiefhuisniveau isoleert, maar dat de resultaten van de warmteverliesberekening zowat het dubbele teruggeven (zo lees ik de 26,91 kWH / m2)
Walter

Nu hebben we een huis van 1957 , nergens isolatie . We verbruiken een "kleine" 4000 euro gas en electriciteit per jaar . Dat  is een 6000 kWh , met 2000 van auto incl. , en een 30.000 kWh gas . 

Voor electriciteit hebben we een 4000 kWh met electriche boiler voor SWW voor 4 personen .

Natuurlijk doet het nieuw huis  beter maar door het hoge verbruik al die jaren wil ik toch een idee krijgen .

Het warmteverlies kan liggen aan de opp ramen denk ik , het zijn geen grote , maar wel veel . Past bij de stijl . Daar kan ik nog 0,4 glas nemen maar de prijs zal wel navenant zijn .  

Het verbruik zakt 300 kWh als we luchtdichtheid naar 0,6 zouden krijgen . enz. Het originele idee was een passiefhuis , maar de orientatie was niet optimaal en de stijl die we wilden paste ook niet . Dus hebben we gekozen voor een ben woning . Minder strenge normen maar ik heb de opbouw hetzelfde gelaten als een passiefhuis . We kunnen het dan maar beter zo goed mogelijk benaderen . 

Als ik het dan uittel kom ik op een 3500 + 2700 (voorlopig)  = een 6200 kWh per jaar . Moeten we geen gas meer leggen . Het zal wss wel goed zijn maar dat vind ik toch best veel . 

Een zonneboiler had ze nog niet geteld omdat ze dacht dat de prijs te veel zou zijn naargelang de opbrengst . Maar is dat ook ?

Een zonneboiler heeft 4x hogere eff. dan zonnepanelen , geen zonneboiler , meer panelen leggen . 

al gedacht aan een "groot" buffervat (750-1000 L), met een paar extra spiralen in. Op 1 ervan, sluit je een paar zonneboilerpanelen aan, dan is in de zomer en groot deel van tussenseizoen je san WW al gedekt, en dan een L/W warmtepomp op een andere spiraal voor de rest van de warmtetoevoer. Je sluit de onderste spiraal (onderaan "koelste" water) op VV of enkel ventiloconvectoren voor wat verwarmingsondersteuning en de bovenste spiraal is dan voor afname van je san WW.

Voordeel van dit buffervat is dat je in de toekomst andere warmtebronnen er ook kan op aansluiten als deze effecicienter worden.

Voor die paar echt koude dagen met "zwaar" negatieve temperaturen kan je bvb een pelletkachel installeren in de leefruimte. Meeste mensen die ik ken doen dit toch voor de gezelligheid.

Ja , heb ik al aan gedacht , maar de boiler van de zonneboiler zou op zolder komen om de afstanden niet te lang te maken en de warmtepomp komt beneden in de berging welke dan wel een langere afstand heeft . Kan de buizen wel extra isoleren of valt de afkoeling van de buizen nogal mee ?

Afstand zonnecollector naar zonneboiler mag groot zijn.
Afstand zonneboiler naar verbruikers zo klein mogelijk.

Nog 1 keer opnieuw de cijfers van de isolatie gelezen; kom je echt maar aan k26?
Je zit met isolatie echt op passiefhuis niveau; ik zou eerder k20 verwachting. Of je moet echt zeer veel glas hebben.
Heeft de epb man ervaring met dergelijke hoeveelheid isolatie ?

De vraag omdat je dan misschien ook op lagere nodige vermogens uitkomt.

Merk dat je met die isolatie in mijn ervaring met epb te ver van de realiteit zit naar werkelijk verbruik; epb rekent te weinig op internet warmtewinsten en ook met veel 'buitentemperatuur' voor een woning op passiefniveau. Je voor de eigenlijke warmteverliezen en ontwerp beter phpp inschakelen. Dit gaat een realistisch zicht geven op wat je nodig hebt aan verwarmingsinstallatie.

Voor de verwarmingsinstallatie heb je beter een antwoord op de vraag wat het nodige vermogen is ipv totaal energieverbruik.

Walter

Ivm ramen; je zegt idd veel ramen. Maar een huis waar een deel op een autotoonzaal lijkt heb je veel kans op opverhitting. Dat zal niet bij de steil van de inwoners passen.
Kijk dit zeker na, zodat je zeker niet met airco eindigt binnen een paar jaar.

En de prijs voor 'beter' glas zal meevallen (ivgl tot het zeer grote bedrag dat bouwen met veel ramen duurder is -m2 prijs 2a3 voudige van een muur..., beter glas een paar procenten)

Walter

Net eens gekeken in het rapport en we hebben een 200m2 muur en ongeveer 53 m2 ramen met deuren inbegrepen . Die 200m2 is met dagkanten bij anders is het 185m2 . Als ik screens zet , wordt die opp van de profielen dan bij het opp van de muur geteld ? Want dan komt er een profiel van 12cm breed tussen muur en raam . Alle ramen zijn geteld aan 0,93 Uw , ongeacht grootte . Dak U 0,12 , muur U 0,15 en vloer U 0,14 . Het is wel een noordboomdak dat bij in het verwarmde gedeelte zit . 

Als ik al die opgenoemde E-peil inspanningen doe dan zakt mijn warmtevraag maar voor het K-peil kan ik minder doen , of natuurlijk meer isoleren .

Ik heb ook het EPB rapport met alle cijfers , als ik dat kan uploaden wil ik het ook wel posten . 

Oververhitting zit op 60% of 4300 Kh zonder screens en zakt naar 3900 Kh met screens . -1 E-peil punt . We zijn nu wel overal rolluiken aan het overwegen . 

Ik moet passen wat een goede waarde is voor oververhitting ; 6000kh is te veel voor epb dus 3900kh lijkt me op het eerste zicht ook nog veel. Is het verschil echt niet groter met screens?
Walter

volgens epb niet , op de O-Z kant hebben we 2 ramen 1,45m  x  0,6m en 2 ramen 1,1m x 1,85m , Op de Z-W kant 5 van 1,1m x 1,45m en 4 van 1,1m x 1,85m + voordeur , alles samen een 21m2 . Als ik op de Z-W kant de helft van de ramen screens voorzie daald het E-peil nog wel , aan alle ramen zakt de oververhitting maar niet het E-peil . Daarom die rolluiken , een half huis screens is geen zicht en toch wat safe naar oververhitting .

 

Is er eigenlijk nog een verschil in K-waarde tussen het eerste rapport en het uiteindelijke ingediende als de bouw af is ?

ik vind het verschil met of zonder screens toch maar heel povertjes, ik had meer veschil in oververhitingsfactor verwacht. In de praktijk met of zonder screens zou toch een gigantisch verschil geven.

al eens aan nightcooling gedacht ?

let wel op , als je dat eens laat simuleren (wel of geen nightcooling) bij je EPB-man (of vrouw) , zeker de inbraakwering niet vergeten, anders wordt je nightcooling niet meegerekend voor de oververhittingsfactor.

Zit dat niet in het ventilatiesysteem ? Een Zehnder Q350 .

Debiet van balansventilatie is te klein om van nachtkoeling te spreken (ivgl met ramen open).
Op ZW-Zo; net richtingen met veel oververhitting problemen : daar moet absoluut zonnewering als je het koel genoeg wil houden, wat epb ook zegt.

Merk op dat epb maar een tool is om huizen te vergelijken (al wordt het steeds wat beter). Het doel moet niet zijn goed te zijn volgens EPB maar een goede woning te bouwen.

ivm k- waarde na bouwwerken; ik zie nogal eens dat initieel iets wordt ingediend dat gewoon moet voldoen, zelfs vrij slordig. Nadien eventiel een betere versie.. Maar als je echt epb wil gebruiken voor ontwerp verwarming, Oververhitting wil vermijden moet je zeer goed weten hoe goed alles ingevuld is en ook de beperkingen van de epb software begrijpen. Eigelijk werk voor je architect :-).

Walter

Dat zal de reden zijn waarom de oververhitting dan zo hoog zal zijn . De cijferkes zijn niet het doel maar ze zijn wel een richtlijn om beter te doen . Sommige dingen moeten gewoon en die zullen er ook komen . Alleen kan men soms op 2 manieren een resultaat bekomen en het is de bedoeling de beste van de 2 te kiezen . 

Ivm met dat invullen had ik hetzelfde gedacht als je het rapport leest . Zal eens gaan luisteren voor WP en dan zien we wel verder . 

Je eerste EPB-verslag is normaal maar een startverslag. Ik heb dat daarna zelf meer gedetailleerd gedaan, maar het K-peil is nauwelijks veranderd (1 of 2 punten). Het E-peil is dan weer wel gehalveerd; van 40 naar maximaal 20.

Post anders eens de .peb als je die hebt en als dat kan ?

Hoop dat het lukt . Mijn gegevens staan er nog wel op maar haal de bestanden er wel terug af . 

 

 

Bedankt. Die mogelijkheden om het K- en/of E-peil te verlagen, was dat in een mail zelf ? Want de leidingspouw vullen, levert bij maximaal 1 K-punt op. Of het E-peil  verlagen tot 15 door de luchtdichtheid te verlagen, over welke luchtdichtheidswaarde spreken we dan ?

Ja was in de mail , denk niet dat de dingen die ik opnoemde in de berekening zitten . Ze ging uit van een luchtdichting van 3 . Geen ZB , geen screens , maar dat was ook omdat ik niet wist waar de screens moesten komen . 

Tja, is altijd niet zo eenvoudig. Ik heb bvb. geregeld dat ik de *.peb-rekenfile heb gekregen waardoor ik zelf kan simuleren wat die of die ingreep doet.

Probeer zeker een E van 20 of lager te bekomen. Vanaf 20 krijg je bij Eandis 1800 € premie + 50 € extra/E-punt onder de 20. Moet zeker lukken met een betere luchtdichtheid met Blowerdoortest + zonwering.

efkes kleine nuance : bij bouwaanvragen vanaf 1/1/2017 geeft Eandis geen E-peil premie meer !

Ik zeg dit omdat  mensen die erop zouden rekenen niet voor onaangename verrassingen zouden staan

Dat is inderdaad waar. Je krijgt nog altijd wel 100% korting op je onroerende voorheffing gedurende 5 jaar (als ik me niet vergis)

Vandaag blowerdoor test gedaan . 

N50 = 0,11 

V50 = 0,17 

 

het was de laagste test die hij ooit gemeten had . Ondanks dat er 2 ramen niet goed sluiten , maar wel op te lossen naar de definitieve test . 

Dus zeer tevreden . :)

Nog niet , ik wacht het rapport af dat ze gingen opsturen. En dan gaan we met de architect naar de EPB voor aanpassingen .

Dan wordt alles nog eens overlopen en meer definitieve berkeningen gemaakt . 

Heb een meer definitieve berekening voor de warmte behoefte . 5050 kWh voor verwarming en 3220 kWh voor warm water . 8270 kWh nu , eerst 9720 kWh . 

Nu komen we uit op een K23 en E16 met 3500 kWh aan zonnepanelen . NE 18,92 kWh komde van 28,7 kWh m2

Wat er nog wel in staat is verwarming en sww op gas . Maar het wordt uiteraard een warmtepomp . 

Oververhitting 3560 . 

 

Tijd om de verwarming te laten uittellen . 

 

Patrick A. schreef:

Oververhitting zit op 60% of 4300 Kh zonder screens en zakt naar 3900 Kh met screens . -1 E-peil punt . We zijn nu wel overal rolluiken aan het overwegen . 


Was die daling met screens op alle ramen?

Je zal een 2500kw nodig hebben je huis dus te verwarmen. Vermoedelijk zelfs minder omdat in mijn ervaring epb bij zo een kleine nodige vermogens te weinig rekent voor interne warmtewinsten.

Dus verwarmingsopties: 3 kleine elektrische vuurtjes van 200 euro ieder. Of...?

Die hoge oververhittingsfactor blijf ik spannend vinden. Maar misschien met actief koelen (Dus veel ramen op op warme zomerdagen) misschien wel onder controle te houden.

Walter

Nee half huis screens . De zijkant oost zuid en de voorkant zuid west . Het zuiden ligt op een hoek vooraan het huis . 

Welke kant heeft dat geen screen?

De noord west zijkant en noord oost achterkant . Ons huis ligt 45 graden op de assen . 

walter-8 schreef:

Je zal een 2500kw nodig hebben je huis dus te verwarmen. Vermoedelijk zelfs minder omdat in mijn ervaring epb bij zo een kleine nodige vermogens te weinig rekent voor interne warmtewinsten.

Dus verwarmingsopties: 3 kleine elektrische vuurtjes van 200 euro ieder. Of...?

Die hoge oververhittingsfactor blijf ik spannend vinden. Maar misschien met actief koelen (Dus veel ramen op op warme zomerdagen) misschien wel onder controle te houden.

Walter

 

ik heb vandaag de architect nog gezien en ze dacht dat we te weinig zonnewinsten zouden hebben in de winter om zonder verwarming te kunnen . Dus ik denk dat vloerverwarming wel aangewezen is . Natuurlijk is de installatie kost veel in verhouding met het verbruik . 

Patrick A. schreef:
...

ik heb vandaag de architect nog gezien en ze dacht dat we te weinig zonnewinsten zouden hebben in de winter om zonder verwarming te kunnen . Dus ik denk dat vloerverwarming wel aangewezen is . Natuurlijk is de installatie kost veel in verhouding met het verbruik . 


Euh; is er iemand geweest die gedacht heeft zonder verwarming te kunnen?

Patrick A.

Je bent heel goed bezig met je bouwproject, gefeliciteerd!

Betreffende je verwarming en SWW

Je SWW berekening in de EPB is meestal zeer breed gerekend. Mijn praktische ervaring met elke dag douchen en normaal SWW gebruik voor de keuken en het normale wekelijkse onderhoud (kuisen) is ongeveer 380 kWh/persoon op jaarbasis. Dus de EPB (3220 kWh) is goed voor 8 personen...

De verwarmingsberekening in de EPB is ook  ruim bemeten. Ik heb een EPB warmtevraag van 20.91 kWh/m² jaar en in de praktijk verbruik ik tussen 15 en 16 kWh/m² jaar (dit jaar zelfs maar 14.96 kWh/m² bij een comfort vraag t° van 21.5° C). Het elektrisch verbruik van mijn warmtepomp is dus maar 4.42 kWh/m² jaar.

Voor de aanmaak van je warmte verwarming kan ik je gerust een warmtepomp aanbevelen. Voor de aanmaak van de SWW heb ik een Zonneboiler/buffer gecombineerd met een kleine elektronisch geregelde elektrische doorstromer. Deze combinatie van zonnebuffer en doorstromer is nog een pak energiezuiniger dan de combinatie van buffer met warmtepomp voor SWW. Een ander voordeel is dat je de warmte uit de zonnebuffer ook kunt gebruiken voor je vloerverwarming waardoor je warmtepomp 10% minder energie zal moeten leveren. Dus je verhoogt hiermee ook de SPF van je warmtepomp.

Indien je hierover meer inlichtingen wenst kan je die van mij krijgen via dit forum. Ik kan je ook mijn dagelijkse verbruiken toesturen van mijn huis (K17 - E12 - EPC 20.91) met de uitsplitsing van confort energieverbruik en tellerververbruik van WP, ZB, etc...

Wat betreft je zonnepanelen, kan je nu al standaard zonnepanelen van 330 Wpiek vinden. Dus voor dezelfde dakoppervlakte heb je veel meer vermogensopbrengst. Ik ga er nu ook bijkopen van 330 Wpiek (van Qcells) voor 142 €/paneel incl. BTW 21%. Dus dit is niet noodzakelijk duurder dan de andere panelen die meestal worden voorgesteld.

 

walter-8 schreef:

 

Patrick A. wrote:

...

 

ik heb vandaag de architect nog gezien en ze dacht dat we te weinig zonnewinsten zouden hebben in de winter om zonder verwarming te kunnen . Dus ik denk dat vloerverwarming wel aangewezen is . Natuurlijk is de installatie kost veel in verhouding met het verbruik . 

 

Euh; is er iemand geweest die gedacht heeft zonder verwarming te kunnen?

 

 

niet persé zonder . Maar iets anders dan vloerverwarming en warmtepomp . Toch een 14000 euro die eventueel in alternatieven kan gestoken worden die beter bij de warmte behoefte passen 

Patrick A. schreef:

 

walter-8 wrote:

 

 

Patrick A. wrote:

...

 

ik heb vandaag de architect nog gezien en ze dacht dat we te weinig zonnewinsten zouden hebben in de winter om zonder verwarming te kunnen . Dus ik denk dat vloerverwarming wel aangewezen is . Natuurlijk is de installatie kost veel in verhouding met het verbruik . 

 

Euh; is er iemand geweest die gedacht heeft zonder verwarming te kunnen?

 

 

 

 

niet persé zonder . Maar iets anders dan vloerverwarming en warmtepomp . Toch een 14000 euro die eventueel in alternatieven kan gestoken worden die beter bij de warmte behoefte passen 

Die investering van 14000 Euro geeft je heel wat comfort en wordt bijna terug verdiend door door 30 jaar minder verbruik. Voor mij is het dit in ieder geval waard. Ook moet je rekenen met de meerwaarde bij de verkoop van je huis en dit overstijgt je investering in dit geval ...

Het moet toch opnieuw uitgeteld worden , dus hopelijk wordt het wat goedkoper :) . 

Welk comfort? Het comfort is er al met de vele isolatie. De verwarming zal niet meer dan 3 maanden per jaar aanstaan en relatief weinig bijdragen comfort omdat ze weinig aanstaat (zoals de persoon die in een passiefhuis vroeg of er vloerverwarming was omdat het zo aangenaam was, terwijl er geen verwarming was).
En vermoedelijk leg je voor 17.000 genoeg zonnepanelen die je hele verwarmingsverbruik compenseren.
Of ook; 2 kleine lucht-lucht warmtepompen voor de helft van de investering en de rest met of panelen afdekken (of je kan het geld ook in windmolens investeren).

Keuze te over... ;-).

Walter

walter-8 schreef:

Welk comfort? Het comfort is er al met de vele isolatie. De verwarming zal niet meer dan 3 maanden per jaar aanstaan en relatief weinig bijdragen comfort omdat ze weinig aanstaat (zoals de persoon die in een passiefhuis vroeg of er vloerverwarming was omdat het zo aangenaam was, terwijl er geen verwarming was).
En vermoedelijk leg je voor 17.000 genoeg zonnepanelen die je hele verwarmingsverbruik compenseren.
Of ook; 2 kleine lucht-lucht warmtepompen voor de helft van de investering en de rest met of panelen afdekken (of je kan het geld ook in windmolens investeren).

Keuze te over... ;-).

Walter

Ik heb vorig jaar gestookt van November tot einde April (koude winter), met een huis dat even nog iets beter (k17) geïsoleerd is als dat van Patrick A (K23), wel met een veel minder resultaat van luchtdichtheid (1.23 luchtwisselingen). Zijn warmtebehoefte EPB is 5050 kWh/jaar en mijn EPB warmtebehoefte is 4971 kWh/jaar. Dus de huizen zijn volledig vergelijkbaar naar warmtebehoefte en comfort.

Mijn tussenkomst is dus gebaseerd op ervaring van een volledig gelijkaardige woning en ik kan ook vergelijken met andere woningen in mijn bezit. Een woning met een goed berekende vloerverwarming op zeer lage t° (ZLTV) en WP heeft werkelijk een groot comfortverschil dan een woning met opwarming via elektrische blazers en/of elektrische radiatoren (heb ik ook: appartement met K27 en E35) en het comfortverschil met traditionele radiatoren (heb ik ook: verhuurhuis met K30 en E29, LTV met gascondensatieketel en ZB). Het comfortverschil is enorm groot ten voordele van vloerverwarming op ZLTV in combinatie met L/W WP. De meerwaarde bij eventuele herverkoop spreekt ook richting WP met ZLTV vloerverwarming. Uw investering in deze WP + vloerverwarming ZLTV haal je er dubbel en dik uit.

Bij mij zijn trouwens al de investeringen in al mijn woningen  (incl. zonnepanelen, WP, vv ZLTV/LTV/radiatoren/..., zonnepanelen, zonnebuffer, ...) allemaal zo berekend dat de meerkost uit de verkoopwaarde moet terug te winnen zijn, anders gebeurt de investering niet. De verbruikskost vermindering is enkel een bonus die me een ogenblikkelijk voordeel geeft voor mijn vaste kosten of een meerwaarde brengt bij het bepalen van de verhuurprijs.

Het investeren in windmolens doe ik sowieso ook via aandelen bij Ecopower en als klant zijnde bij deze coöperatieve. Dit kost me ook geen geld, want ik verdien het dubbel en dik  terug.

Daarom, Walter-8, durf ik antwoorden op uw vraag : "Welk comfort?"

kleine verwarmingselementen in de ruimte zetten met koude dagen zou ik zoieso niet doen . Het moet een geinstalleerd systeem zijn .

Luc Vandamme schreef:

 

 

 

Bij mij zijn trouwens al de investeringen in al mijn woningen  (incl. zonnepanelen, WP, vv ZLTV/LTV/radiatoren/..., zonnepanelen, zonnebuffer, ...) allemaal zo berekend dat de meerkost uit de verkoopwaarde moet terug te winnen zijn, anders gebeurt de investering niet. De verbruikskost vermindering is enkel een bonus die me een ogenblikkelijk voordeel geeft voor mijn vaste kosten of een meerwaarde brengt bij het bepalen van de verhuurprijs.

Het investeren in windmolens doe ik sowieso ook via aandelen bij Ecopower en als klant zijnde bij deze coöperatieve. Dit kost me ook geen geld, want ik verdien het dubbel en dik  terug.

 

Dit is ook het principe dewelke ik zou willen toepassen. De keuze voor de technieken (verwarming en SWW) is echter zo aan het veranderen dat ik door het bos de bomen niet meer zie. Rendementen van bepaalde systemen worden alsmaar beter, enz.

Welke combinatie van technieken heb jij allemaal gebruikt en wie heeft je hierbij geadviseerd?

Lijkt me in Vlaanderen toch een zeer moeilijke oefening.

Ik heb in 2011 PV geïnstalleerd en in 2013 een WP voor SWW en CV.
Door de loop van de jaren ben ik de woning (bj. medio jaren 90, pand aangekocht in 1999, zelf bewoond vanaf 2014) verder blijven isoleren tot het in maart van dit jaar niet meer verder zinvol kan.
Elektriciteit is dus onze enige energievoorziening (trouwens ook via Ecopower met een max. aantal toegelaten aandelen).

Door de gehanteerde eenheidstariefstructuur van Ecopower en de combinatie van PV-WP (cijfers 2018: eigen totaal verbruik 2861 kWh/eigen PV-productie 5416 kWh) leek dit tot op heden een goede keuze te zijn geweest. Wordt echter de digitale meter  in gebruik genomen volgens de plannen van de VREG dan is het plaatje plots totaal anders. Ik zal dan de keuze moeten maken minder milievriendelijk met energie te moeten omgaan of terug dieper in mijn geldbuidel te tasten met de bittere gedachte waarom ik destijds dan al die investeringen gedaan heb en vooral het mij niet veel gemakkelijker gemaakt heb (op dak en buiten muren na zowat alles zelf gesloopt om te kunnen isoleren) en nieuwe leidingen voor elektriciteit en sanitair te kunnen leggen).

De keuze van technieken lijkt me dus niet het grootste probleem. Eerder het gebrek aan eenvormige regelgeving op een termijn langer dan de volgende waan van de dag.

 

 

stevenbossche schreef:

.... De keuze voor de technieken (verwarming en SWW) is echter zo aan het veranderen dat ik door het bos de bomen niet meer zie. Rendementen van bepaalde systemen worden alsmaar beter, enz.

Welke combinatie van technieken heb jij allemaal gebruikt en wie heeft je hierbij geadviseerd?

Beste Steven,

Mijn gebruikte technieken zijn in volgorde van belangrijkheid:

  1. doordachte planning van centrale afvoer- en toevoerschacht voor water en energie - zo dicht mogelijk bij de waterverbruikers (WC's - keuken, badkamer & energieruimte [=stookruimte])
  2. zeer goede isolatie van de buitenmuren (K17)
  3. ramen luchtdicht geplaatst in de isolatieschil van de muren (en niet in de accumulatieschil: de muren)
  4. aandacht voor luchtdichtheid

De volgende zaken zijn enkel optimalisaties in volgorde van belangrijkheid

  1. D-ventilatie met warmteterugwinning
  2. vloerverwarming en muurverwarming geschikt gemaakt voor Zeer Lage Temperatuur Verwarming => korte leidingafstanden en dunst mogelijk berekende accumulatielaag (chape - droge vloer/muur verwarming) om een snellere reactietijd te bekomen.
  3. Donkere vloerbekleding in de plaatsen waar er vensters tot aan de grond komen om de zonnewarmte beter te absorberen.
  4. zonnebuffer voor basis SWW- en verwarmingsaanmaak 
  5. Lucht/water warmtepomp voor verwarmingswater aanmaak als de zonnebuffer niet leveren kan
  6. electronisch geregelde elektrische doorstromer voor SWW-aanmaak als de zonnebuffer niet leveren kan
  7. regenwaterput met electronisch geregelde laagenergie waterpomp voor het WC water
  8. zonnepanelen
  9. domotica

Wat ben ik vergeten? een WTW in de afloop van mijn douche te steken (250 Euro)

Wat had ik beter gekund? een grotere buffer plannen voor mijn zonneboiler en een nog betere coördinatie van mijn technieken (dit laatste heb ik al voor een deel kunnen rechtzetten)

Wie of wat heeft mij geïnspireerd in volgorde van belangrijkheid?

  1. ongeveer 80 bezoeken aan huizen en industriele gebouwen ter gelegenheid van opendeur dagen in België (Vlaanderen, Brussel en Wallonië), Nederland en Duitsland
  2. mijn vorige bouwen en verbouwingen
  3. mijn EPB verslaggever
  4. opzoekwerk op internet en eigen analyses, simulaties en berekeningen met de teruggevonden informatie. 
  5. mijn architect
  6. het team van professionele arbeiders (voor ruwbouw als van technische installaties) die hier aan het werk waren

Hoi Luc, 

als je EPB verslager een inspiratiebron was, maak zeker wat gratis reclame voor.   Meestal zijn het meer secretarissen dan dat ze nuttige bijdrages leveren aan visie en ontwerp.

Walter

Weet ik. Maar zij komen meestal te laat in de picture als de plannen al gemaakt zijn. Ik heb hem eerst aangesteld (hij is ook mijn neef) en dan pas de architect. 

Deze man gaat dit jaar met pensioen en heeft zijn agenda al vol staan.

De motivatie van een EPB verslaggever verandert als hij van "the early stages" van een project mee betrokken wordt. Als hij pas ingeschakeld wordt nadat alles beslist werd, dan kan de verslaggever alleen boekhoudkundige (EPB) optimalisaties doen. Dit doen deze mensen niet zo graag en vandaar (ook mijn neef) dat zij zich meestal beperken tot wat de architect en de bouwheer nog toelaat.