Hoe warmtepomp instellen?

Ik ga een L/W warmptepomp laten plaatsen die rechstreeks op vloerverwarming staat in combinatie met een kamerthermostaat.

1) Hoe wordt dat het beste ingesteld als ik een kamertemperatuur wil van 21°?  21.5° graden vragen en terug laten opspringen bij 20.5?

2) Op hoeveel graden moet het water van de warmptepomp dan staan?

Reacties

Zeker dat er geen weersafhankelijke regeling (WAR) meekomt?
De WAR bepaalt de watertemperatuur.

Geen WAR: zou bizar zijn....

Walter

Waarom WAR nodig?

Ps: met WAR 21 graden instellen en het is altijd 21 graden.
Je idee 21,5 en aanspringen bij 20,5: ga je 24 uur wachten om je verwarming terug te starten?

Messel schreef:

Waarom WAR nodig?


Dat zeg ik toch; om de watertemperatuur te bepalen. Die zet je zo laag mogelijk opdat de warmtepomp zo zuinig mogelijk kan verwarmen.

Walter

Is het dan slecht dat de verwarming pas 24u later terug zou "werken" als het huis wat afgekoeld is?

Enfin misschien snap ik gewoon niet wat er beter is aan een WAR. Draait de warmtepomp dan continu (maar met variabele watertemperatuur) tot het buiten te warm is?

Strikt genomen niet.
Alleen zal je zo een constant veranderlijk comfort gevoel hebben in de woning; verschil tussen 21,5 en 20.5 is toch redelijk groot (zeker samen met een vloer die kouder wordt).

Maar je het ook regelaars die met veel kleinere temperatuurverschillen kunnen werken.
Al is de standaard oplossing toch de war regeling.

Walter

Walter

Maar bij een WAR draait de warmtepomp dan wel continu?

Messel schreef:
....

Enfin misschien snap ik gewoon niet wat er beter is aan een WAR. Draait de warmtepomp dan continu (maar met variabele watertemperatuur) tot het buiten te warm is?


Ik denk dat je WAR niet snapt :-).

Een WAR zal gewoon proberen de warmteverliezen te compenseren. Grofweg is er een lineaire functie tussen buitentemperatuur en je energieverlies en de temperatuur van het water in de vloerverwarming. Die info stop je in de stooklijn van de WAR . - of ze wordt proefondervindelijk vast gesteld.
En dan zorgt de warmtepomp dat het water van de verwarming naar gevraagde temperatuur streeft die de stooklijn bij een bepaalde buitentemperatuur vraagt. Dan draait de warmtepomp eventueel continu aan een klein vermogen of in stop/staer cycli (zelfde als eender welk systeem met een thermostaat).

Walter

Messel schreef:

Maar bij een WAR draait de warmtepomp dan wel continu?


De waterpomp zal veelal continu draaien....

Er zijn al een aantal warmtepompen die een auto-adaptatiefunctie hebben. Die regelen dan de temperatuur zelf op een optimaal niveau op basis van voorgaande ervaring en de ruimtetemperatuur. Werkt bij mij perfect. Geen gedoe met stooklijn instellen, doet ie dan allemaal zelf.

Wij hebben de vloerverwarming in de betonvloer zodat een flinke massa van beton en chape op temperatuur gebracht wordt. Op de verdieping is dat wandverwarming in een dikke laag leem dat als warmtebuffer dient. En vervolgens de temperatuur geregeld met de kamerthermostaat die op 22,0°C ingesteld staat. Als de temperatuur bereikt is schakelt de ketel uit en blijft de vloer nog urenlang warmte afgeven zonder koud aan te voelen. Zodra de kamertemperatuur gezakt is naar 21,5°C springt de ketel weer aan om terug te verwarmen naar 22,0°C.

 

Afhankelijk van de buitentemperatuur (drijvende kracht achter warmteverlies) zal de ketel meer of minder keren tijdens een etmaal inkomen, en korter of langer blijven stoken. De keteltemperatuur is afgeknepen op 30°C, de vvw op 25°C.

 

Werkt prima, de ketel draait niet continue, daarmee ook de pomp, zodat er minder stroom verbruikt wordt. De isolatie en bouwmassa zorgen voor een vrij constant klimaat.

En wat is de reden van het verschil in keteltemperatuur 30° vs vvw 25°?

De leiding van gasketel naar vvw is vrij lang (zolder-gelijkvloers), onderweg geeft de leiding al wat warmte af. Dat is geen bezwaar want ze ligt binnen het beschermd volume. En als het buiten erg koud is kan ik de thermostaatkraan van de vvw enkele graden hoger zetten zonder naar de zolder te hoeven om de cv-temperatuur te veranderen.