Stagnatie zonneboiler vermijden

In mijn zoektocht naar het optimale zonneboiler systeem blijf ik nog met de vraag : wat met stagnatie?

Eerst en vooral, wetende dat stagnatie onwenselijk is, is het ook schadelijk? Maw, zijn de vlakke collectoren hier niet op voorzien?

Om stagnatie te minimaliseren lees ik over verschillende technieken.

Alles begint uiteraard met een juiste dimensionering (vooral geen overdimensionering van de collectoren tov boilervolume).

1) Drainback:

Leegloop systemen lijken robuust tegen stagnatie maar, ondanks dat het een geniaal principe lijkt wordt het volgens mij toch minder en minder toegepast omwille van meerdere redenen.

2) Coating:

Ik lees dat Viessmann nu een coating voorziet (ThermProtect) op zijn vlakke plaat collectoren om stagnatie te vermijden.

Waarschijnlijk gaat dit ten koste van het rendement?

In ieder geval, met het feit dat ze hiermee op de markt komen geven ze ook toe dat stagnatie een probleem is.

3) Vacuumbuizen met water (toegepast door Paradigma)

Bij hoge temperatuur verdampt het water en stopt zo het warmtetransport.

Welk systeem is het beste? 

Ik lees graag jullie inzichten hieromtrent!

Noel

 

 

 

Reacties

Voorzie een voldoende grote boiler/buffer.

Als je een zonneboiler hebt, waarvan het solarcircuit op 4 bar druk staat, dan kan de temperatuur al oplopen tot 140°C voordat het begint te koken.

Meestal voorziet de sturing een beveiliging hiertegen. Dat wil zeggen dat het systeem dan uitvalt, en om de x tijd even draait, om het paneel af te koelen. De boiler temperatuur loopt op die manier nog langzaam verder op.

Met vlakkeplaat collectoren kan je ook aan nachtkoeling doen, dat wil zeggen dat het systeem 's nachts andersom gaat werken, en zijn boiler via de collectoren gaat afkoelen, om zodoende de dag erna weer wat reserve te hebben.

 

Leegloop heeft geen problemen met stagnatie, dus je hebt de oplossing al aangehaald. Bij druksystemen hangt het vaak ook af van de manier waarop de leidingen in de collectoren opgebouwd zijn. Stagnatie heeft hier ook als nadeel dat de glycol sneller degradeert. 

 

 

Dank voor jullie reacties!

Inderdaad, een leegloop systeem zal niet stagneren maar ik lees dat de praktijk toch niet zo mooi is als de theorie en dan heb ik het niet zozeer over stagnatie maar andere eigenschappen.

Bovendien zal, zoals limer zegt, een drukgevoerd systeem pas bij een hogere temperatuur beginnen koken en zal de opbrengst bijgevolg ook groter zijn dan bij leegloop systeem op atmosferische druk. Blijkbaar zouden in geval van leegloop ook luchtbellen het warmtetransport niet ten goede komen?

 

 

Je kan een leegloopsysteem ook onder druk zetten. Zet er 1 bar voordruk op en het water kookt pas bij 123°C. Maar veel verschil gaat dat niet maken want als je circulatiekring van de panelen boven de 100 °C zit dan zit je boiler al op 90°C oid.

Waar lees je dat leegloopsystemen in de praktijk niet zo mooi zijn als in theorie? Een leegloopsysteem is volgens mij op alle vlakken superieur aan een druksysteem. Mits goed geïnstalleerd, dwz geen 'zakken' in de leidingen maar alles mooi aflopend. Met een betrouwbare sturing kan je het ook met water vullen en dan neemt het voordeel van leegloop nog verder op. Water heeft immers betere eigenschappen dan glycol, zowel op vlak van warmtecapaciteit, warmtegeleiding, viscositeit, corrosiviteit. Het grootste risico is dan enkel het bevriezen van water in de collectoren indien de sturing de pomp foutief zou aansturen bij zware vrieskou.

Thx Carlos, je redenering houdt steek denk ik.

Wat ik zoal gelezen heb over leegloop, zowel op dit forum als elders:

- in Duitsland zouden vroeger veel leegloopinstallaties gezet zijn, nu nog maar weinig.

- luchtbellen en minder opbrengst bij atmosferische druk (mss te verhelpen met 1 bar voordruk zoals je zegt)

- meer energieverbruik omwille van een zwaardere pomp die nodig is om de vloeistof omhoog te pompen

- meer geluidshinder 

- bij sommige installaties rendementsverlies doordat er een extra warmtewisselaar aan te pas komt bv Vaillant Auroflow VPM15D

Ik vind het nogtans zelf ook een zeer slim en eenvoudig principe. Raar dat het niet vaker toegepast/verbeterd wordt.

Je hoort inderdaad een beetje geluid, qua niveau vergelijkbaar met een koelkast dus op zich zeker niet problematisch. De zware pomp kan je vermijden door de boiler niet te ver onder de panelen te zetten, dan kom je met een standaard zonneboilerpomp op de laagste stand ruimschoots toe (<  40 W). Als de panelen toch beduidend hoger staan, kan je dit oplossen door niet ver onder de panelen een terugloopvatje plaatsen.

Volgens mij is er één 'probleem' met leegloopsystemen: ze vragen installateurs met kennis van zake. Ze zijn moeilijker te installeren en te dimensioneren dan klassieke druksystemen. Maar er zijn genoeg bedrijven die jaren lang leegloopsystemen aanbieden. En misschien nog een tweede: er is geen tot zeer weinig onderhoud aan nodig. En tot slot nog wat ik eerder al vermeldde: als sturing of een sensor faalt en bv 's nachts als het -10 vriest water naar boven begint te pompen, ben je gezien (als hij op water werkt).

 

 

Zo te lezen valt dat allemaal best mee.

Van welke fabricant is je installatie?

Ik vind momenteel enkel nog Vaillant die leegloop voorzien maar ben dan weer niet zo gecharmeerd van de buffervaten van Vaillant (externe warmtewisselaars)

 

Ik heb mijn installatie zelf gemaakt en ontworpen dus ik kan jou hier niet mee helpen. Je zou bv eens kunnen zien bij izen, die hebben volgens mij wel deftig materiaal en heel wat ervaring. Er zullen er ongetwijfeld nog zijn, misschien eens op leegloopsysteem zoeken.

Ik heb ook een zelfbouw 10m2 vlakke plaat en dus met leegloop met 500 ltr buffer en 500 ltr sww boiler.

Het enigste nadeel lijkt me dat er zonder druk minder opvoerhoogte te halen is, voor de rest geen nadelen ondervonden, 3100 Kwh per jaar ongeveer.Besturing op accu met Logo, draait bijna het hele jaar door op 100 Wattpiek, behalve dec en januari dan schakeld de accubewaking het syteem uit en schakeld weer in als de spanning weer boven de waarde uitkomt; pomp met mptt.Compleet net-loos.

Wil je vacuumbuizen dan zit je , als het krap bemeten is, inderdaad met stagnatie en het sneller verouderen van de glycol.

Een oplossing is een controller te nemen met met een uitgang extra, zodat je bij  bv een max temperatuur een drieweg kan schakelen en een soort van dumpload te maken dmv een radiator die bemeten is op het maximaal vermogen.

Je fakkelt als het ware af aan de buitenlucht en houd zo het systeem in de topdagen intact, bv vakantie.

Anders heel veel douchen...

 

edit: leegloop komt hier zelden of nooit voor ivm maximale laadmogelijkheid.

Maar ik heb al temperaturen van meer dan 150 graden gemeten bij lege collectoren.

En leegloop zou ook kunnen in een systeem onder druk.

fikkie2 schreef:

 

edit: leegloop komt hier zelden of nooit voor ivm maximale laadmogelijkheid.

Wat bedoel je hier juist mee?

@carlos: dat maximale volume redelijk groot gekozen is tov de collector oppervlakte.

Als vuistregel word vaak bij 2 m2 collector gerekend tov 100 liter opslagwater.

Ik heb het dubbele, dat betekend dat er eigenlijk nooit teveel aan warmte is en het systeem kan doordraaien.

Nu zijn er nog douchende pubers,wellicht word dat later anders.

Word er veel getapt, dan is er weer cappaciteit beschikbaar om te laden, zo niet word de laadcappaciteit minder.

Wat mij opgevallen is met vlakke plaat is dat de collectoren bij een collectortemperatuur van boven de 70 graden redelijk wat verliezen door het glas, dus heel erg hoog zal het hier niet worden.

Het draait nu 3 jaar en de maximale temperatuur van beide vaten samen is nooit boven de 76 graden geweest.

De collector is dan natuurlijk iets heter, meestal 10 a 12 graden hoger.

ik heb dan wel voor een paar dagen genoeg.

@ Carlos : zelfbouw, inderdaad, wat je zelf doet doe je beter.

En bedankt voor de Izen tip. Ze zetten blijkbaar in op leegloop en hebben een buffervat met "bain marie" principe (geintegreerde warmtewisselaar). Isolatie van het vat lijkt me dan weer aan de lage kant (5cm EPS) maar kan je makkelijk nog een extra laag toevoegen vermoed ik.

Om terug te komen op stagnatie, we zouden de discussie ook kunnen omkeren.

Kunnen we stellen dat stagnatie het enige nadeel is van een systeem zonder leegloop?

Hier Tisun vlakke plaat 10m2 met 1000l proclean. geen problemen mee.

Eigenlijk is er met leegloop nog een voordeel mits goed aangelegd.

nl geen vloeistof contact bij leegloop en wanneer de pomp niet actief is.

ik heb installaties gezien die snachts nog al door thermosifon verlies leden, je kan denken de terugslagklep en de isolatie stopt dat wel, nou vergeet het maar.

Ik heb nu een leegloopsysteem sinds 5 jaar geloof ik... 4.6m² en 300 liter boiler.
Het is een leegloopsysteem dat gevuld is met tyfocor (glycol gebaseerde vloeistof).
Ik kan geen enkel nadeel van een leegloopsysteem bedenken, behalve misschien dat je panelen hoger moeten liggen dan je boiler en dat de leidingen moeten afhellen naar de boiler om leegloop te verzekeren.
Mijn pomp verbruikt 60 watt. (gemeten, specs vermelden30 Watt).

Wanneer het systeem stilvalt in de zomer doordat de boiler op 85°C staat (wat eigenlijk zelden gebeurt behalve indien er verschillende prachtige dagen na elkaar zijn en weinig waterverbruik), gaan de panelen tot max 140°C.

 

Nayy

 

Hier ook antivries tot -20 afgevuld, mocht de leegloopklep haperen.

Voorwaarde is dan wel dat de vloeistoffen dubbel gescheiden zijn, tenminste in Nl.

Bij mij glycol- cv water-drinkwater.

Ik heb water maar ook geen leegloopklep. Als de pomp stilvalt loopt het water gewoon automatisch terug. De panelen liggen ook onder een lichte zijdelingse helling richting aanvoer zodat het water goed afloopt. Werkt tot nu toe ook goed. Wel (op 6 jaar tijd) een paar keer gehad bij zeer hete zomerdagen dat de sturing van de zonneboiler 'bevroren' was en het systeem bleef doorpompen ook al was er geen zon meer. Dit is opgelost met een capillairthermostaat in de boiler die de voeding van het ganse systeem uitschakelt boven de 90°C. Sindsdien nooit meer voorgehad. Daarom dat ik er ook op hamer om ook goed op de sturing te letten, zowel bij een druksysteem als bij een leegloopsysteem. 

"Wel (op 6 jaar tijd) een paar keer gehad bij zeer hete zomerdagen dat de sturing van de zonneboiler 'bevroren' was en het systeem bleef doorpompen ook al was er geen zon meer. "
Oeps een bug in de sturing ? Dus rebooten van de sturing als de boiler warm is. Zou je niet beter de sturing vervangen?
Was een een dagelijkse herstart van de sturing niet eenvoudiger of was er een reden dat je het aan het warm zijn van de boiler koppelde ? Mij lijkt het dat het probleem net zou goed kan voorkomen in de winter als de boiler nooit warm geraakt - maar blijkbaar niet.

Walter

Vraag mij af of het wel een "probleem" met de sturing was? Veel sturingen hebben een beveiliging ingebouwd dat zodra de boilertemp. boven een ingestelde waarde komt, de pomp snachts blijft verder draaien om de boiler terug af te koelen via het paneel, om op die manier de boilertemp. te laten zakken, zodat je weer wat reserve hebt de dag erna.
Je zegt dat dit enkel voorkwam op hete zomerdagen, dus zou wel kunnen.
Dus niet bevroren, maar in afkoelmodus/collectorbescherming

Het was wel degelijk een crash van de sturing want er stonden ook rare tekens op het scherm en de knoppen reageerden niet meer.

3/ vacuumbuizen:

  1. velen gaan hier vertellen dat door herhaalde te hoge temperatuur de glycol snel veroudert. Maar Pardigma gebruit geen glycol.
  2. Sinds 2016 vond ik tot mijn verbazing een nieuw product: vacuumbuiscllector waarvoor automatisch een soort rolluik schuift voor het paneel als het hele boilersysteem boven de 100° komt. website van vacano-gmbh.de, een Duitse groothandel in zonneboilermateriaal en de prijs voor dit moois valt nog mee, is een fractie van de Belgische marktprijs voor gewone vacuumbuiscollectoren
  3. Met een goed toegankelijk platdak ga ik de 3 zomermaanden de helft van mijn collectoren bedekken met een dekzeil. (doe-het-zelf-zaken verkopen die in vele afmetingen)