Welk volume boiler voor 3 personen

We zijn momenteel aan het bekijken welk verwarmingssysteem we gaan nemen voor onze woning.

Gaat sowieso een gascondensatieketel worden met boiler. Geen doorstromer omdat dan vermogen omhoog moet vanwege SWW en omwille van vele start/stops bij gebruik kleine hoveelheden (handen wassen).
Wordt een atag of weishaupt van ca 15kW.

Nu is de vraag: hoe groot zouden we de boiler nemen. 3 personen zowel douche als ligbad.
We letten wel op waterverbruik, dus korte douchebeurten en spaardouchekop staat gepland.

Zou 150liter voldoende zijn of naar 200 liter gaan?

Reacties

Nou dat hangt gewoon van je levensstijl en die van je huisgenoten af. 
Wij komen ruimschoots toe met een boiler van 150 liter (geen bad, 2-4 personen waarvan 1 kortdoucher, 1 middelmatig doucher en 2 langdouchers). 
Nu de 2 langdouchers onlangs vertrokken zijn is die 150 liter zelfs overcapaciteit. De boiler wordt nu gewoon 30' tot 60' (afhankelijk van de buitentemperatuur) voor een douchebeurt opgezet en staat voor de rest uit. Voorheen werd de temp (bij 4 pers) constant gehouden en was dit ook voldoende. Vanaf een paar liter wateropname begon hij dan ook direct terug op te warmen. 

Letten op waterverbruik, kort douchen en spaarkop is wel volledig in tegenspraak met een ligbad. 
En waarom je handen wassen met warm water? 
Aan de ene kant besparen om het langs achter onnodig terug buiten te gooien? 

 

 

Omdat mn vrouw een ligbad eist :-) en buitengooien is overdreven he. Een zwembad vullen met drinkwater, dagelijks een bad nemen, planten water geven met drinkwater: dat is buitengooien.

In de zomer maken we trouwens gebruik van campingdouchekes (die met de zon opwarmen) met regenwater om handen te wassen. In de winter echter gaat dat niet.

Was jij je handen altijd met koud water? Chapeau dan, wij doen dit nu ook tijdend de verbouwing maar krijg mn handen toch niet altijd proper voor ze verkleumd zijn...

Omdat mn vrouw een ligbad eist :-) en buitengooien is overdreven he.

De eerste reactie had ik al zien aankomen de tweede eigenlijk ook. :-).
Geen probleem. Jij moet dat ondergaan, it's you life. Hier eist niemand iets. :-)
(Je kan haar ook zeggen dat ze in haar eigen bacteriën ligt te weken en een week vel krijgt waardoor ze er voortijdig
oud zal gaan uitzien. Een (koude) douche heeft het tegenovergestlde effect). :-) 
In mijn 2 vorige verblijfplaatsen zijn alleen de ligbaden buitengevlogen om plaats te maken voor een luxedouche. 
Maar onbekend is onbemind. 

In de winter echter gaat dat niet.
Er is nog niemand ziek geworden, laat staan doodgegaan door zijn handen met gewoon koud water de wassen hoor.
Als je dan ergens op een openbaar toilet bent waar geen warm water voorhanden is was je (ze) de handen dan gewoon niet? 

In de zomer maken we trouwens gebruik van campingdouchekes (die met de zon opwarmen) met regenwater om handen te wassen. 
Goh, en ik dacht al dat ik een buitenbeentje was. Staan die douchekes dan binnen? 

Was jij je handen altijd met koud water? 
Uiteraard. Ken zelfs niemand die dat anders doet. Handen proper houden en duurtijd wassen heeft meer te maken met het soort zeep dat je gebruikt dan met de temp. van het water. 

 

 

Ligbad is een kwestie van luxe, we geven door onze ecologische levensstijl al best veel luxe op (bijv composttoilet) maar een ligbad is een keuze die we maken.

Echter, zeker niet dagelijks. Is vooral in de winter, of als de kleine pikzwart ziet van te spelen en wat moet weken.

 

Je wordt idd niet ziek van handen wassen met koud water. Als het niet voorhanden is dan kan het uiteraard niet anders (zoals afgelopen weken, waterleiding naar caravan bevroren). Qua duurtijd: mijn handen zijn tijdens verbouwingen regelmatig echt serieus vuil waardoor handen op 2min niet proper zijn. In de winter hou je je handen echt geen 2 minuten onder ijskoud water, tenzij je reeds verlamd bent... Indien tegendeel beweert wordt: dat wil ik zien met een chrono in mn handen ;-)

 

Die douchekes hangen buiten aan de achtergevel, die perfect zuidgericht staat :-)

Ook perfect om in de zomer buiten de afwas mee te doen.

 

Met een ecologische levensstijl kan je extreem ver gaan, echter moet ieder voor zich uitmaken hoe ver hij/zij wil gaan. Wij gaan over het algemeen al best ver met de keuze van onze materialen (Cellulose, KH, schelpen, kalkchape,leem,...) en onze toiletkeuze (composttoilet), onze voeding, onze kledingkeuze,.. Maar je hebt altijd mensen die nog verder gaan (greeneveline => zeer interessante blog) natuurlijk. 

Belangrijkste is dat we (ecobouwers) elkaar al steunen en anderen inspireren.

Zo ver ga ik belange niet. 
Ons water komt zelden onder de 10°C dus ervaring met ijskoud water heb ik niet. 

ps. Greeneveline is een redelijk duaal persoon (wat mij betreft). Iemand voor wie "doorgedreven" groen gewoon een wijze is om een inkomen te verwerven. Maar dat is een andere discussie. 

Fundamentalisten,van welke soort of religie ook, al dan niet goedbedoeld, daar hou ik me ver van. Loopt vroeg of laat altijd uit de hand. 

Om een gedegen antwoord te krijgen op je vraag dus best wachten op iemand met een ligbad en een ecologische levensstijl. 
Heb met geen van beiden ervaring laat staan met de combinatie ervan. 

 

"In de winter hou je je handen echt geen 2 minuten onder ijskoud water, tenzij je reeds verlamd bent... Indien tegendeel beweert wordt: dat wil ik zien met een chrono in mn handen ;-)"

Ik beweer het tegendeel omdat het water uit de koudwaterleiding winter en zomer bijna gelijk zijn van temperatuur en minstens 12 ° warm. De warmwaterkraan van de lavabo wordt bij ons nooit gebruikt, ik zou niet weten voor wat. Eigenlijk kan men voor een lavabo veel beter enkel een koudwaterkraan installeren.

Moet er wel bijzeggen dat onze leidingen momenteel bloot liggen in een gestript huis
Dus als het 2°c is buiten, dan is dat de temp van het water. Onder vriespunt geen probleem,dan is er geen stromend water... (we gebruiken dan bidons die we bij de ouders vullen).

Anyhow, inhoud boiler is nog steeds de vraag :-)

charel schreef:
... De warmwaterkraan van de lavabo wordt bij ons nooit gebruikt, ik zou niet weten voor wat. Eigenlijk kan men voor een lavabo veel beter enkel een koudwaterkraan installeren.


...om je correct te scheren...

Tja, dan ben ik wellicht niet goed geschoren.

Eerlijk gezegd, ik ondervind daar geen hinder van.

...om je correct te scheren...

Zelf scheer ik me ook al jaren niet meer volgens de correctheidsnorm van een ander maar als je bedoelt gladgeschoren met zeep en mes kan je voor het beetje warm water dat je daar voor nodig hebt beter direct koud water in een waterkoker doen en daarin op temperatuur brengen. Scheelt in energieverbruik en waterverbruik.

Het vermogen van de ketel is geen goed argument om een doorstromer af te wijzen en voor een SWW-boiler te kiezen. Het vermogen van gasketels kan perfect afgeknepen worden tot zo'n 6-8 kW terwijl toch altijd 30 kW beschikbaar is voor SWW. Als je vervolgens zorgt voor veel geactiveerde bouwmassa kan het surplus aan vermogen opgevangen worden in de bouwmassa.

 

Een SWW-boiler is meer iets voor een warmtepomp die werkelijk moeite heeft om in korte tijd veel SWW te produceren of voor mensen die andere huisgenoten op koud water willen trakteren.

Klopt idd Ingir,

Maar meestal zal een ketel met een lager vermogen ook lager kunnen moduleren. Een doorstromer heeft een hoger vermogen (denk vanaf 24 kW ofzo) nodig om zn SWW instant op te warmen. Waardoor hij dus over het algemeen minder diep moduleert...

 

Weishaupt WTC15-A: 4.3 - 14.7 kW

Itho Daalderop Cube one 24/35 : 6.0 - 24.4 kW

 

=> Ik moet dus redelijk gedetailleerd gaan kijken naar de warmtebehoefte, als deze +6kW is dan zou de Iho doorstromer wel een mogelijkheid zijn... Vraag is gesteld aan de architect, maar we werken met Kalk Hennep en de klassieke rekenmodules geven blijkbaar steeds een verkeerd (te hoog) resultaat...

EDIT: https://www.bouw-energie.be/nl/bereken/warmteverliesberekening Geeft een warmtebehoefte van 4.41 kW...

Ons vloeroppervlak beneden is ook maar 75m2, dus moeten er ook rekening mee houden dat er maar een bepaalde hoeveelheid warmte afgegeven kan worden...

Ideale situatie is een zeer groot modulatiebereik van pak 2kw - 35kW ofzo, maar ik vraag me af hoe het zit met het rendement.

Zal deze ketel die 35kW kan leveren voor SWW ook goed en efficient werken op 2kW vraag ik me dan af. Lijkt me een zéér moeilijk opgave om te ontwerpen.. Maar is niet mn wereld, daarvoor informeer ik me ook hier :-)

Kijk naar het vermogen van de ketel

 

 https://gruenbeck.nl/toepassingen/ketelwaterbehandeling/