Barsten leem - gipsvezelplaat

Ik heb in mijn houtskeletwoning gipsvezelplaten geplaatst op muren en plafonds. Op de muurplaten heb ik vervolgens riet geniet en daarop leem bezet. De leem is tot tegen de gipsvezelplaten van het plafond gezet.

Nu zie ik dat vooral bij de binnenmuren de aansluiting van de leem met het plafond begint te barsten. Ik vermoed omdat het hout werkt met de veranderende temperaturen. Ik heb het al eens bijgewerkt door het plafond af te plakken en dan met mijn vingers vochtige leem langs de hele hoek aan te brengen. Dat ziet er even terug ok uit, maar enkele weken later is het weer gebarsten zoals voorheen.

Kan ik hier iets aan doen of moet ik hiermee leren leven?

Reacties

Je zal een flexibele voeg moeten voorzien.
Op zich lijkt me een barst tussen muur en plafond in houtbouw normaal.

Geeft de fabrikant van de gipsvezel platen geen specifieke instructie voor voegen tussen verschillende oppervlaktes?

Zelfs een stenen huis heeft daar last van hoor. Muren en plafonds zetten namelijk op een andere manier. Een flexibele voeg tussen muur en plafond is eigenlijk altijd noodzakelijk bij pleisterwerk.

Kan ik zo'n flexibele voeg nu ook nog voorzien, na eventueel eerst wat weg te krabben? Hoe gaat dat dan in zijn werk?

Een flexibele voeg is meestal gewoon een overschilderbare silicone hé. Dus zeker mogelijk om nadien te plaatsen.

Wij hebben de leemwand hoger opgetrokken dan het plafondniveau en daar vervolgens de gipskartonplaat voor het plafond met 5mm ruimte tussen geplaatst en afgewerkt met acrylaatkit. Het zit inmiddels weer 2 jaar en geen scheurtje of kiertje te zien. De leemwanden zijn op enkele plaatsen voorzien van wandverwarming en ook daar is niets zichtbaar. Als hechtlaag voor het leem hebben wij tweedehands houtwolcementplaten gebruikt (die kwamen uit het oude plafond).

De gevelopbouw is nu:

- 270mm spouwmuur (90mm baksteen-30mm geventileerde spouw- 50mm glaswol-100mm silicaatsteen)

- 10mm bestaande cementpleister

- 50mm resolschuim (tweedehands)

- 15mm houtwolcementplaat (tweedehands) vastgezet met isolatiepluggen in de achterliggende muur

- 17mm basisleem met daarin de wandverwarmingsbuizen

- glasweefselwapening

- 13 mm basisleem en afgewerkt met leemverf

Ik heb rekening gehouden met krimp van de leemlaag door deze enkele centimeters boven het plafondniveau door te zetten. In uw geval zou ik enkele millimeters (5-7) van de leemlaag verwijderen en dan opvullen met elastisch blijvende kit.

 

Leem is bij ons uitgevoerd op snelbouwsteen en beton gewelven, maar ik veronderstel dat het probleem gelijkaardig is... Wij hebben het niet helemaal begrepen om leem te beginnen kitten, wij proberen het op te lossen met de spons.

Af en toe de hoeken eens nat maken met de plantenspuit, eventueel een beetje nieuwe leem toevoegen en terug sponzen. Eenmaal alles droog is komt het probleem minder en minder voor! Dat is althans onze ervaring...

Tja, opnieuw sponzen is niet zo handig tegen het plafond. Dan moet je ofwel het plafond elke keer afplakken (met brede tape) ofwel het plafond elke keer opnieuw verven ofwel het plafond afwerken in leemkleur.