Naisolatie - ideeën voor buitenmuur afwerking

De badkamer is een kamer waar we wel wat problemen ondervinden. De volle bakstenen muur zit aan de noord-oost kant, krijgt slagregen, maar is vooral erg koud. De muren hebben niet zoveel last van opkruipend vocht (nergens zoutkristallen), maar wel veel condensatieproblemen. Na-isoleren is dus wel nodig.

Onder de badkamer is er ook een kleine kelder (dus koude vloer). De twee muren van de badkamer zijn buitenmuren. Na het nemen van een bad of douche, zijn de muren (zeker in de winter) behoorlijk vochtig. De hoge luchtvochtigheid en de koude muren zorgen natuurlijk voor behoorlijk wat condens.

Initieel, ook hier op het forum gevraagd, dacht ik van binnenuit te isoleren en dan te bezetten met leem. Isoleren van binnenuit is toch altijd een risico en ben dus niet zeker of het wel zo verstandig is om het zelf te doen. Nu denk ik, in tegenstelling met toen, om eerder met kurk te werken, maar toch lijkt het me niet evident.

Tweede optie is van buitenuit isoleren. De muur van de boerderij zou dan niet meer zichtbaar zijn, en moet afgewerkt worden (=isolatie tegen de muur, folie voor de slagregen er tegen, balken om een soortement spauw te vormen en dan een afwerkingslaag). Er zijn dan een aantal opties. Ik dacht, om in de sfeer te blijven van een oude boerderij, om de muur een soort valse vakwerkmuur te maken (van enkele cm dik, heel erg nep dus). Je kan er dan houten latten voorzetten, of bezetten met leemstuc (zonder de balken van vakwerk). Maar dat lijkt me allemaal nogal te vloeken met een oude boerderij. Dus suggesties hoe de muur langs de buitenkant af te werken meer dan welkom.

Of nog, zijn er mensen met ideeën voor de afwerking van de muur dat niet metsen is, geen hout en klassieke bezetlaag.

Fundamenteel punt is natuurlijk de ruimte minder laten condenseren. Ideeën dus meer dan welkom.

Reacties

Ik denk vanalles kan als buitengevel. Veel woningen hebben een charme net door de contrasten in de gevel materialen. Zomaar zeggen dat iets niet kan lijkt me moeilijk.
En zonder foto's is het moeilijk oordelen.

Wat nog ooit op mijn lijstje stond als afwerking: metalen (koper, kortenstaal, zink), plaatmateriaal type trespa of rockpanel.

Maar ook met een buitengevel isolatie sta je voor uitdagingen. Vooral de aansluiting aan dak en ramen is zelfde evident (lees: de woning is er niet op voorzien).

Heb je trouwens ook in de zomer condens problemen in de badkamer?

Ter info: voor mij is de condensatie maar een detail; uiteindelijk verdampt die wel terug als je voldoende ventilatie hebt. Een huis met condensatie op muren is echter gewoon zeer slecht geïsoleerd in zijn geheel. De badkamer is maar een detail. Er is dus veel werk aan de winkel naar een comfortabele woning - koude muren lijken me weinig comfortabel- en energie zuinige woning.

Walter

Inderdaad, beter wellicht vermeld dat ik in de sfeer van een klassieke boerderij wil blijven. Anders gezegd, we hadden liever langs binnen geïsoleerd, maar dat lijkt ik toch minder te durven wegens condens en schimmelvorming.

In de zomer heb ik geen last van condens. En in de winter enkel condens op de buitenmuren. Op de binnenmuren is er geen condens. En enkel condens in de badkamer. Verder niet. Dat de isolatie van het huis niet fantastisch is, is waar. Vandaar dat ik op zoek ben naar oplossingen.

Maar ik begrijp dat isolatie langs buiten ook niet evident zal zijn en ik snap de verwijzing naar ramen en dak. Dan toch maar eens kijken of het langs binnen te doen valt.

 

Begin met voldoende ventilatie.

Ik vermoed niet dat ventilatie het zal oplossen. Zelfs indien we een venster voldoende openzetten, dan nog condenseert het initieel. En ventileren achteraf (met venster open) leidt niet tot het verdampen en oplossen van de condens. Tenzij ik nog een extra raam kap van 1m/1m denk ik niet dat ik nog veel extra kan ventileren. Bovendien zorgt dat voor een stevig verlies in temperatuur.

Punt lijkt ook wel heel erg dat de kamer op zich (met koude vloer, en 2 koude buitenmuren) gewoon open frigo lijkt, waar je vervolgens warme damp in binnenbrengt. Uiteraard zal dat condenseren, omdat die 3 elementen zeer koud zijn. Het minder koud maken van die elementen is dus zeker zo belangrijk als ventileren (of een ontvochtiger for that matter).

Punt is dan hoe te isoleren zonder schimmel te veroorzaken in de isolatie, zonder het condensatiepunt in de muur te steken en te laten kapotvriezen, zonder de muur altijd nat te houden omdat hij niet meer verdampt... Enfin, denkwerk en toch maar eens een gespecialiseerde firma laten komen.

Dakkerd,

 Als je al redeneert dat ventilatie niets zal oplosssen dan moet je vooral niet aan de binnenkant gaan isoleren. Dat gaat de zaak enkel nog erger maken en de woning opzadelen met verborgen condensatie en schimmelvorming, tot het rotten van de houten constructiedelen toe.Ook de redenering dat open ramen of bijkomende ramen gelijk staat aan meer ventileren klopt totaal niet.

Langs de binnenkant isoleren is sowieso al niet evident en risicoloos, een constante mechanische ventilatie is daarbij onontbeerlijk.

Verder vraag ik me af wat je verstaat onder de sfeer van een klassieke boerderij. Dat kan van alles zijn, oude rode bakstenen, natuurstenen, vakwerkbouw, beplanking, witgekalkte muren, lemen wanden enzovoort. En dan zou je net zo goed ook kunnen gaan denken aan het isoleren aan de buitenkant met daarop een witte (of gekleurde) pleister. Dit lijkt mij veruit de meest effectieve en risicoloze manier om uw woning comfortabel te maken.

Ach, dan zal de eigen kennis niet voldoende zijn. Ik had inderdaad begrepen dat ventilatie het openen van de luchtstroom was (door een venster en een tweede gat). De mechanische ventilatie is inderdaad iets dat ik moet installeren. Ik zal daar mee beginnen, wellicht de eerste stap, zoals aangehaald. Ik zal eens kijken wat het debiet hiervan moet zijn. Lijkt me dan de eerste stap.

Binnenisolatie, dat waren inderdaad de gevaren waar ik wat schrik voor had. Als het makkelijker was, dan had ik inderdaad het wel sneller aangepakt. De combinatie technische vereisten en gevaren leken me geweldig groot.

Wat betreft estethiek hebben we indeed bakstenen, die we gaan kaleien. Beplanking vond ik minder passen, hoewel best mooi op huizen. Voordeel is ook dat dit makkelijk zelf te doen valt. Vakwerkopbouw had ik ook overwogen, lemen wanden nog niet. Zijn lemen wanden te doen als dat de kant van de slagregen is? Of moet je ook die afwerken met vb kalklaag/stuklaag?

Merci om te antwoorden trouwens, erg geapprecieerd.

Binnenisolatie is best wel mogelijk als je de nodige voorzorgsmaatregelen neemt. Constante mechanische ventilatie is daarbij esentieel maar er kan ook gespeeld worden met vochtbuffering (leem) en verschuiving dauwpunt (wandverwarming). Er blijven echter altijd 2 knelpununten bij binnenisolatie: koudbruggen bij binnenmuren die aansluiten op de buitenmuren en houten balkkoppen die in natte buitenmuren liggen.

Bij grote boerderijen met een flinke binnenruimte (grote overspanningen en grote vrije hoogte) is het ook nog een optie om een geklimatiseerde doos in die ruimte te plaatsen zodat je drie klimaatzones krijgt:

- buitenklimaat (niet geklimatiseerd, niet beschermd)

- tussenklimaat (niet geklimatiseerd, wel beschermd tegen wind en regen)

- binnenklimaat (wel geklimatiseerd en wel beschermd)

Die doos kun je zien als winterverblijf, dus minimale woonkeuken, slaapkamers en badkamer, alle overige functie kunnen in de tussenruimte zoals zomerwoonkamer, logeerkamer, hottub, speelkamer, binnenterras/veranda, eetkamer...

Goed geïsoleerde woningen krijgen vaak te maken met vochtproblemen. Mechanische ventilatie is in dat geval inderdaad een slimme beslissing. 

In geval je langs buiten isoleert, misschien is gevelisolatie met steenstrips een optie? Je behoudt het uitzicht van bakstenen en het heeft de voordelen van crepi of gevelbepleistering? 

 

 

MarieDeVos schreef:

Goed geïsoleerde woningen krijgen vaak te maken met vochtproblemen. ...


Waarom haal je dat? Heb je daar referenties over?
Volgens mij hebben alleen slecht geïsoleerde woningen een risico op condensatie. Hoe dat een goed geïsoleerde woning een vochtprobleem kan krijgen is me een raadsel.
Misschien verkeerd geformuleerd?

Walter

Ik heb het over het woonvocht dat ontstaat door huishoudelijke activiteiten waarbij water gebruikt wordt. Denk maar aan douchen, koken, de afwas doen, …
Isolatie is inderdaad goed, maar belangrijk is wel dat vocht (woonvocht) ondanks deze goede isolatie toch naar buiten kan. Vandaar het belang van een goede ventilatie. 

 

Wanneer dat niet het geval is en je ruimtes slecht geventileerd zijn, creëer je vochtige ruimtes. 

Dat is evenzeer het geval bij slecht geisoleerde ruimte's.

Je  moet sowieso altijd goed ventileren, isolatie of niet.

Ok maar die nood aan ventilatie staat toch los tov de isolatie? Goed of slechte isolatie ; correct ventileren moet altijd. Correct?

En bij goede isolatie heb je voor het vocht zelfs wat meer marge: het is er warmer dus lucht en materialen kunnen meer vocht opnemen. Bij mindere isolatie is er meer kans op condensatie.

Walter

Is het temperatuurverschil niet juist de drijvende kracht achter dampdiffusie?