Zonneboiler dimensioneren

Ik ben aan het denken om 2 zonneboilers te plaatsen . 

1 voor sanitair ww en 1 voor de vloerverwarming . Feitelijk 1 grote zonneboiler opsplitsen want het eerste idee was een 1000 liter vat te instaleren . Maar dan denk ik ; wat ga ik in de zomer doen met 1000 liter warm water . En in de winter moet de temperatuur van heel het vat hoog genoeg zijn voor sww en om salmonella tegen te gaan .

De zonneboiler voor de vvw zou er in de zomer natuurlijk werkloos bijstaan . Maar wanneer die gebruikt wordt dan zou het water maar naar vvw temperatuur moeten gebracht worden en dus minder energie nodig hebben dan het zou gebruikt worden voor sww .

Uiteraard hebben 2 zonneboilers een prijs . Maar het gaat vooral om het gebruik of dit een goed idee is om het op te splitsen .

Reacties

slecht idee.
2 vaten is 2x stilstandsverliezen.

Je kan beter 1 groot vat nemen met een dikke isolatie (20cm) als je hier zowel vvw als sww op aansluit, gebruik je in de winter toch enkel het bovenste stuk voor sww. Wat is het probleem om voldoende warm water te hebben in de zomer? Met een groot van kan je dan ook een grijze week overbruggen.

Als je in de zomer 1 vat zou afsluiten, ga je dan ook 1 collector afschermen van de zon?

Dus 1 groot gelaagd vat waarop je alles aansluit: zonnecollector, sww vvw, naverwarming via ketel, elektrische weerstand .....

Niet alleen qua kosten is zo'n duo af te raden maar ook vanwege het materiaalverbruik, vooral staal, koper, aluminium, allemaal metalen die een flinke voetafdruk geven door het hoge energieverbruik voor winning, transport en productie. Dat is sowieso een reden om eerst goed te overwegen of een zonneboiler met groot buffervat wel echt nodig is, of er geen andere maatregelen te nemen zijn die minder milieubelastend zijn en vergelijkbare energiebesparing geven.

ingir, gaan we zonneboilers nu ook al afdoen als milieubelastend?

limer schreef:
Ingir, gaan we zonneboilers nu ook al afdoen als milieubelastend?
Altijd al gedaan hoor, tenzij je een gezin hebt van een half voetbalelftal of groter is een zonneboiler in economisch EN ecologisch opzicht niet aan te bevelen. Voor een gemiddeld gezin van 2-4 personen dat zich ecologisch gedraagt, d.w.z. zuinig omspringt met SWW (kort douchen met een waterbesparende douchekop) is een zonneboiler niet de meest logische keuze. Voor de kleinere gezinnen kan het zelfs eco-logischer zijn om SWW elektrisch te verwarmen dan een zonneboiler te gebruiken.

 

De focus ligt nu te eenzijdig op energiebesparing tijdens de gebruiksfase en te weinig op de totale levenscyclus (cradle to cradle), begrijpelijk omdat die laatste lastiger te kwantificeren is maar het zal een ieder duidelijk zijn dat de milieubelasting van een zonneboiler/collector vele malen groter is dan die van een waterbesparende douchekop terwijl beide apparaten ongeveer evenveel energie in de gebruiksfase besparen...

slecht idee, zoals jezelf al schrijft gaat boler voor VV in de zomer werkloos zijn

maar ook in de winter omdat er onvoldoende zon is op je "eerste" boiler op voldoende hoge temp te krijgen ;-)

met budget van 2e boiler, meer isoleren en dan heb je nog minder verwarming nodig, zelfde redenering voor VV, niet uitvoeren en budget in isolatie steken

 

succes