Resol of EPS als vloerisolatie ?

Hey,

We zijn momenteel bezig aan houtskelet. Oorspronkelijk was het de bedoeling om 20cm eps platen als vloer isolatie te leggen. Ik twijfel nu echter om 20cm resol te leggen. R waarde veel hoger maar is deze veel slechter voor milieu of niet? We mikken op passiefhuis. Wanden en dak bevatten 36cm papiervlokken en 3 dubbel glas.

Enige adviezen of ervaringen?

robin

Reacties

Resol hoort bij de betere isolatiematerialen ; snel een eerste keus isolatiemateriaal als je naar 'ecologische impact' kijkt.

Leesvloer: https://www.google.be/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://app.leefmili…

Vorige link is hopeloos ; zoek eens op nibe classificatie resol

Walter

Deze link soms?  https://epcplatform.nl/waarom-een-hogere-rc-waarde-soms-meer-co2-uitsto…

Overigens denk ik dat 20cm resol veel te veel is. Dat zou een RC waarde van 10 geven terwijl het temperatuurverschil met de bodem veel kleiner is dan met de buitenlucht en daardoor minder energieverlies. 20 cm EPS geeft een RC van meer dan 5,5 en zou meer dan genoeg moeten zijn. Hooguit zou je de eerste meter van de gevel wat zwaarder kunnen isoleren. Als je een geventileerde kruipruimte hebt dan is het een ander verhaal maar dan nog denk ik dat RC=5 meer dan genoeg is.

R10 is inderdaad wel veel voor de vloed omdat daar het minste warmteverlies is. De enige reden om dat te voorzien is volgens mij vloerverwarming, dan zou zo een dikke laag nog wat verschil kunnen maken

Totaal geen verwarming is ook een goede reden. De vloer blijft dan warm waardoor je idd lang zonder verwarming kan.

Walter

Dat is natuurlijk ook een goede reden, maar zie ik toch niet makkelijk in de praktijk komen in België. Zeker metdat ze met de bouwtstop ons op elkaar gaan willen duwen, wat niet genoeg ruimte zal geven voor een zon-passief huis. Maar dat is al een nadere discussie dan

 

https://epcplatform.nl/waarom-een-hogere-rc-waarde-soms-meer-co2-uitstoot-oplevert/

 

Een beetje (veel) een valse hoofding. Niet de verhoging van de isolatie maar de keuze van de isolatie maakt hier het verschil. Staat wel in de ondertitel maar de hoofding zelf is wel heel misleidend. Voor bijna dezelfde RC waarde 5 keer meer CO2  uitstoot en het dan aan de verhoging van de RC wijten is onzin. 

Dit lijkt op bewuste misleiding, daar zit een motief achter, en dat is dus al niet om zo juist mogelijke informatie te verspreiden. 

De uitdrukking "nul-op-de-meter-woning" is dan wel weer de nagel op de kop en duidelijker als nulenergiewoning.

Ik denk dat u het wat verkeerd hebt verstaan dat artikel. Ze steken het niet op de hogere Rc waarde, maar ze steken het op het ander materiaal gebruiken voor een hogere Rc waarde te halen. Het is niet zo duidelijk geformuleerd, maar de casus is die 131mm glaswol vervangen door PIR.

Ik vertrouw wel de cijfers niet over milieuimpact. Bijvoorbeeld de nibe classificatie neemt bij schapenwol de milieu-invloed van de schapen in acht, ookal zou het gaan om een bijproduct van een andere industrie. Daarentegen is glaswol tegenwoordig veel gerecycleerd glas, en ik heb nergens gezien dat ze dat in rekening brachten. Het is niet omdat het gerecycleerd glas is, dat het geen milieu impact heeft. Glas dat in glaswol wordt gerecycleerd kan niet worden gerecycleerd om ander glas van te maken, dat kan zorgen dat er meer nieuw glas moet worden gemaakt, en zo kan het zijn dat de ecologische impact van glaswol wordt onderschat. Ik heb echter nergens terug gevonden hoe ze de milieu classificatie opstellen. Het mankeert wat transparantie en er gebeuren rare dingen (vroeger werd schapenwol wel gezien als restproduct van een andere industrie en had het een redelijke classificatie).

Een beetje (veel) een valse hoofding.

Hoofding :

"Waarom een hogere RC-waarde soms méér CO2-uitstoot oplevert."

Ik schrijf daarna :

"Niet de verhoging van de isolatie maar de keuze van de isolatie maakt hier het verschil" en "Staat wel in de ondertitel "

Ik heb dus zowel de hoofding als de tekst gelezen en mijn eigen bewering genuanceerd omdat ik weet dat hier heel licht getreden moet worden.

Wat heb ik dan niet goed begrepen?

"Voor bijna dezelfde RC waarde 5 keer meer CO2  uitstoot en het dan aan de verhoging van de RC wijten is onzin. " is waar ik op reageerde. Ze wijten het niet aan de RC waarde namelijk, maar aan de keuze van het materiaal.

Ik had de twee zinnen ervoor inderdaad moeten herhalen, dom van mij.

OUT

 

Er komt vvw. Voor epb had het geen echt verschil van r waarde 6 naar 10.
Artikel zegt dat glaswol beter voor milieu is dan papiervlokken. Vind ik moeilijk te geloven.

Ik heb NIBE eens geraadpleegd. Voor vloerisolatie is de meest milieuvriendelijke polyester-aluminium kussens (milieukost: 0,22€), dan komt glaswol platen met 0,66€, steenwol platen 0,68€... Cellulose komt maar 5de met een miliekost van 1,77€. Ik heb al vermeld dat ik NIBE en dergelijk cijfermateriaal niet echt betrouw omdat het moeilijk of niet te achterhalen valt hoe de cijfers zijn gevonden. En het verandert door de jaren naarmate hun perceptie verandert (ooit was schapenwol bij de beste isolatiematerialen en nu bengelt dat achteraan. Maar hun cijfers zeggen toch dat glaswol beter is.

nibe is m.i. een hopeloze zaak, PUR pentaan geblazen (2b) is nu beter dan cellulose (3a), dat lijkt mij toch wel heel straf.  alleen al de giftigheid bij brand zou voldoende moeten zijn om PUR te bannen.

overigens, als ik op de nibe website ga kijken naar de "meest milieuvriendelijke bouwproducten" vind ik bij isolatie enkel de grote jongens van de synthetische isolatie's, en niks anders. 

tja, wiens brood men eet .........

Bedankt voor de info. Het zullen 2 lagen van 10cm eps worden. Ik denk eerste laag te leggen en daarin de buizen voor electriciteit en water te steken. Bovenop de 2de laag dan de vvw.

Andere plaatsingstips ?

wij plaatsen altijd meerdere lagen, met eentje van 20 of 30 mm ertussen, zodat je die makkelijk kan uitsnijden voor de buizen.

BEdankt voor de tip Hans

MVG

Robin