alternatief voor betonnen kelder?

Beste allen,

Ik struikel al een tijdje over een aspect in mijn bouwproject, nl. de kelder. Mijn grond bevindt zich op een hoge talud van zeker 2m. Er gaat dus zeker een kelder komen. Maar omdat ik niet zo beton-gezind ben, had ik de volgende vraag: Wat zijn de "groenere" alternatieven voor een betonnen kelder?

Mijn idee is dat een kelder gemaakt met een houtskelet op een betonnen vloerplaat wel viable lijkt als alternatief? Na wat opzoeken op't internet vind ik wel wat info hierrond (zie afbeelding & link) Wordt dit in België gedaan?  Zo ja, hoe gaat dit te werk en wie heeft er ervaring in?

Alvast bedankt voor de replies!

 

mvg,

Eric

 https://www.nachi.org/permanent-wood-foundations.htm

Reacties

Niemand met enige kennis of mening hierover?

Eric,

Ik denk dat zowat iedereen daar wat huiverig tegenover staat. Hoewel het in principe moet kunnen en het wellicht ook al wel gedaan kan zijn, lijkt mij dat een zeer risicovol systeem, vooral hier  in de lage landen waar grondwaterstanden nogal hoog kunnen staan waardoor de ondergrondse waterdruk redelijk hoog kan zijn. Een klein miniscuul lekje in een betonnen of gemetselde kelder kan vervelend zijn maar gemakkelijk herstelbaar, bij een houtskelet kan dit echter rampzalig zijn temeer omdat het hout misschien al jaren vochtig kan zijn eer je er binnen iets van merkt.

Ik zou het niet aandurven, liever dan in baksteen of natuursteen als je het om ecologische reden liever niet met beton doet.

 

Bedankt voor de post Charel!

Wat ik me toch afvraag, indien je zorgt voor een goed sluitend regenjas rond de kelder vb polyethyleen folie  of iets dergelijks. Rond de muren & onder de betonplaat een drainerende laag van gravel + een houtskelet bestaande uit balken die stevig genoeg zijn voor druk van de grond op te vangen.Blijft het risico dan nog steeds te hoog voor vochtschade? 

Een houtskelet kelder is maar 1 denkpiste, zijn er geen andere alternatieven?

Ondertussen zelf nog wat opgezocht, blijkbaar bestaat er ook een kelder opbouw in kunststofpanelen. Een bedrijf in Wisconsin, de VS houdt zich daarmee bezig. Ik heb wel geen idee indien dit in Belgie of omstreken gebruikt wordt.

http://www.compositepanelsystems.com/