Ik heb enorm veel verbruik met warmtepomp

Ik bezit al jaren een warmtepomp Ochsner GMDW11 Plus (grond-water). Daar ik mijn elec-rekening zeer hoog vindt en dit er zeker niet goedkoper op wordt, ben ik al een aantal maanden het verbruik van de warmtepomp aan het meten (via Smappee).

Als ik dit extrapoleer kom ik aan een jaarverbruik van 12,5 à 13 kWh. Dit lijkt mij exuberant veel. Ons huis is gebouwd in 2008, zeer goed geisoleerd en overal vloerverwarming. We zijn een gezin van 4 met 2 tieners dus er wordt wel regelmatig gedoucht.

Iemand ervaring met de reden(en) en ook oplossingen van zo een hoog verbruik ?

Reacties

Dat is ongeloofwaardig weinig !

Maar je bedoelt wellicht een verbruik van 12500 kWh à 13000 kWh en dan is dat inderdaad zeer veel. Echter we weten niet wat de gewoonte's zijn, hoe groot het huis is en welke energieverslindende toestellen en toepassingen er allemaal zijn.

Wat is "zeer goed geisoleerd"? Hoe groot is het huis?

 

Oorzaken:

  • Slechte bron, wat is de brontemperatuur?
  • Technisch defect, eindeloos aantal oorzaken, lek in gascircuit, slecht werkende warmtewisselaar, moeite om druk te produceren, te vlotte decompressie,...
  • Hoog warm water gebruik op hoge temperatuur? Circulatie op de leidingen die ergens verlies hebben.
  • etc.

Inderdaad, het is spijtig genoeg 12500 kWh à 13000kWh. Dit is enkel het verbruik warmtepomp. Mijn totaal verbruik ligt nog iets hoger (ong 17000 kWh; ik heb ook zonnepanelen). Geen speciale gewoontes, tenzij gemiddeld 4 douches per dag (gezin van 4), huis is ongeveer 275m2 met K-peil 42

275m2 is niet klein, K42 is niet "zeer goed geïsoleerd"

Die 2 zaken samen lijkt mij dat een normaal verbruik

Denk niet dat je het elektriciteitsverbruik van de winter moet gaan extrapoleren over een heel jaar.

Je hebt het huis al vanaf 2008 en de warmtepomp bezit je "al jaren", waarom zou je dan het energieverbuik inschatten met extrapolatie? Op basis van 275m²/K42/4 persoenen kom ik op een energieverbruik van ca. 15.000 kWh warmte, met een GWP zou je dan met maximaal 5.000 kWh stroom toe moeten kunnen, eerder 4.000 kWh.

K42 goed geisoleerd noemen: Ik woon in een verbouwing sinds 2004 die 300m2 groot met een 6kW warmtepomp....

Je warmtepomp werkt toch nog?  Wat is je elektricteitsverbruik de laatste jaren; altijd even hoog?

Je hebt een zwembad?

De warmtepomp heeft die zuiver elektrische weerstanden?  Kan je het verbruik van de warmtepomp meten?  Zeker dat de omlooppomp van de primaire kring stopt als je niet verwamt?

Walter

gemiddeld 4 douches per dag?

Ik denk dat we gemiddeld aan 8 douches per week zitten met 4.

Verbruik van 4.500 kWh buiten de warmtepomp met PV-panelen. Wij zitten aan een verbruik van circa 3.500 kWh excl. zonnepanelen/300 kWh inclusief panelen.