Hellend dak zonder onderdak isoleren

Dames/heren ecobouwers,

Wij hebben een vrijstaand huis met hellend dak dat de zolder en +/- 1m van de 1e verdieping dekt (schuine kant vanaf schouderhoogte daar). Geen onderdak, gordingen kepers en latten ok, leien uit '65 (lees asbest).

- De verdieping wordt bewoond, gaan we dus niet meteen openhalen van binnenuit.
- Schuine kanten zijn tussen de kepers geïsoleerd met glas-of rotswol in een soort kartonnen zak. Jaren '60, niet al te dik. In 1 kamer hebben we die schuine kant wel afgebroken. Wol zag er ok uit maar vervangen door pur-platen 6cm en dwars op de kepers nog eens. (Keuze pur wegens geen onderdak, aangeraden door bouwpunt en 't moest snel gaan).
- Dak vervangen moet ooit wel, maar daar is nu geen budget voor de komende 10 (of...) jaar.

Wat doen we best met de rest van het dak? Alles wat condens afvoert, voert die af naar de wol - nogo dus. Pur spuiten is het vaakst gehoorde advies.
Maar voor ik beslis om mezelf (en u) binnen x jaar op te zadelen met een koek van vastgepur'de asbest, had ik toch graag gekeken of er schonere alternatieven zijn.

+ Uitsmijtertje: pur eurowall afgetapet, volstaat dat als dampscherm? Ruimte eronder = badkamer. Ventilatie (D) wordt voorzien.

Shoot!

Reacties

Situaties van bijvoorbeeld daken die in goede staat zijn maar waar echter geen onderdak is voorzien komen zeer veel voor. Hoewel het ongetwijfeld het beste is om een onderdak te hebben is het niet altijd en overal evident om de dakbedekking dan maar af te breken en volledig te herdoen.

Ik vraag  me dan altijd af hoe verkeerd het dan zou zijn om toch te isoleren zonder onderdak. Ik denk dan aan redelijk zware, min of meer luchtdichte en halfzachte samendrukbare isolatiematten. Bijvoorbeeld celluloseplaten, houtwol, vlas enzovoort. Ik zou dan ook denken aan een dikte die de tussenruimte volledig vult tot ze tegen de dakbedekking worden gedrukt en waarbij er uiteraard onderaan een dampscherm zou worden aangebracht.

 

Huis verkopen en kleiner gaan wonen?

Een probleem is idd dat veel huizen gewoon niet voldoen aan de huidige normen (van vanalles) voldoen. En als je dat wil rechttrekken kost dat gewoon veel geld. En als dat geld er niet is....

Voor jouw situatie is er geen goede technische oplossing dan idd je dak te vernieuwen. Zeker als dat 50+ jaren oud is is dat sowieso geen slecht idee.

Iets constructiever: wil je de zolder dan gaan bewonen? Ander kan je toch perfect zoldervloer isoleren? Blijft nog enkel het schuine stukje over van de 1ste verdieping over als probleem.

Hoe hoog zijn de kepers?

Ter info: we hebben niet zo lang geleden ook zo een oud leien dak vernieuwd en dat viel 'redelijk' mee kwa prijs. Maar daarom nog altijd niet mogelijk in jouw budget.

Ps: en een goed dak lijkt me belangrijker dan een ventilatie D.

@Charel: de noodzaak van een onderdak wordt links en rechts ook in twijfel getrokken, zeker onder leien, maar een éénduidig krijg ik nooit..

@Walter-8: verkopen is een top-oplossing bij alle verbouwingsproblemen uiteraard.. Niet dus.

Bewonen niet, maar de nieuwe ketel & boiler en stockage van een hoop spullen komt op zolder. Als we daar vriesschade willen vermijden is het mss de moeite om ineens maar de hele zwik te isoleren en tijdelijk wat af te werken. Tijdelijk duurt soms aardig lang, leer ik van anderen.
Kepers zijn 6x6, ca. 6m van goot tot nok. Hoeveel is 'redelijk'? Heel ruw geschat isnons dak 100m² met wat hoeken (L-vorm en 2 kapellen)
Ventilatie is verplicht (EPB) bij nieuwe ramen tenzij je d'r een spleet in laat zetten wat ik nogal dwaas vind. Het dak is op zich goed, enkel niet geïsoleerd.

Gezien de dakbedekking uit leien bestaat, zou ik eveneens durven overwegen om te isoleren zonder onderdak. Er van uitgaande dat je over pakweg 10 jaar het dak alsnog vernieuwt en je met behoud van de isolatie die je nu plaatst er een onderdak overheen brengt.

Tussen de kepers kan je een eerste laag (6 cm) stevig wolmateriaal aanbrengen (houtwol, vlaswol, hennepwol). Een soepel materiaal dat je goed aansluitend kan klemmen tussen de kepers. Bij gebrek aan tengellatten (die normaal tussen het onderdak en de panlatten zitten) zal je boven de isolatie niet vlot condensatie kunnen weg ventileren. Eventueel overweeg je een verticale panlat, telkens midden tussen de kepers, vastgemaakt aan de onderzijde van de bestaande panlatten: zo crëer je wat ruimte voor verticale luchtcirculatie tussen de isolatie en de panlatten.

Daaronder voeg je extra isolatie toe, bij voorkeur in één keer de volledige dikte die de gordingen innemen (veelal 17-tal cm).

Daaronder doe je een correct afgewerkt dampscherm. Heel belangrijk dat je dat héél goed luchtdicht afwerkt aan naden en randen, mede omdat je geen controle hebt aan de bovenzijde van de isolatie bij gebrek aan ventilatie-zone (gebrek aan tengellatten). Ik zou daarom kiezen voor een heel dicht dampscherm, niet voor een dampremmende folie.

Hoe je de isolatie onder de kepers en het dampscherm vast houdt, daar zijn heel veel methoden voor: Met bijkomende planken zijdelings tegen de kepers, met planken en winkelhaakjes loodrecht onder de kepers, met stalen plooiprofielen (gipskartonsysteem) opgehangen aan afstandhouders; ...

Als de financiële middelen beperkt zijn en de woning oud en verre van luchtdicht is, zou ik zeker geen ventilatiesysteem D overwegen (duur, met weinig rendement): Eén ventilatietoestelletje voor afzuiging, gekoppeld aan enkele kanalen naar keuken, badkamer, wc. Als je ramen vernieuwt, voorzie je roosters die je overigens op bepaalde momenten ook kan toe zetten als het oncomfortabel is. Je bent trouwens niet verplicht om een ventilatiesysteem te installeren bij het vernieuwen van je ramen: dit is pas verplicht in combinatie met de verplichting om een bouwaanvraag in te dienen met architect. Verstandig en gezond is het trouwens wel, om beter te ventileren... plicht of niet.

Beste,
in 2040 zou er asbestverbod zijn - lees alle asbestmaterialen moeten tegen dan verwijderd zijn.

Met dit in het achterhoofd misschien te overwegen om ook de dakbedekking te vervangen?

Bouwaanvraag was nodig owv functiewijziging en stabiliteitswerk, dus epb verplicht.
Systeem D vond ik beter gericht op de toekomst, met het oog op een isolatieschil zodra er budget is. Vandaar :-)

Merci allemaal alvast.
Nog goeie/slechte ervaringen inzake onderdak overslaan?

voor mij is er maar 21 goede oplossing, dakbedekking wegnemen en onderdak plaatsen.  en dan ben je ineens van die asbest van af, daar wil je toch niet onder wonen ?

alle andere oplossingen zijn halve oplossingen m. i., en nu wel centen steken in isolatie voor een tijdelijke, halve oplossing ?  zonder onderdak loopt je veel risico dat er condens onder de leien ontstaat, die mogelijk in je isolatie loopt met alle gevolgen van dien.  en een extreem goed luchtdichting is dan zeker een absolute must.

ik vermoed dat die PUR een alu-cachering heeft, dat zou voldoende dicht moeten zijn, tenminste als de alu niet beschadigd is.  naden dienen dan met een luchtdichtingstape afgekleefd worden, en ook de overgangen tussen plaat en de aangrenzende wanden, vloeren, etc.

Hans, van die asbest zou ik toch een beetje nuanceren. Zolang daar niets mee gebeurt is er niet veel aan de hand, het is pas bij het verwerken, afbreken, doorslijpen enz... dat het mogelijk schadelijk kan zijn.

Maar mijn bedenkingen bij isoleren zonder onderdak is niet enkel met leien in het achterhoofd maar ook met een goed pannendak en dat komt wellicht bij oudere huizen nog meer voor dan asbestleien. Zo ook zijn er oudere daken met schalieberd (beplanking) met daarop natuurleien. Die beplanking is ook niet te vergelijken met een onderdak volgens de regels want doorgaans met open voegen.

Ik vraag me dus af hoeveel effectiviteitsverlies je hebt in zulke gevallen. Gaat dat over 10 % dan valt daar mee te leven, gaat dat over 80 % dan zouden het verloren kosten zijn. Mijn vermoeden is dat het bij een doordachte aanpak minder dan 10 % effectiviteitsveries zal hebben.

Toch stof om over na te denken vooral wanneer het alternatief dan niet isoleren zou zijn.

Op het eerste verdieping, lukt het daar 20cm isolatie in je dak te stoppen?
Walter

Ik zou zeggen, spaar tot je het ineens degelijk kan uitvoeren.
Halve oplossingen kosten 2x geld.