Hoe technische koker luchtdicht houden?

We zullen in onze woning een technische koker hebben voor leidingen allerhande: elektriciteit, ventilatie, sanitair, ...
De koker grenst aan de buitenmuur en zal normaal gezien gemetst worden. Maar dan is het probleem: deze koker kunnen we niet bepleisteren voor luchtdichtheid achteraf.

Ik vroeg me dus af wat de mogelijkheden zijn om voor luchtdichtheid te zorgen. Alle leidingen luchtdicht uit de koker brengen, lijkt me heel moeilijk (aangezien het een heel groot aantal leidingen is). Zijn er nog alternatieven?

Reacties

Een andere mogelijkheid waar ik net aan gedacht heb: we zouden ook op de buitenmuur (die 1 van de muren van de leidingkoker is) een luchtdichte folie kunnen aanbrengen, en daarna pas de 3 andere muren van de leidingkoker laten metsen. Is dit misschien haalbaar?

1) waarom kan je deze koker niet pleisteren?
2) Ligt de koker volledig binnen je luchtdicht volume, of gaat deze van binnen luchtdicht vokume naar buiten luchtdicht volume?
3) je kan alle muren van de koker ook behandelen met een vloeibare luchtdichting, zoals bijvoorbeeld Blowerproof liquid.
Zowiezo luchtdichting in orde maken voor je iets in de koker begint te steken.
En duidelijk tegen de aannemers zeggen dat ze geen gaten mogen boren in die buitenmuur, door uw luchtdichting!

Waarom kan je de koker niet eerst bepleisteren vooraleer je de leidingen legt?

Alternatief voor bepleisteren kan zijn dat je de koker maakt met osb-platen of betonplexplaten waarvan je de verbindingen afplakt. Dat is dan nog gemakkelijk om de leidingen op te bevestigen.

Leidingdoorvoeren door je luchtdichte schil moet je op voorhand voorzien, en liefst per leiding, buis of kabel een aparte doorvoer, zodat je die goed luchtdicht kan afwerken.

Alles monteren door 1 grote opening, en dit ACHTERAF proberen luchtdicht maken is onbegonnen werk.

Ik heb de koker weggelaten tijdens de ruwbouw. Alles gewoon laten pleisteren en nadien in een hoek van de woning van GV tot zolder alle leidingen getrokken (met doorboringen door de welfsels) Alle netjes laten pleisteren. Daarna wordt die hoek netjes afgewerkt met MDF-platen + schilderen. Met eventueel schroeven om er nog aan te kunnen. De elektrische kast staat op het GV i.p.v in de kelder.

Wanneer je wat tijd neemt om alles eens goed te overdenken kom je wel tot een oplossing wat betreft ventilatie, water, ... en andere leidingen.

 

We zullen uiteindelijk voor die laatste optie gaan: we laten alles eerst bepleisteren en maken daarna een koker met MDF of een ander materiaal.