Verhoogde vloer met betonnen afwerking in de jaren 1900?

 

Hallo

 

Ik ben opzoek naar hoe ze in de jaren 1900 verhoogde vloeren bouwden. Het gebouw (zie DSC_0218-min.pdf) waarvan ik de vloeropbouw aan het ben, werd gebouwd in de jaren 1900 en heeft een betonnen vloerafwerking. 

Ik dacht als eerst dat het een verhoogdde vloersysteem is uit timber, omdat er een ventilatierooster is, maar later zei m'n docent dat het van beton is, maar ik vind geen enkel goede voorbeeld van een verhoogde vloersysteem met een betonnen afwerking dat gebruikt werd in de jaren 1900. Het gebouw heeft spouwmuren, maar is niet geïsoleerd. 

Ik heb wel één vloersysteem gevonden (zie Suspendedconcretefloorphoto.pdf), maar vraag me af of dit gebruikt werd in de jaren 1900? 
 

 

Alvast heel erg bedankt

 

Reacties

Vreemd verhaal... De 'jaren 1900': bedoel je daar heel de vorige eeuw mee, van 1900 tot 1999 of het eerste decennium, van 1900 tot 1910?
Betonnen vloerplaten en spouwmuren in of rond 1900: dat zou straf zijn...

Het gebouwtje op de foto ziet er in elk geval een heel stuk nieuwer uit.

Ik bedoel van 1900-1999 

de kaaimuur is ongeveer rond 1911 gebouwd en omdat het ongeveer met dezelfde bouwsteen gebouwd is, denk ik dat het gebouw tussen 1911-1925 gebouwd werd.

Volgens mijn docent zijn er spouwmuren aanwezig (blijkbaar heeft iemand de plannen van, maar die persoon wilt het niet delen..) uit die plannen leidde mijn docent af dat de vloer betonnen afwerking heeft.. 

ik heb ergens op een site gevonden dat een groot deel van vloerplaten met of zonder kruipruimte, bestaat uit prefab beton (betonnen welfels bv). 

Ik heb wel niet gevonden wanneer ze betonnen welfsels fabriceerden om het met zekerheid te weten, maar waarschijnlijk zal ik dat gebruiken zonder isolatie, want mijn docent zei dat we niet van moesten uitgaan dat er isolatie is..meer wiu hij niet prijsgeven.

Dat de gevelsteen in halfsteens verband is uitgevoerd, wijst al op een spouwmuur - bij volle muren krijg je ook 'koppen' van stenen te zien in het verband, dwarse stenen die de ganse muurdikte met elkaar verbinden. Mij lijkt het gebouw eerder na-oorlogs, jaren '50 misschien. Spouwmuren dateren bij mijn weten maar van half jaren '30 en dan meestal alleen nog aan de regenslag-zijde.
​Aan de rand onder de gevelsteen lijkt beton aanwezig om de gevelsteen te dragen.

Hoe die betonvloer dan gemaakt is? Ik weet niet waarom het van belang is om dat te weten, maar dat kan vanalles zijn... bootje nemen en langs onder gaan kijken? Met je telefoon op een selfie-stick misschien?

Volle, ter plaatse gestorte plaat / geprefabriceerde betonelementen / balken met potten (zoals je foto) / ... Op basis van datering zal je dat ook moeilijk kunnen bepalen.

Isolatie zit er vast niet in. Die vind je maar terug vanaf de jaren '80.

Hartelijk bedankt voor uw antwoord en tijd. Ik zal het hiermee moeten doen. De indiendatum naderd en zal geen tijd kunnen maken om naar de plek te gaan spijtig genoeg.