keuze gascondensatieketel / alufolie / waterverzachter

Op basis van welke elementen kies ik een goede gascondensatieketel ?  Waarop moet ik letten ? Ik woon in een gedeeltelijk vernieuwd oud huis met gewone radiatoren.   De HR ketel van Radson (TOP 35) is kapot en moet  dringend, gezien de kou, vervangen worden.

ik probeer in mijn keuze zowel energie als financiële afweging te bekijken.

Voor verwarming met gewone radiatoren, hoe laag moet het toestel kunnen moduleren om rendabel te kunnen zijn.  Is de meerprijs in lager moduleren recupereerbaar ?    Is de materie van de warmwaterwisselaar van belang ? zal een merk als Viesmann op het einde van de rit de beste koop zijn (investering, onderhoudskosten, verbruik, herstellingen ... huis opp 50 à 60 m2 beneden

Tweede vraag : nu de ketel vervangen wordt en het water afgelaten wordt uit de radiatoren is de vraag of het de moeite is om alufolie achter de radiatoren aan te brengen (vergelijking energiewinst met investering materiaal én vooral tijd installateur voor het aanbrengen van de folie). Er zijn momenteel 8 radiatoren in huis.

Derde vraag  : Is een waterverzachter toestel noodzakelijk voor de levensduur van een gascondensatieketel te verlengen ? (of de duur zonder extra kosten vervanging warmwaterwisselaar ?). 

Vierde vraag : hoeveel kw moet het toestel zijn om warm water te produceren (afstand tussen achteraan huis en 1° verdiep is ongeveer 20 meter).  Is een condensatieketel met een ingebouwde boiler (bv 46l) een voordeel ten opzichte van een doorstromer ?

Vijfde vraag : Bij de test zag ik de mogelijkheid warmtewinning douchewater.  Hoe kan je dit bereiken ?

Dank bij voorbaat voor uw adviezen

carine

 

Reacties

Beste Carine,

Voor gerichte informatie over onze toestellen kan je je wenden tot een Viessmann installateur in jouw buurt. Je kan deze vinden op onze website viessmann.be of via deze link http://www.viessmann.be/nl/services/Viessmann-installateurs.html

Of je kan contact opnemen met ons gratis nummer 0800/99 940.

 

Met vriendelijke groeten,

Viessmann Belgium

Wat betreft je tweede vraag. Voor een rol radiatorfolie van ongeveer 5m (0,5m breedte) betaal je zo'n €15. 

Hoeveel je ermee kan besparen is vooral afhankelijk van de situatie. Heb je al een goed geïsoleerde muur, dan kan je zo'n 4m³ gas per jaar besparen. Met een geïsoleerde spouwmuur 10m³, met een niet-geïsoleerde spouwmuur zo'n 25m³ . 

Gemiddeld verdien je de kosten van de radiatorfolie na 1 jaar (misschien 2 jaar) terug. 

 

 

 

 

Veel vragen :-).
Voor een ervan; zoek op internet op douchewarmtewisselaar ; dan kan je eens kijken of er plaats in je huis is om zo eentje te plaatsen.

Goed dat viessman reageert ; maar het zou beter zijn dat ze wat feedback gaven op je technische vragen dan enkel (nutteloze, want ieder kan die vinden) contactgegevens achter te laten. Nu lijkt het alsof viessman België een organisatie is zonder technische kennis. En dat zou me toch verwonderen.

Walter

derde vraag: je gaat toch geen waterverzachter plaatsen om eenmalig je radiatoren te vullen? Dat is een gesloten systeem en het water wordt na een tijdje gewoon dood water. 

Een waterverzachter kan zeer nuttig zijn, niet enkel voor de levensduur van de warmtewisselaar maar ook nog voor al de rest van de sanitaire toestellen. Uiteraard is dat enkel zo op plaatsen waar de hardheidsgraad van het leidingwater redelijk hoog is en dat is niet overal zo. Bij een harheidsgraad van minder dan 20° (franse hardheidsgraden) zou je dat een overbodige luxe kunnen noemen.

 

Persoonlijk heb ik nog nooit een toestel stuk gehad door toedoen van kalk. Wij verwarmen dan ook nooit boven de 55°C. 
In onze vorige woning hadden wij wel een waterverzachter. Die hebben we na 2 jaar afgezet gezien het milieuonvriendelijk aspect van het toestel (zoop water en loost zout water in de afvoer). 

Wat is er eigenlijk stuk aan de ketel?

IvoB schreef:

Persoonlijk heb ik nog nooit een toestel stuk gehad door toedoen van kalk. Wij verwarmen dan ook nooit boven de 55°C. 
In onze vorige woning hadden wij wel een waterverzachter. Die hebben we na 2 jaar afgezet gezien het milieuonvriendelijk aspect van het toestel (zoop water en loost zout water in de afvoer). 

Stuk gaan niet maar er kan zich na een tijd zo veel kalk afzetten in een warmtewisselaar dat er van warmtewisseling op den duur niet veel sprake meer is, kalkafzetting werkt als een isolator. Ook het debiet van het warm water wordt hoe langer hoe minder.

Maar je hebt wellicht gelijk dat dit een redelijk milieuonvriendelijke manier is om het water te ontharden.