Hoe kan je het best de warmte uit je huis krijgen?

Bij mij is het momenteel 28° binnen in huis.

Mijn oostgevel bevat grote raampartijen zowel beneden als op verdiep.

Ik heb momenteel nog geen enkele vorm van zonnewering (geen screens, geen gordijnen, geen oversteek,...).

Ik heb ventilatie D met summer bypass.

1) Wat kan ik vandaag doen om mijn huis wat te verkoelen?

2) Welke ingrepen kan ik in de toekomst doen om het huis koel te houden bij hoge temperaturen?

Reacties

Ik ben idd benieuwd Charel of je het verschil gaat voelen als je je hand op 1cm van het raam houdt of op 1 cm van een warme kachel of radiator.
In beide gevallen ga je dezelfde soort straling voelen.

Walter

charel schreef:

MarcMarc,

Een simpele ja of neen is blijkbaar te moeilijk.

Ik onthou van jou dat het raam te vergelijken is met een kachel, dat het raam dus warmte afgeeft. Daar heb ik niet overheen gelezen.

Ik zal morgen nog eens voorzichtig voelen aan het raam hoe warm dat het wordt, misschien kan ik het dan inderdaad met een kachel vergelijken.

Charel toch. Wat begrijp je niet aan: "Charel,  meerdere malen is aangegeven dat reflectie van een gordijn impact heeft op de netto energie flux. " (dat is dus een JA)

Dus natuurlijk heeft een gordijn invloed op de hoeveelheid warmte omdat een deel van die warmte naar buiten gereflecteerd wordt. Dat is toch al zeker minimaal tien keer benoemd dat reflectie invloed heeft op de binnenkomende energiestroom. Of begrijp je niet wat reflectie is? Reflectie is weerkaatsing. Net als een spiegel wordt licht met de bijbehorende energieinhoud weerkaatst en in dit geval naar buiten. Het deel wat niet weerkaatst wordt, wordt geabsorbeerd door het ontvangen oppervlak dat daardoor opwarmt tot de eerder beschreven evenwichtsitiatie waarbij de uittredende warmte (hoofdzakelijk convectie en straling en bij een ongeisoleerde vloer is geleiding ook een factor) van het oppervlak gelijk is aan de ontvangen warmtestraling. 

Succes verder met raamknuffelen. Toont weer aan dat jij niet snapt wat straling is en wat ik met energie flux bedoel. Maar kan ook zijn dat je het woord energie flux niet begrijpt. Dat is dus energie stroom waarbij de energie verpakt zit in zonnestraling. 

Maar als je het toch wilt testen dan moet je achter het raam gaan staan wanneer de zon schijnt. Als je het dan de warme zonnestalen voelt dan snap je gelijk wat ik bedoel. Zal hetzelfde voelen als wanneer je voor een straalkachel gaat staan. En voor jouw info, natuurlijk is het raam niet de kachel maar het medium dat de zonnestraling doorlaat. En je raad het al, die zonnestraling is uit de drukken in energie of  te wel joule per seconde. Net zoals de energie die een kachel uitstraalt is uit de drukken in joule per seconde.

[edit, wat Walter ook zegt, die was me voor omdat mijn bericht weer veel te lang is geworden]

Huiswerk voor jou: beschrijf de drie soorten van warmteafgifte. Hint, convectie en straling zijn al benoemd.

Verder snap ik jouw houding niet. Zowel Walter als ik begrijpen de fysica achter warmte en doen graag aan kennisoverdracht gezien het aantal berichten dat we hier vandaag al aan gewijd hebben. Jij moet van jezelf weten dat je minder op de hoogte bent van deze fysica dan ons (aanname omdat ik denk dat jij een man van de praktijk bent met een redelijke basis aan bouwfysica maar niet op academisch niveau) en toch presteer jij het in je eigenwijsheid om gefrustreerd te worden van onze antwoorden en ons belachelijk te maken. Als ik naar mijzelf kijk dan luister ik graag naar alle praktijkervaringen van mensen zoals jou en probeer ik het te snappen en mijn voordeel mee te doen. Ik ben meer een man van de theorie, ben in staat om de bouwfysica te doorgronden en probeer de kennis te delen en als ik het een keer mis heb, dan is het de bedoeling om er van te leren. Ik vind het namelijk geen schande om fouten te maken en zal ze gelijk toegeven. Waar gaat het mis in de communicatie of accepteer je onze fysicakennis gewoon niet omdat jij denkt dat je meer verstand van fysica hebt?

charel schreef:
...

Walter, de discussie hierover is begonnen omwille van het feit dat iemand hier beweerde dat gordijnen niets hielpen, ...


Misschien toch nog duiden: ik vind dat gordijnen niet genoeg helpen en bij grotere raamopp. verre van voldoende zijn om zomerwarmte door zonlicht uit je huis te houden. Ze houden minder energie tegen dan bv 'zonnewering glas' en ook dat vind ik niet voldoende. Voor mij moet je bij grotere raamopp zorgen dat je 80a95% tegenhoudt. Dat kan alleen door de zon langs buiten tegen te houden. Gordijnen hebben voor mij een ander doel.

Dat gezegd zijnde hebben we ook 2 ramen op het westen zonder buiten zonnewering . Met nog zonnewering daar zouden we onze woning op 22 graden kunnen houden in de zomer. Nu krijgen we langs daar echter 's avonds net teveel energie binnen en eindigen we op 30+ dagen op een 24 graden met gordijnen toe...

Walter

Nou, nou, weer een hele boterham ! Nog altijd over dat al dan niet gesloten gordijn ! Het lijkt wel een academische zitting !

Wel een beetje flauw om steeds maar weer te suggereren dat mijn kennis zeer ondermaats is. Ik ken zogezegd niets van straling of van stralingsenergie, ik begrijp zogezegd niet hoe de warmte van het ene lichaam naar het andere overgaat, niets van energy-flux, mij moet zelfs uitgelegd worden dat reflexie weerkaatsing is. Het komt bij mij een beetje over als: " hoe meer ik anderen als dom kan afschilderen hoe slimmer ik zelf overkom". Ook het schermen met een zogenaamd academische opleiding is blijkbaar nodig om dat doel te dienen.

En dat terwijl ik hier zelfs nog heb moeten uitleggen dat de zonnestralen op zich geen warmte geven, dat ook een raam geen warmtebron (kachel) is, dat de warmte pas ontstaat als de zonnestralen op een massa vallen net zoals dat op het aardoppervlak gebeurt. Basiskennis dus. 

En ik zou dan dankbaar moeten zijn voor de lessen die ik hier van een paar zelfbenoemde slimmerikken kan krijgen?

Maar goed, deze slimmerikken zijn dan dank zij mijn moeite toch al langzaam hun bocht aan het inzetten. Waar men eerst nog meeging in het verhaal dat gordijnen de warmte niet tegenhouden begint men dat nu toch al een en ander in te zien, het is nog niet volmondig en het moet op een manier gebeuren zonder zijn gezicht te verliezen, waarvoor ik nog begrip kan opbrengen, maar het is toch al een vooruitgang. Mijn verweer is niet voor niets geweest, geen parels voor de zwijnen.

En laten we het verder niet meer hebben over onze eigen intellectuele capaciteiten.

Oké, en nu nog eens even over die gordijnen (tiens, ging het daar over :) ). We zijn het er dus al over eens dat die wel degelijk een deel warmte kunnen verhinderen, hoeveel dat juist is, daar kan je geen percentage op plakken, dat hangt van vele factoren af, onder andere de structuur van de stof, de lichtdoorlaatbaarheid, de kleur, een al dan niet aanwezige reflecterende (zie je wel ik ken het woord) voering, het al dan niet goed aansluiten in of op de raamopening enzovoort.

Hoe hoog of laag dat percentage van zonwering dan ook is, het nut van die gordijnen hangt dan verder nog af van hoeveel warmte er in feite moet geweerd worden, hoe groot het probleem van oververhitting in een bepaalde woning of situatie is. Zo zijn er bijvoorbeeld situatie's denkbaar waar er zelfs zonder screens of gordijnen geen groot probleem is.

 

 

Ik heb sinds enkele dagen deze discussie niet meer kunnen volgen. Zelfs uitzoeken op internet helpt niet altijd, want op een plaats wordt gezegd dat de warmtegeleiding van glas voor 30% uit geleiding bestaat, en 70% uit doorstraling. Een ander artikel legt dan uit waarom  infraroodstraling, afkomstig van een bron van 90 tot 350°C, door het glas wordt tegengehouden. Men zou de theorie terug van het begin af terug moeten doornemen

Een gedeelte van de kortegolfstralen van de zon, zogezegd een constante flux, (wel afhankelijk van zonnestand en bewolking), wordt gewoonweg weerkaatsten en zo terug naar de ruimte gestuurd. Een eerste gedeelte door de wolken, vervolgens door het albedo-effect van het aardoppervlak (in dalende lijn: sneeuw, lichtgroene weiden of lichtgekleurde grond, donkere bossen of een donkere zee).

Zo wordt een deel van de zonne-energie die door een ruit komt ook rerchtstreeks terugweerkaatst: tegen een helder gordijn, volledig witte muren en vloer. Ik kan aannemen dat het gordijn deze straling rechtstreeks terug naar buiten stuurt. Zulke gordijnen worden gewoonlijk gedubbeld met een lichte zonbestendige stof.

Het gordijn slorpt de overige kortegolfstraling op en naargelang de dichtheid van het gordijn kan een gedeelte verder in de kamer binnendringen. Het gordijn zal natuurlijk opwarmen, maar aangezien er weinig massa aanwezig is zal de temperatuur van het gordijn sneller stijgen dan een voorwerp met grotere massa. Door deze opwarming wordt er warmte afgegeven aan de lucht aan weerzijden van het gordijn. Aan de kant van de kamer leidt dit tot convectie. Aan de kant van het venster leidt deze opgewarmde lucht tot een groter warmteverlies doorheen het glas. Zelfs superisolerend glas laat toch nog door geleiding warmte naar buiten ontsnappen, want het glas zelf warmt zeer weinig op door de zonnestralen aan de buitenkant.

De vloer heeft een grote massa. De stijging van de temperatuur verloopt dus traag en is zeer gematigd. Er zal dus ook minder warmte terug verloren gaan naar buiten.

We kunnen hier nog aan toevoegen dat de invalshoek van de zonnestralen op het venster bepalend is voor de hoeveelheid stralen die door het glas onmiddellijk weerkaatst worden en dus niet binnendringen. De avondzon brengt zo veel warmte in het huis.

charel schreef:

En dat terwijl ik hier zelfs nog heb moeten uitleggen dat de zonnestralen op zich geen warmte geven, dat ook een raam geen warmtebron (kachel) is, dat de warmte pas ontstaat als de zonnestralen op een massa vallen net zoals dat op het aardoppervlak gebeurt. Basiskennis dus. 

Nee, je hebt misschien het gevoel dat je dat moest uitleggen maar dat komt omdat Walter en ik redeneerden van energiestromen en jouw analyse pas begon bij de omzetting van energie (zonnestraling) in warmte. Teruglezend is dat de hoofdoorzaak van de meningsverschillen en de reden dat je niet als deskundige op dit vlak beschouwd werd. De juiste aanpak is het redeneren vanuit energiestromen. Dat voorkomt basale fouten als simpele dingen dat een groter beschenen oppervlak meer warmte zou afgeven.

charel schreef:

Maar goed, deze slimmerikken zijn dan dank zij mijn moeite toch al langzaam hun bocht aan het inzetten. Waar men eerst nog meeging in het verhaal dat gordijnen de warmte niet tegenhouden begint men dat nu toch al een en ander in te zien, het is nog niet volmondig en het moet op een manier gebeuren zonder zijn gezicht te verliezen, waarvoor ik nog begrip kan opbrengen, maar het is toch al een vooruitgang. Mijn verweer is niet voor niets geweest, geen parels voor de zwijnen.

Als je de meer dan tien referenties naar reflectie en het effect op de netto energie flux negeert dan kan je inderdaad jouw eigen werkelijkheid creëren en van mening zijn dat je ons wat geleerd hebt. Ook hier zal het vertrekpunt energiestromen vs energieomzetting de oorzaak zijn van jouw kijk op deze discussie. 

charel schreef:

Oké, en nu nog eens even over die gordijnen (tiens, ging het daar over :) ). We zijn het er dus al over eens dat die wel degelijk een deel warmte kunnen verhinderen, hoeveel dat juist is, daar kan je geen percentage op plakken, dat hangt van vele factoren af, onder andere de structuur van de stof, de lichtdoorlaatbaarheid, de kleur, een al dan niet aanwezige reflecterende (zie je wel ik ken het woord) voering, het al dan niet goed aansluiten in of op de raamopening enzovoort.

Daar zijn we het eens.

"Daar zijn we het eens."

Oké, dat is voor mij voldoende, laten we mekaar verder geen verwijten maken of diskuteren over wie wat eventueel verkeerd zou hebben gezegd of begrepen. Dat heeft nog weinig zin.

.

Wat een boterham om te lezen. Walter en MarcMarc hebben hun best gedaan om alles uit te leggen :-). Voor wat het waard is: als "buitenstaander" in die discussie vond ik dat charel bepaalde zaken gelezen heeft, die er niet stonden en die Walter of MarcMarc nooit geschreven hebben.

Geen probleem, we zijn soms allemaal wel eens buitenstaanders, vooral als we als eens zinloze commentaren schrijven die niets bijdragen.

M2TS, dank voor de zinvolle bijdrage :D Altijd leuk een stukje bevestiging. 

charel schreef:

Geen probleem, we zijn soms allemaal wel eens buitenstaanders, vooral als we als eens zinloze commentaren schrijven die niets bijdragen.

eindelijk de zelfreflectie waar we even op hoopten...

Oké, de vraag is ondertussen meer dan uitvoerig beantwoord met eensgezindheid. Ook eventueel gekwetste ego's zijn nu een beetje terug opgekrikt en de frustratie's zijn hopelijk weggeventileerd (dat geldt voor alle duidelijkheid ook voor mij hoor!)

Het topic kan dan volgens mij afgesloten worden tenzij iemand nog iets nuttigs over de oorspronkelijke vraag kan toevoegen.

Ik zou meer gebruik willen maken van nachtkoeling. Gewoon met ramen open heb ik de indruk dat er te weinig luchtverplaatsing is.

Zou een ventilator met dakdoorvoer die boven 2000 kuub per uur naar buiten blaast veel helpen?

Hoe koud is het nu 's morgens?

Heb je dakvensters?

Kan je nog eens vertellen welke risico op oververhitting je huis heeft volgens EPB?
Wat hadden architect voorzien tegen oververhitting ?

Walter

Hoe koud is het nu 's morgens?

Heb je dakvensters?

Kan je nog eens vertellen welke risico op oververhitting je huis heeft volgens EPB?
Wat hadden architect voorzien tegen oververhitting ?

Walter

Op de thermostraat rond de 24-25° denk ik.

Ik heb een plat dak, op de verdieping staan de ramen 's nachts op kip.

Risico op oververhitting was 5800 dacht ik.

Momenteel geen bijkomende voorzieningen tegen oververhitting.

OK dan zit je met maar net onder de grens ( wel gek dat EPB zo een grote raampartij aanvaard zonder bestraffing - maar er is dat gezegde van de blaren...).

Bij verluchten zet je deuren in huis ook open?

Walter

Ik moet toegeven dat ik ook meer een type ben van problemen oplossen als ze zicht stellen :-)

Binnen in huis staan de deuren open. Wanneer we slapen zijn de buitendeuren dicht maar van 16u tot 24u staan er 2 schuiframen wagenwijd open. Ik zou die eventueel ook op een kier van 10cm kunnen zetten snachts.

Als de problemen zich stellen: als je grote ramen op west/Oost kant zet , is enkel onwetendheid een excuus. Vroeger waren mensen slimmer. Toen bouwden ze geen gevel als een autotoonzaal.

Hoeveel je ook verlucht snachts je gaat niet kunnen voorkomen dat het huis te warm wordt. En 2000m3/uur is een serieuze orkaan. En ook daarvoor ga je ramen hebben die ver moeten openstaan.
En bedenk dat je wel eens nachten hebt dat het met moeite onder de 20 graden komt. Dus de warmte buitenhouden is toch de eerste opdracht.

Om te ervaren wat een buitenzonnewering kan doen, hang tegen zondag morgen een een grote doek voor je raam. Bv een zwart plastiek zeil dat van op je plat dak tot de grond komt (of iets anders...).

Als je met dit weer al moeite hebt om de ochtend temperatuur onder 24 graden te krijgen kan ik me voorstellen dat je redelijk wanhopig bent.

En koop je een binnen/buiten thermometer : je moet alleen open zetten als het buiten ook warmer is. Ik hoop echt dat het op 16u op een warme dag het niet warmer is binnen dan buiten. Die tocht brengt misschien verfrissing maar ook de warmte mee binnen. Beter neem je dan een ventilator voor verfrissing. Hier blijven in ieder geval deuren en ramen toe tot het buiten kouder is. En dat kan tot na 22u zijn. Op niet zo warme dagen -een 24 graden- staat hier alles wel wagenwijd om het buitengevel echt binnen te halen.
En op warmere dagen is het meestal pas van 24u fris genoeg om echt van afkoeling te spreken. Als je dan alles terug meer sluit mis je natuurlijk de grootste afkoeling. Ik ken ook mensen die om 5u even opstaan om alles open te zetten.

Walter

En al voorzorgen genomen om het.morgen minder warm in huis te hebben?

Hoi Messel,

hoe is het vandaag in huis geweest?
Walter

Ramen en deuren zoveel mogelijk dicht gehouden, is idd beter. Ik moet mijn vrouw wel nog overtuigen hiervan.

Lol; ik ken het ;-).
thermometer in huis halen. En laat haar kiezen tussen warm en open of minder warm in huis en gesloten tot het buiten terug aangenaam is. En toon het verschil.
Het zal wel doordringen dat de warme lucht die in huis binnenkomt het huis opwarmt.

Ik hoop dat je ondertussen terug alles open gegooid hebt.

Walter

Hier binnen is het op dit moment 21 graden (passiefhuis) 

Om dit te bereiken is een combinatie van maatregelen noodzakelijk.

1) Laat nooit de zon door de ramen binnenschijnen. In mijn geval wil dit zeggen : ruime dakoversteken, buitenzonwering, aangeplante bomen, rolluiken op de dakramen, ...

2) Zorg dat het huis goed luchtdicht is, en sluit overdag alle ramen en deuren. Warmte komt binnen door kieren en gaten. Luchtdicht is natuurlijk evident bij een passiefhuis.

3) Zorg voor voldoende thermische massa die je 's nachts kan afkoelen. Ik heb een HSB, maar in de zuidelijk gelegen ruimten heb ik dikke leemstenen tegen de muren gezet + dikke laag leempleister op andere plaatsen.

4) Zodra het buiten kouder is dan binnen moet je bovenaan en onderaan de woning voldoende grote ramen of luiken open zetten. Voldoende groot wil zeggen minstens één vierkante meter (liefst meer) Hoe groter het hoogteverschil tussen de openingen, hoe groter de thermische trek. Er gaat op die manier een paar duizend m³ per uur frisse lucht door de woning .. zonder ventilator ! In mijn geval is er een groot dakraam op zolder, en enkele grote inbraakwerende luiken op de beneden verdieping. De luiken blijven open van ongeveer 22u tot 7u smorgens. Ondertussen geeft de massa al zijn warmte af aan de lucht. 's morgens is het heerlijk koel/koud binnen.

5) Ventileer overdag mechanisch en schakel de warmtewisselaar uit.(tenminste als je een D + AWW hebt) Ik ventileer met een D-systeem waar ook een grondbuis op aangesloten is. We krijgen dus frisse lucht binnen van ongeveer 17 graden overdag. Dit is geen airco, maar alle beetjes helpen.

6) Voer platte daken uit als groendak. Wat ik dus gedaan heb met mijn kleine platte dak.

7) Gebruik een isolatiemateriaal met een hoge warmteopslagcapaciteit zoals cellulose of houtwol. Dit levert maar een beperkte bijdrage. maar .. alle beetjes helpen.

 

De voorbije nachten waren we natuurlijk gezegend met koele temperaturen ... wanneer het 's nachts 20 graden is zal de binnentemperatuur wel gaan oplopen. Ik woon natuurlijk wel op kempische zandgrond .. dit wil zeggen : heet overdag, maar koel 's nachts.

Ik lees de laatste tijd in de media vaak over oververhitte passiefhuizen .. dit is een slechte zaak, en antireclame voor passief bouwen. 

Maar het kan dus wel degelijk ook anders.

 

Dirk

Met de strategie van dirk maar in LEW: mijn echtgenote werkte vanochtend buiten op het terras ; is vanmiddag omwille van de warmte binnengevlucht en heeft dan een extra t-shirt aangetrokken omdat het anders te koud is.

Walter

8) Buiten koken, en andere interne warmtebronnen beperken.

Dirk

 

Mede door de warmere nachten is de binnentemperatuur ondertussen opgelopen naar 23,5 graden.

Buiten is het momenteel meer dan 34 graden. 

Het grote verschil is goed voelbaar als je van buiten naar binnen gaat.

Met onweer op komst denk ik dat we het ergste voorlopig gehad hebben.

 

Dirk

Zilverpapier is de goedkoopste oplossing !

Zet maar alle vensters terug open !! Het is weer zo ver, het wordt weer warm, dit weekend !! Ik denk dat je beter een blijvende oplossing zoekt, met de opwarming van de aarde zal het nog wel dikwijls warm worden...

Bij warm weer zetten wij in onze passiefwoning 's morgens beneden een deur op het westen open (dan komen er geen vliegen binnen) en de deur naar de hal. Vandaar kan de lucht opstijgen langs de trap en weg langs de geopende dakramen. Je staat versteld hoeveel warmte er dan ontsnapt !

Van zodra het buiten warmer wordt, gaan ramen en deuren dicht, en gaat de ventilatie (via aardwarmtewisselaar) op de hoogste stand Je kan dit doen bv een uurtje ‘s morgens voor je naar je werk gaat.

Als wij in de zomer uit vakantie terugkomen is het binnen wel eens 30°C. Dan gaan eerst de deuren en zolderramen open voor rechtstreekse afkoeling via de buitenlucht, dan gaat alles weer dicht en de ventilatie hoger. Binnen de kortste keren hebben wij dan een graad of vijf minder, zodat het aangenamer is binnen.

Als het buiten 30°C of meer is, moet je je woning niet afkoelen tot 21°C. Hou beide een beetje in balans.

In juli-juli laten we op het zuidoosten ook 's nachts de zonwering naar beneden, zodat onze woning niet opgewarmd wordt door de ochtendzon. 

Overgordijnen houden de warmte tijdelijk tegen, dus tegen dat de warmte in de ruimte komt, schijnt de zon op de andere gevel en koelt het glas weer af.

Als de hitte voorbij is, moet de warmte uit de binnenmuren en de kasten ook nog eerst kunnen ontsnappen voordat de lucht in de binneruimte kan afkoelen. Dat lukt beter wanneer je de kastdeuren een halfuurtje openzet.

Alle baten helpen, al was het maar een beetje. Pas ze slim toe en je wint. Een beetje geduld helpt hier om ondanks alle hitte toch je goede humeur te bewaren.

<a href="mailto:verbeeckangela@telenet.be">verbeeckangela@telenet.be</a> schreef:

Bij warm weer zetten wij in onze passiefwoning 's morgens beneden een deur op het westen open (dan komen er geen vliegen binnen) en de deur naar de hal.

 

waarom dan geen vliegen?

's Morgens vliegen er zoveel vliegen niet. Vliegen zoeken ook steeds de warmste plekjes. Vermits de zon 's morgens in het oosten staat, is het aan de westkant koeler en blijven de vliegen aan de zonnekant. In de loop van de dag wordt het overal warmer, dus dan zitten de vliegen meer overal.