Ventilatie D Cratief berekenen met open keuken

In mijn verbouwing zal de living met open keuken 54m² zijn. Hoe creatief mag je zijn met de ventilatie berekeningen als je een open keuken hebt? Ik zie op bouw-enerigie.be dat een open keuken resoluut 75m³/h is, ongeacht de oppervlakte.

Mag ik mijn living dan als 28m² beschouwen (de rest keuken) debiet van 100m³/h te bekomen voor:

  • mezelf, te weinig moeten we ook niet ventileren op de meest gebruikelijke stand
  • EPB voorwaarden?
Reacties

Living is toevoer, keuken afvoer; hoe kom je aan 100m3/h?
Ik heb wel geen idee wat je moet halen bij een verbouwing van bestaande volumes.

Eigenlijk kan je best eerst de totale aanvoer en de totale afvoer berekenen en dan die proberen, als dat nodig nog is, in balans te brengen. Normaal is het afvoerdebiet het probleem, niet het aanvoerdebiet.

En eigenlijk is de vraag beter: hoe kom je aan die 28 m² ?

walter-8 schreef:

Living is toevoer, keuken afvoer; hoe kom je aan 100m3/h?
Ik heb wel geen idee wat je moet halen bij een verbouwing van bestaande volumes.

We wonen in het huis, maar gefaseerd zijn we goed bezig met luchtdichting, isolatie diktes, 3v glas zonder roosters, ... Gezien ik ventilatie D moet plaatsen, doe ik het liever volgens de regels van een energetische renovatie en die lijken mij voor ventilatie hetzelfde als een nieuwbouw. Wie weet haal ik (als het eindelijk af is) de <E60.

Woubeir schreef:

Eigenlijk kan je best eerst de totale aanvoer en de totale afvoer berekenen en dan die proberen, als dat nodig nog is, in balans te brengen. Normaal is het afvoerdebiet het probleem, niet het aanvoerdebiet.

En eigenlijk is de vraag beter: hoe kom je aan die 28 m² ?

Die 100m³/h is het berekend debiet voor 28m² living, om inderdaad het geheel in balans te bregen.

Ik vraag me vooral af of je in de EPB met de open keuken mag spelen met die 54m²? Binnen de regels zit ik maximaal aan: 12m² keuken met debiet 75m³/h en living van 42m² met debiet150 m³/h en minimaal 75 af en 75m³/h toevoer (als ik doe alsof de keuken groter is dan de living).

Met 50m³/h meer kom ik aan extra kanalen voor afvoer (2de afvoer in de hal) en grotere unit.

Bij een open keuken moogt ge gerust het eetgedeelte bij de keuken rekenen. Voor een living van 28 m² telt ge dus op101 m³/h., waarvan er minstens 75 langs de keuken afgevoerd worden.

Bij balansventilatie is vaak het probleem dat je in je woning "te veel" droge ruimtes hebt (toevoer) en "te weinig" natte ruimtes (afvoer) om het geheel in balans te brengen. Je moet aantonen dat je ventilator zwaar genoeg is om alle toevoerdebieten te kunnen garanderen, wat er vaak op neer komt dat je een veel te zware ventilator (verbruik) moet laten installeren en aangezien beide debieten in balans moeten zijn, moet je ook nog eens gaan afvoeren in ruimtes die eigenlijk niet moeten geventileerd worden volgens EPB (gangen, zolder) of moet je véél meer gaan afvoeren , nog meer dan EPB eist.

Nu is de open keuken een welkome manier om zowel je ontwerpdebiet van je toevoer te verminderen en je afvoer te verhogen : zo kom je sneller in balans en zal je ventilator uiteindelijk minder zwaar moeten zijn.

hoe gaat dat nu in zijn werk ? wel, aangezien het een open keuken betreft en er dus geen duidelijke muren of aflijningen zijn, moet je gewoon op je plannen het keuken en eetplaats gedeelte wat groter indelen, en je living gedeelte wat minder. Scheelt toch al gauw enkele tientallen kubieke meters /uur op je balans.

geert devos schreef:

Nu is de open keuken een welkome manier om zowel je ontwerpdebiet van je toevoer te verminderen en je afvoer te verhogen : zo kom je sneller in balans en zal je ventilator uiteindelijk minder zwaar moeten zijn.

Dat brengt mij op een idee, zou dit ook goed zijn: 100m³/h afvoer in de keuken en 75m³/h toevoer in de living? 25m³/h lucht zal ontrokken worden uit de hal, waar ik dan ook weer minder moet afvoeren (want ik heb ook 4 "grote" slaapkamers met maximaal debiet).

ja , zoalng je de minimale eisen haalt (wat in de praktijk veel te veel is , je toestel zal in praktijk meestal maar op 20-30% vermogen draaien) , mag je gerust meer afvoer toekennen aan ruimten om zo in balans te komen.

minimum keuken : 75 , minimum living : 75 , je mag dus gerust naar 100 in de keuken gaan, de balans wordt op de hele woning berekend , niet ruimte per ruimte

ken je dit schema ? heel handig

http://www.energiesparen.be/epb/eisenventilatie

zie bij noodzakelijk debieten