zal het boven warmer worden wanneer de ventilatie werkt?

Wij wonen sinds okt 2016 in onze LEW. Maar wegens vertragingen in de afwerking moet ik de ventilatie (systeem D) nog in werking stellen. Er is enkel VV op het gelijkvloers en in de badkamer boven. Nu zien we dat de temperatuur in de slaapkamers maar 12°C is wanneer het buiten hard vriest (-8°C). Zal dit beteren wanneer de ventilatie werkt? Of zal die koude buitenlucht het nog kouder maken?

Gaat de ventilatie de warmte niet homogeen verdelen door het hele huis?

Reacties

Als je in een nieuwe LEW woont dan ga ik er van uit dat die woning zeer goed geisoleerd en luchtdicht is. Ik begrijp dan eerlijk gezegd het grote temperatuurverschil in de woning niet, zelfs zonder het ventilatiesysteem.

Ook begrijp ik niet goed dat je dus al de hele winter in die luchtdichte woning woont zonder ventilatiesysteem.

In ieder geval zal met een goed werkende balansventilatie het temperatuurverschil geleidelijk kleiner worden. Ik schat bij verwarming op het gelijkvloers en de badkamer en geen verwarming op de slaapkamers dat er nog een temperatuurverschil van zo'n drie graden kan zijn.

Tja, onze verwarmingsinstallateur had me toen aangeraden om ook VV op de nachthal boven  te leggen maar ik heb dat niet gedaan. Nu stelt hij voor om de deur naar de badkamer open te laten wanneer de badkamer niet gebruikt wordt. Zoadat die warmte een beetje naar de slaapkamers gaat. Misschien komt het grote temperatuursverschil door het feit dat er nog bouwvocht in muren en dekken zit. Maar het huis is reeds sinds maart 2015 winddicht.

 

Wat betreft ventilatie: wij hebben natuurlijk elke ochtend stootventilatie toegepast door de ramen te openen.

Ik zou toch niet meer wachten om de ventilatie in dienst te stellen, liever vandaag nog dan morgen.

Die stootventilatie s' morgens kan je hoegenaamd geen ventilatie noemen. Een half uur daarna is de lucht weer even slecht en vochtig als tevoren.

Sinds maart winddicht zeg je. Maar zijn er na het winddicht zetten niet nog bevloeringen, chappe en/of bezettingswerken uitgevoerd? Die werken brengen zeer veel vocht in huis. En als je nog altijd niet ventileert zoals het hoort zal dat niet wegraken, integendeel, ondertussen komt er nog dagelijks woon- en leefvocht bij dat ook niet wegraakt.

Wij hebben ook een LEW met balansventilatie (+/- K29 verbouwing die nog niet helemaal af is - dus het zal nog beter worden)

En als het vriest is het 's avonds nog altijd 16 graden boven (waar geen verwarming is). Beneden 21 graden (en zolang het huis niet volledig af is, 's nacht verlaging naar 19° --- wandverwarming)

 

 

Dus 12° bij -8 is wel wat weinig. Of zetten jullie de verwarming laag of tegen 8 uur 's avonds volledig af? Of zeer grote ramen in de slaapkamer met 1.1 dubbel glas?

Of er verschil zal zijn hangt vooral af hoe je nu verlucht; ramen open? Ja dan zal er verschil zijn... verlucht je nu niet dan lijkt me dat nu al geen goed idee..

Maar je geeft natuurlijk wel weinig info.
Hoe groot zijn de warmteverliezen in totaal, hoe groot die in de slaapkamers, wat is de vloer opbouw. ..
Waarom is er niet meer energie overdracht van badkamer naar slaapkamers ?

Als je een serieuze warmteverliesberekening hebt kan je de niet-verwarming temperatuur eruit halen (even zoeken met de temperatuur in te stellen in iedere kamer tot het een 0 energieverlies heeft).

Los daarvan blijf ik hef dom vinden geen verwarming in kamers te voorzien. Maar dat is een andere discussie.

Walter

Hier een K29 met systeem D en een vrij positieve blowerdoortest.

Ik weet geen exacte temperaturen uit het hoofd maar kan bevestigen dat het bij vorst het op de slaapkamers zonder verwarming aanzienlijk kouder is dan in de verwarmde ruimtes, en dan zeker in het geval van de kamers die op het noorden gericht zijn en geen of amper zonnewarmte ontvangen. Dat er in huis een homogene spreiding komt door balansventilatie is volgens mij een fabeltje, bij temperaturen zoals vandaag merk je weinig verschil maar in het putje van de winter merk ik grote temperatuurverschillen tussen ruimtes die wel en niet verwarmd worden.

Het debiet van de balansventilatie en de warmte van de toevoer lucht is te weinig om die kamers op temperatuur te houden. Bovendien zit je ook met het probleem dat vele ventilatietoestellen niet goed werken bij vorst. Om schade aan de warmtewisselaar te voorkomen gaan deze toestellen in vorstbeveiling. Dat kan kan op  meerdere manieren. Ofwel elektrische weerstand (lijkt mij niet wenselijk), ofwel in onbalans gaan draaien ofwel gaat de bypass open en stroomt de ijskoude lucht zonder warmterecuperatie rechtstreeks de kamers binnen. Enige uitzondering zijn bijvoorbeeld de versies met warmtewiel, maar die zijn duurder en hebben een lager rendement in EPB. Bij de toestellen die het meest verkocht worden heb je dus geen deftige ventilatie op de paar dagen per jaar dat het zeer koud is.

Bij de toestellen die het meest verkocht worden heb je dus geen deftige ventilatie op de paar dagen per jaar dat het zeer koud is.

​Als er momenten zijn dat er geen deftige ventilatie meer is dan heb je geen deftig deftig ventilatiesysteem. Met een deftig systeem heb je dag en nacht, winter en zomer een constante ventilatie volgens de regels.

In een goed geisoleerde woning met een goede luchtdichtheid wordt de temperatuurverdeling ook maar niet enkel bekomen door het ventilatiesysteem maar veel meer doordat de gehele bewoonbare ruimte zich binnen dezelfde geisoleerde schil bevindt. Uiteraard mag er dan niet thermisch geisoleerd zijn tussen de ruimte's onderling, niet tussen gelijkvloers en verdiep bijvoorbeeld.

Maar wat is " aanzienlijk kouder" of " grote temperatuurverschillen"? Een verschil van twee graden, drie graden, vijf graden? Een homogene temperatuur in de ganse woning, zowel in het verwarmde als het onverwarmde kan uiteraard niet, niemand die dat ooit beweerd heeft. Echter een temperatuurverschil van bijvoorbeeld meer dan 5° lijkt mij te veel voor een LEW, zoals een temperatuurverschil van meer dan 3° mij ook te veel lijkt voor een passiefwoning

​Als er momenten zijn dat er geen deftige ventilatie meer is dan heb je geen deftig deftig ventilatiesysteem. Met een deftig systeem heb je dag en nacht, winter en zomer een constante ventilatie volgens de regels.

Dat is theorie vs praktijk. In de meeste huizen hangt er nu eenmaal een toestel met vorstbeveiliging en gaat de ventilatie in onbalans draaien of andere trucs toepassen om te voorkomen dat de warmtewisselaar bevriest. En ja ik weet van het bestaan van toestellen met een warmtewiel of BWW maar dat is verre van standaard.

Hoe groot het temperatuurverschil is bij vorst daar kan ik op dit moment geen exact getal op plakken, ik zal het volgend jaar eens meten. Ik zie dat het nu op de noordelijke slaapkamer 19.2°C is, terwijl het beneden in de living 22.3°C is. Op dit moment dus drie graden verschil dus ik vermoed dat het bij vorst meer dan 5°C verschil is.

Enkele bemerkingen:

Ik ken geen systeem D dat onverwarmde lucht inblaast wanneer de vorstbeveiling in werking treedt. Als er geen elektrische weerstand voorzien is, is het meestal zo dat er minder koude lucht aangezogen wordt dan warme lucht over het apparaat naar buiten gaat, en dit is ook maar tijdelijk. Het is evident dat op dit ogenblik veel infiltratie aangezogen wordt en deze is wel koud, maar wel verspreid over het ganse huis.

Een temperatuursverschil tussen vertrekken kan men niet beoordelen zonder metingen te doen. Enkele graden verschil geeft onmiddellijk een koudegevoel. Bij ons (K33) ligt de slaapkamer op het Noorden uit, is niet verwarmd, maar voelt enkel bij vriesweer echt kouder aan, maar toch nooit meer dan 2 à 3 graden verschil. Men moet er wel rekening mee houden dat, bij vriesweer, de temperatuur in de rest van het huis 's nachts tot ongeveer 18° zakt. Onze verwarmingsketel valt immers stil rond 14 uur. En zelfs een systeem D heeft onvoldoende rendement om de kamertemperatuur dan op constante hoogte te houden. De inertie van het gebouw heeft hier meer invloed.

Thomas,

Theorie vs praktijk ?

Als je geen BWW of AWW wil voorzien en je vind ook een elektrische weerstand om het aanvriezen te voorkomen "niet gewenst" dan moet je er vrede mee nemen dat de ventitlatie in de winter niet optimaal zal zijn. Ik zou er alleszins geen vrede mee nemen, tenzij het om zeer uitzonderlijke en zeer korte tijdstippen zou gaan. Maar in dat geval zullen die sporadische momenten wellicht weinig of geen invloed kunnen hebben op de temperatuurverschillen.