slechts gedeeltelijke spouwmuurvulling mogelijk: oplossing?

Onze spouwmuren hebben we laten isoleren  door deze op te laten vullen met "wit/grijze piepschuimparels" . De woning is van 1962 en de spouw was ongeveer 5-6 cm breed. We hebben echter niet alle spouwmuren kunnen isoleren. In de living hebben we een stuk van 70 cm hoog (gemeten vanaf de grond), over een afstand van 9 meter wat geen spouw heeft. Deze stukken gevels zijn voorzien van een natuursteen afwerking die waarschijnlijk direct tegen de binnengevel gemetseld zijn. Er is dus daar geen spouw aanwezig.

Op de binnenmuren in de living (alleen daar waar deze natuursteen zit) plekjes met schimmelgroei, met name in de hoeken bij de vloer, en achter een grote dressoir en bank. We hebben de dressoir en bank nog verder van de muur geplaatst zodat de warmte er nog beter kan komen. De Luchtvochtigheid is bij ons laag (30%). We drogen regelmatig de was bij de houtkachel. 

We twijfelen of het om condensatievocht gaat of om optrekkend vocht. Temeer omdat op een plaats het stucwerk aan het opbollen is.

We overwegen om de twee muren waar de natuursteen zit  isolatie tegen te plaatsen. Tot een hoogte van ongeveer 80 cm. De isolatie willen we dan een stuk in de grond steken tot aan de fundering. De totale hoogte wordt dan ongeveer 1m20. Heeft iemand ervaring met dit soort "deels ongespouwde muren" en het naisoleren daarvan?

Waar we nog de meeste hoofdbrekens over hebben is over de afdichting van de isolatie aan de bovenzijde. Als we de isolatie aan de zijkant afdekken met houtenplanken en als het ware een houten plank aan de bovenkant leggen dan is het enigszins afgedicht. Maar er kan uiteraard nog steeds water langs de gevel achter de houten planken en isolatie lopen.

Heeft iemand tips?

 

 

 

Reacties

We hebben geen kelder of kruipruimte. Daarnaast is er nergens vloerisolatie. Als we vloerisolatie willen aanbrengen moeten we de stenen vloer eruit breken. Isolatie op de bestaande vloer aanbrengen is in principe niet mogelijk omdat er diverse verwarmingsleidingen lopen net boven de vloer.

Ik denkt eerder dat de schimmelplekjes veroorzaakt worden door de luchtvochtigheid. Die slaan neer op het koudste oppervlak in de kamer, de ongeisoleerde muur thv de vloer, en waar er weinig luchtstroom is, dus in hoeken en achter meubels. Het feit dat je rel. vochtigheid 30% is in de warme lucht kan nog altijd 100% zijn bij de koude muur, afhangend van het temperatuursverschil. Je zou moeten kunnen achterhalen of de muur binnenin ook echt vochtig is (carbidetest), wat vaak wijst op opstijgend vocht. Beide fenomenen tegelijk kan ook natuurlijk. Opstijgend vocht laat normaal kristalzouten achter (uit de grond) en condensvocht niet. Maar een huis van 1963 heeft zeker een vochtkering in de muur, dus in principe is grootschalig opstijgend vocht uitgesloten.

Ik zit ook met zo'n stuk natuursteen tegen mijn zuidgevel gemetst,  ik ben genoodzaakt vrees ik om die te verwijderen, te isoleren en ev. terug te plaatsen. Een heuse puzzel.