HSB zelfbouw

Hoe moeilijk is het om zelf een HSB te zetten?

Ik ben van opleiding schrijnwerker maar heb nog nooit een HSB gezet.

Er zijn ook firmas oa eurabo en intopia die zelfbouwers helpen.

Heeft er iemand ervaringen met een van deze firmas of zijn er firmas die jullie mij aanraden?

 

 

Reacties

Ik heb zelf drie houtskeletbouwen gezet en ben zelfs geen schrijnwerker !

eurabo kan je idd. goed helpen.

je kan me best eens bellen voor verdere praktische info. 0494139960

Ik ben momenteel zelf ook men 2de HSB aan het zetten. In het verleden de verschillende gratis opleidingsavonden gevolgd bij Eurabo. Een beetje inzicht en de juiste technieken en opbouw en dan gaat het vanzelf. Als je meer info wilt mag je altijd berichtje laten...

In combinatie met een architect die kennis/ervaring heeft van/met houtskeletbouw, die het plan eenvoudig houdt en die gedetailleerde plannen maakt (en bij voorkeur detailtekeningen) en daarnaast de opleiding van Eurabo (al ken ik er de juiste inhoud niet van), dan is het perfect zelf te doen. Rest nog wat handigheid, materiaal en lef om er zelf aan te durven beginnen. Dan is de kans reëel dat het in orde komt (; = knipoog naar bovenstande reageerder).

Beste. Heeft u het helemaal alleen gedaan of met hulp? En heeft u een bouwpakket gekocht? Mag ik vragen hoeveel uw afgewerkte huizen per vierkante meter hebben gekost?

Voor beide huizen zit ik onder de 700€ btw incl /m² buitenmaten. Eerste huis was bruto bewoonbare oppervlakte 230m². Zo goed als alles zelf gedaan met mijn vader. Enkel gevelsteen metsen, ramen, pur spuiten en chape heb ik laten doen. Al de verdere afwerking heb ik zelf gedaan.16 maanden hard werken maar resultaat mag gezien worden. Voor houtskelet heb ik CLS gekocht en zelf alles op maat gezaagd. Zonder detailplannen dus zelf uitgerekend en grote van elementen bepaald.

Zie ook http://www.bouwinfo.be/forum/bouwen-en-verbouwen/financi%C3%ABle-aspect…

Mvg

 

Willem

 

Bedankt. Aangezien mijn man en ik rugklachten hebben, ben ik nu al uren op zoek naar bedrijven in Estland en Letland die prefab huizen bouwen. Want misschien is dat ook wel goedkoop. Resultaten van zoektocht zal ik melden t.z.t.

Ik zou vooral opletten met goedkoop want is veelal duurkoop.  Gebruikte materialen en wijze van opbouw en afwerking zijn dan waarschijnlijk ook goedkoop?. Zelfs belgische bedrijven zie ik soms gedrochten neerzetten. En als ik zoveel geld uitgeef dan liever aan iets waar ik zeker van ben van de geleverde kwaliteit zowel van materialen, opbouw als afwerking. Want is uiteindelijk toch je huis waar je hopelijk jaren in gaat doorbrengen...

bij mij 660 euro per m2 bewoonbare opp , zonder btw. Is wel een woning met vrij veel "techniek" (warmtepomp , houtketel, groot buffervat, PV, systeem D).dit zit ook in die kostprijs. Met een gewoon gascondensatieketeltje was kostprijs een heel stuk minder.

Eurabo was zeer behulpzaam , niet alleen voor de gratis opleidingen (luchtdichtheid en werken met samengestelde liggers, stabiliteit), maar ook met het uitrekenen van de sectie van de dragende balken, waarvoor je eigenlijk een ingenieur nodig hebt.

Ik heb 90% zelf , alleen gedaan, beetje hulp gekregen op een paar dagen van de vrachtwagenkraan (reikwijdte 12 meter) van een bouwmateriaalhandel in de buurt ,tegen kostprijs. Dit vooral om palletten met bouwmateriaal op het verdiep te zetten (moest dan niet naar boven gesleurd worden) en de nokken en puntgevels , die ik op de grond geprefabiceerd had, recht te zetten.

Als je een beetje plant kan je met een HSB zeer veel zelf doen, zonder je erg in te spannen. Ik zie hetzelfde mij niet doen met een klassiek gemetste opbouw (draagmuren, gevelstenen) , en al zeker niet alleen . Alles is veel zwaarder, veel meer sleurwerk en vochtig mortelwerk.

Als je wil , mag je bij mij eens afspreken, ik kan je dan via een fotoreeks tonen hoe alles in zijn werk gegaan is.

Beste, ik overweeg om aan een bestaande oudere woning een 100 m2 aan te bouwen in HSB. Jou ervaring hierin zou me wel te pas komen...

Hallo.
Uiteindelijk hebben we het niet gedaan. We konden niet verder gaan dan E 200.000 inclusief grond. Dat was niet haalbaar. We leven nu met 4 mensen in een 2 slaapkamerflatje. Maar wél gekocht :)

En Geert ik heb mogelijks wel intresse om te zien wat jou ervaring hierin is met eventuele tips om valkuilen te vermijden..

 

bel mij eens op , dan kunnen we verder afspreken. 0494139960