Vloeropbouw met heel veel massa zinvol?

Beste Ecobouwers

Ik ben bezig met het renoveren van een huis uit de jaren zestig. Ons streefdoel is passief, we werken in fases.

Ik heb een vraag over de vloerisolatie. Beneden bestaat ons huis uit twee delen: het bestaande gebouw en een nieuwe achterbouw.

In het bestaande gebouw bestaat de draagvloer uit brikken. Een soort 'potten en balken' van muur tot muur, maar dan uit één element. Hieronder is een kruipkelder (niet toegankelijk) van 30 cm hoog. Deze wil ik laten volblazen met EPS. Dit is technisch mogelijk als ik voldoende grote openingen maak in een bepaald patroon. Er is al een akkoord getekend om deze werken te laten uitvoeren.

Boven deze (niet perfect vlakke) draagvloer heb ik nog 15 cm plaats voor de vloeropbouw. Ik heb hier al enkele ideeën voor (van beneden naar boven).

Mogelijkheid A: 2 cm uitvullen zodat alles mooi recht ligt, PE-folie, 6 cm EPS-plaat, PE-folie, 5 cm chape en dan 1,2 mm OSB-plaat (hier komt linoleum bovenop wanneer we wat gespaard hebben)

Mogelijkheid B: 'isolerende' chape en daarboven de OSB

Mogelijkheid C: volledig vullen met 'gewone' chape

De kruipkelderisolatie zal een voldoende hoge R-waarde geven. Ik vrees een beetje dat we koude voeten gaan hebben omdat de massa misschien te groot zou zijn om effectief op te warmen. We zijn nog niet zeker over vloerverwarming of overgedimensioneerde radiatoren. We hebben een gasketel en boven overgedimensioneerde radiatoren. Vloerverwarming vraagt dus nog een extra menggroep om de temperatuur aan te passen. Hoewel we boven verwarmen met het water van onze radiatoren in de winter op 45°. Dit kan waarschijnlijk wel wat lager wanneer beneden alle ramen er in staan en er ook verwarmd wordt.

Welke keuze zouden jullie maken?

Met vriendelijke groet

Bart

Reacties

Je moet niet bang zijn voor koude voeten als je onder je 30cm isolatie hebt.
Vergelijk het met de vloer in je huidige woning.
Verwarming staat nu uit en heb je nu last van koude voeten?
Met de 30cm isolatie in de vloer in de winter zal je zowat hetzelfde comfort gevoel hebben.
Die 3 maanden dat de verwarming aanstaat heb je misschien nog een beperkt extra beetje comfort van de vloerverwarming. Al denk ik enkel op de vorstdagen.

Voor de eigenlijke opbouw zou ik vooral die opbouw nastreven met minste koudebruggen. Moeilijk te beoordelen met je huidige info.

Walter

Hallo Walter

Bedankt voor je reactie.

In verband met de koudebruggen: we hebben rondom de gevel afgebroken, geïsoleerd en een nieuwe gevel gemetst.

Onder de waterkering heb ik XPS-platen voorzien. Ze waren tegen de oorspronkelijke muur bevestigd voor we beton lieten storten voor de nieuwe fundering voor de gevel.

Ik had toen al het plan om de kruipruimte te laten volblazen...

Over het 'koude-voeten-gevoel': nu wonen we boven en hebben we OSB als vloer. Dit is steeds comfortabel met blote voeten.

Met vriendelijke groet

Bart

Hallo,

Als je finaal een passiefhuis zult hebben, dan zul je op de verdieping de radiatoren niet meer gebruiken.Onze ervaring leert dat op eerste verdiep 1 graad warmer dan op gelijkvloers. 

Een stenen vloer blijft steeds koud aanvoelen, zelfs al is die 21 graden celcius warm. Dat gaat hem over warmtegeleiding. Ofwel kies je voor sletsen, ofwel voor vloerverwarming, of voor een weinig warmte geleidende vloerbekleding ( hout, laminaat, kurk, linoleum, vinyl (chique voor PVC)).Wij hebben 20 cm gespoten PUR onder een zwevende chape,.