Bij een nieuwbouw werden de verkeerde glazen ramen geplaatst met K waarde 1.1 en g waarde 60. De gegevraagde beglazing was ...

Beste Bij een nieuwbouw werden de verkeerde ramen geplaatst nl ramen met K waarde 1.1 en G waarde 0,60. De gevraagde beglazing was echter Cool lite Xtreme st Gobain met K waarde 1.0 en G waarde 0,28.

De ruimte waar de ramen geplaatst zijn ligt vlak in de zon en is steeds veel te warm.

De firma die de ramen plaatste geeft de vergissing toe maar vermits de ramen er moeilijk terug uit te halen zijn raad hij aan een folie te laten plaatsten langs de buitenkanrt op die verkeerde ramen.

Hij zegt dat het resultaat zeker zo goed zal zijn als de cool lite Xtreme beglazing. Is dit waar of niet.

Tot nu toe vonden we geen neutrale organisatie die daarop kan antwoorden. Misschien weten jullie meer.

 

vriendelijke groeten

Philippe

Reacties

Staat op de bestelbon Coolite Extreme-beglazing ?

Want die firma lijkt er zich gewoon makkelijk van af te maken. Al kan een folie de G-waarde doen dalen, misschien worden zo wel andere factoren nadelig beïnvloedt.

De folie is geen duurzame oplossing.
Het glas is perfect te vervangen. Het kan erin dus ook eruit.
Je hebt niet gekregen wat besteld is. Op je strepen staan en aandringen tot ze vervangen. Voor de firma wil het vermoedelijk wel zeggen dat de volledige winst aan je werf verloren zal gaan door de herstelling.

Langs de andere kant ; ik ben geen voorstander van dat soort glas (alleen maar minder zonnewinsten in de winter ). Kijk eens of je de zon niet met zonnewering buiten kan houden.

Walter

"De ruimte waar de ramen geplaatst zijn ligt vlak in de zon en is steeds veel te warm."

Het glas dat initieel voorzien was, gaat hier ook maar heel beperkt helpen, en gaat de zonnewinsten in de winter teniet doen.

Dus hoge G waarde + buitenzonwering is een betere oplossing.

Recent nog mensen gesproken in een modern huis, achtergevel op zuiden en volledig glas. Op de vraag of dat niet te warm ging worden was hun antwoord: Nee, het is zonwerend glas. 

Na 1 zomer hebben ze er nu toch voor gekozen om screens te plaatsen, omdat ze er ondertussen ook achter gekomen zijn, dat ondanks een goede isolatie, het veel te heet wordt in de zomer, achter zo'n serre van "zonwerend" glas.

bij ons is G-waarde van 50% + buitenzonnewering voorzien. Glas met G-waarde van 60% zou kunnen, maar kost ook een pak meer.

Beste Waler-8,
dit is niet altijd evident. Wij hebben drie-voudig glas geplaatst in houten profielen met aluminium buitenbekleding. Het glas kan er enkel langs binnen uit. Na beschadiging van enkele ramen door de metser, diende een mini-rupskraan de leefruimte binnen te rijden om dit glas in de vide te vervangen. Er was net genoeg bewegingsruimte voor deze rupskraan, het nieuwe glas, het oude glas en de ladders.

Ik neem ook aan dat er een prijsverschil is tussen het bestelde en het geleverde?

En laat dit prijsverschil door de firma betalen als tussenkomst in zonnescreens.

Met het prijsverschil ga je wel niet ver komen? Meer dan 100 euro in totaal?

Roel P. schreef:

Beste Waler-8,
dit is niet altijd evident. ...


Laat me het anders verwoorden: het is niet moeilijker het glas te vervangen dan het te plaatsen. Ik vermoed dat ze ook die toestellen gebruikt hebben bij de oorspronkelijke plaatsing.
En hier gaat het over dubbel glas. Dan lukt meestal plaatsen zonder machines.

Walter

Walter, bij de plaatsing zat het glas al in de kader en was de woning nog in ruwbouwfase. Het te vervangen raam zat in de vide (3 m hoog) en is circa 3 m op 2 m. Bij het vervangen woonden we al in de woning. Kleine details, maar een wereld van verschil voor de uitvoerbaarheid.

Het verschil in Ug-waarde kan redelijk verwaarloosbaar zijn, maar het is vooral het verschil in G-waarde dat me opvalt. Nu, 4S-glas doet eigenlijk dus ook niet zoveel. Dus wat ik zou doen: het huidige glas laten steken, je wel laten compenseren voor dat verkeerd geleverde glas en buitenzonnewering steken.

heb ook al regelmatig van die screw-ups door firma's meegemaakt.

als je op je strepen blijft staan zullen ze het uiteindelijk wel (moeten) vervangen, het glas dat er in zit vliegt op de container , die firma's malen daar niet om, zulke screw-ups zit meegerekend in de prijs die jij en ik betalen.

de vraag is of dit de meest ecologsiche oplossing is , er is materiaal en energie in de fabricage van dat glas gegaan, en dat ga je wegsmijten. Mijn ecologisch hart bloedt.

langs de andere kant is het kiezen van een hoge G-waarde "om de zon buiten te houden" geen goede oplossing : in de zomer ,zeker op het zuiden, zal je nog altijd flink wat zonnewarmte binnenkrijgen en in de winter , als je gratis zonnewarmte wilt , kan je je glas nt aanpassen.

externe zonnewering kan dit wel.

compromis zou zijn dat firma (deel van) externe zonnewering vergoed, twee vliegen in 1 klap !

 

Ik denk dat je best wat probeert te schaken om het maximum eruit te halen. De beste oplossing werd hier reeds aangehaald: laten zitten en zonwering voorzien.
Eis gewoon dat ze het glas vervangen. Ze zullen moeilijk doen. Doe dan alsof dat toch zoveel niet kan kosten en dat ze contractueel verplicht zijn...
Laat ze wat tegenpruttelen...
Vraag hen dan om een detail van de kostprijs voor hun op te stellen en zodat je ziet dat wat je vraagt voor hen echt wel moeilijk is.
Met een beetje geluk overdrijven ze daarin om toch maar gewoon folie te mogen plaatsen. Daarover zeg je niets.
Als je een prijsberekening krijgt, kun je proberen overeen te komen dat ze bijvoorbeeld 50% daarvan als korting geven (begin wat hoger). Je maakt ze dan duidelijk dat folie sowieso geen optie is.

Als dit lukt heb je een mooie korting op je zonwering.

Beetje verdergaand op het bovenstaande:

Voor een redelijke grote raampartij,  op het Oosten en Zuid-Oosten, bied de glazenier ons de keuze aan voor zogenaamd vierseizoensglas.
Keuze gaat tussen de Climaplus ONE van Saint Gobain
http://befl.saint-gobain-glass.com/product/2373/sgg-climaplus®-one#tabs-1
En de Climaplus SUN
http://befl.saint-gobain-glass.com/product/2378/sgg-climaplus®-sun#tabs-2
Nu hadden wij gedacht dat de vierseizoensbeglazing sterk reflecterend zou zijn.
Echter blijkt de SUN, 14% minder reflecterend dan de ONE, 22%.
Ik ga er echter vanuit dat die 22% reflectie ook verwaarloosbaar is/niet storend.
Het grote verschil zit hem in de zonnetoetredingsfactor, ONE = 0,52 en SUN = 0,38.
Isolatiewaarde en lichtdoorlating zijn identiek.
Waar wij oorspronkelijk dachten dat er enkel maar voordelen konden zijn aan vierseizoensglas, twijfelen we nu of dit de meerprijs wel waard is.
We moeten altijd een klein beetje lachen wanneer mensen het over oververhitting in België hebben en willen eigenlijk de zonnetoetreding niet beperken.
We zijn bang dat dit in de winter bijvoorbeeld een nadeel is, minder zonnetoetreding.

Wat denken degenen met vierseizoensglas bijv.?

meen je dat echt ;" We moeten altijd een klein beetje lachen wanneer mensen het over oververhitting in België hebben en willen eigenlijk de zonnetoetreding niet beperken".

ik denk dat je de eerste zomer niet echt meer zal lachen. zeker bij grote raampartijen. De huizen van tegenwoordig zijn beter en beter geïsoleerd , waardoor als warmte eenmaal binnenzit, deze heel goed binnenblijft.

De eerstvolgende zomer zal dan de airco geïnstalleerd worden, hetgeen naar co2-uitstoot dan weer alle inspanningen van energiebesparing teniet doet. Prachtig voorbeeld zijn de nieuwbouwwijken, met slechte zonnewering , na 1 zomer staat het in de wijk vol van witte camionnetjes, van airco-installateurs, en verschijnen de eerste grijze bakjes tegen de zijgevels.

ander voorbeeld (zelf gezien), passiefhuis, onvoldoende zonnewering , eerstvolgende zomer wordt het dure glas bedekt met... zilverpapier. zonde van de investering in grote raampartijen , denk ik dan.

Door de opwarming van de aarde (wie gelooft daar nu in ?) zullen we te maken krijgen met meer weersextremen, hevige regenbuien... maar ook hogere temperaturen in de zomers.

Enige oplossing, al vele malen gezegd , maar ik heb de indruk dat het bij sommigen echt niet doordringt : beweegbare zonnewering aan de buitenzijde , zodat je in de zomer de zon kan buitenhouden en in de winter de zon kan toelaten.

Dit is echt niet mogelijk met 4-seizoensglas endergelijke.

Ramenleveranciers proberen nog altijd de mensen ervan te overtuigen dat zonwerend/4-seizoens/... -glas voldoende is om de zon buiten te houden, om hun prijs concurentieel te houden.

Wij hebben op oost-zuid-west kant op alle ramen screens, ook op de velux-en op zolder, en dat is geen overbodige luxe.

Als je de leveranciers vraagt, waarom dit niet meer wordt genomen, zegt hij dat veel mensen afhaken bij het horen van de prijs.

Zonwering is op moment dat je aan het bouwen bent, een dure post, maar achteraf dikwijls niet meer of moeilijk nog aan te passen.

De screens op de 2 veluxen (op oost kant) had ik in eerste instantie weggelaten, omdat de zolder voorlopig nog niet gebruikt zal worden, maar de zon blijkt hier door de dakhelling toch tot 15u op te staan, vandaar deze nu ook voorzien van screens.

Ik raad het iedereen aan, maar goedkoop is het jammer genoeg niet. Maar dat is een airco ook niet.

voila !

I rest my case

 

geert devos schreef:

ik denk dat je de eerste zomer niet echt meer zal lachen. zeker bij grote raampartijen. De huizen van tegenwoordig zijn beter en beter geïsoleerd , waardoor als warmte eenmaal binnenzit, deze heel goed binnenblijft.

....


Dat is eigenlijk geen correcte opmerking ; het is niet echt de isolatie die het huis warm houdt, maar het feit dat het buiten niet koud genoeg is om te kunnen afkoelen.
Ook een slecht geïsoleerd huis eens opgewarmd zal moeilijk afkoelen. En de manier om af te koelen is verluchten. Dat gaat evengoed met isolatie als zonder isolatie. Eens een nachtje met buiten 18°C en alle warme is weg.
Het probleem met huizen is de plaatsing van veel glas. Oudere huizen hebben weinig en kleinere glaspartijen en eventueel nog onder een oversteek.
Door goed isolerend glas kunnen we nu grotere partijen zetten zonder veel comfortverlies in de winter. In de zomer daarentegen. ..
En wat ook meespeelt is dat we eventueel minder massa bouwen en dat we vloerisolatie plaatsen. Dat laatste voorkomt in oude huizen warme gelijkvloers.

Walter

Ik ben blij dat ik dit draadje tegen kom. Wij hebben net een voorlopige EPB-berekening gekregen en die is naar oververhitting toe echt om te huilen. Om de norm toch te halen stelt de EPB-verslaggever glas met g-waarde 0.28 (type SGG Cool-lite Xtreme) in de achtergevel en glas met g-waarde 0.38 (type SGG climasun) in alle andere ramen (voor-en zijgevel). Dit bovenop de screens die wij al hebben voorzien. We hebben momenteel standaard 1.0 glas en willen hier echt niet van afwijken omdat we eigenlijk weinig goeds horen over zonwerend glas in de praktijk. 

Zal het met de standaardbeglazing en screens leefbaar zijn? Kunnen we nog andere maatregelen treffen? Betalen we gewoon de boete en laten we het zoals het is?

Hoeveel is de oververhitting ?

Als je gewoon glas hebt met buitenscreens, krijg je toch geen boete?
Welk nut heeft zonwerend glas achtet een buitenscreen?
In de winter geen zonnewinsten meer dan.

het zou mij echt verbazen moest je met screens nog altijd kans maken op oververhitting volgens de epb; is alles correct ingebracht door de verslaggever ?

of misschien heb gigantische glaspartijen in je woning ?

misschien een tip : bij de screens heb je ook waarden van filtering, net als bij het glas. misschien daar eens mee gaan spelen in het EPB-programma en zien welk effect dat heeft.

en misschien al eens aan nightcooling gedacht ?

zou zeker niet gaan voor het zonwerend glas, in de winter hou je de gratis zonnewarmte ook buiten daarmee.

Wij hebben screens, kan zelf alles ingeven in de peb-file, en hebben toch bijna 45% kans op oververhitting. Een paar glaspartijen zijn groot, maar ik noem ze niet gigantisch (wanneer zijn ze dat ?)

Screens op Oost+zuid+west & op alle dakramen?

Te weinig geisoleerd dan?

Screens op W, Z en één O-raam. De andere 3 O-ramen zijn geen van allen 0,85 m² groot waarvan 1 onder een oversteek en bovendien ligt de 'O-gevel' eigenlijk op -130° t.o.v. het Zuiden. In de muurt steekt ± 40 cm isolatie, in het dak +45 cm.

EDIT: met ook screens op die 3 ramen verlaagt de kans op OV tot 42%.

Houtskelet?

Het ontbreekt misschien massa, om risico op oververhitting te verlagen?

Idd HSB, maar door het gebruik in de vloer van chape wordt de constructie zwaar genoeg om het als 'matig zwaar' te mogen beschouwen. Zelfs als ik dat verander naar 'zwaar' blijft er kans op OV.

Wij kunnen nu geen chape meer kiezen. De architecte had de chape (en vloerverwarming) boven weggehaald omdat het plafond anders erg laag zou zijn. De hele constructie is nu besteld en er is dus niet erg veel meer aan te doen. Ik wil ook echt geen plafonds van 2m40.

Wij zitten dus met een 'lichte' constructie. En inderdaad, onze hele zuidgevel bestaat uit beglazing. 

De EPB-verslaggever heeft geen berekening gedaan as is, enkel om de eisen wel te halen. En om te stranden op een oververhittingsrisico van 5745kh gaat zij voor glas met g-waarde 0.28 (type SGG Cool-lite Xtreme) in de achtergevel en glas met g-waarde 0.38 (type SGG climasun) in alle andere ramen (voor-en zijgevel) in combinatie met screens met zonnetransmissiefactor 0.035 / zonnereflectiefactor 0.151.

Wat zou de OV zijn bij gewoon glas ?

Let op: die zonnetransmissie/reflectiefactoren gelden voor een bepaald doek, maar zo'n doek heeft ook nog tal van andere factoren (daglichttoetreding, ... ) en ook de kleur speelt een rol  (rood-oranje-geel geeft een warme indruk, blauw-groen een koele tot koude en grijs neutraal.

6977.48 Kh. We gaan dus voor de boete kiezen. Onder de 250 euro wordt die niet geïnd. 

Sowieso is het eerste EPB-verslag en dus voorlopig. Bij het definitieve kan de uiteindelijke waarde toch onder de 6500 komen te liggen.

TeamLassie schreef:

6977.48 Kh. We gaan dus voor de boete kiezen. Onder de 250 euro wordt die niet geïnd. 


Je kiest echt bewust voor een huis waar oververhitting in zal optreden ? Wil jij echt in zo een huis wonen? Ik zou mijn architect voor zo een ontwerp niet willen betalen.

Walter

In welke fase van het ontwerpen zitten jullie eigenlijk ? Voorontwerp ? Of is er al een bouwvergunning afgegeven ?