Warmtepomp: bodem-water -> (S)COP in de praktijk

Beste lezers,

Momenteel zijn we volop aan het overwegen om een warmtepomp te voorzien. Dit heeft tot de volgende vragen geleid:

- Hoe groot is in praktijk het verschil tussen bodem-water met horizontale captatie vs diepteboringen?

- Stel dat een warmteverliesberekening bij -8°C als resultaat 10 kW heeft -> hoe wordt dan de warmtepomp gedimensioneerd? Op exact 10 kW of met iets meer marge?

- Is het zinvol de aardwarmtewisselaar lichtjes te overdimensioneren?

- Heeft hier iemand een WP van Roth of Alpha-Innotec?

- Welke merken raden jullie aan?

- Kunnen jullie bepaalde installateurs aanraden of afraden in de regio Limburg en Antwerpen?

Ik zou ook graag wat objectieve gegevens willen verzamelen van forumleden die een warmtepomp hebben type bodem-water of water-water. Daarom zou het geapprecieerd worden de volgende gegevens door te geven indien beschikbaar:

- Merk + type warmtepomp

- Type installatie (bodem-water + captatietype)

- Behaald SCOP (verwarming en voor SWW)

- Vermogen aan zonnepanelen indien aanwezig

Vriendelijke groetjes,

Jietse

Reacties

Een paar antwoorden:

=> verschil captatienet/boring: hangt allemaal van de dimensionering af. Als je voldoende boring hebt wordt wel eens gezegd dat je een aanvoer kan houden van 10°C; zelf heb ik dat nog niet gezien (voor die paar installaties die ik ken daarom niet relevant, maar waar de input gemeten wordt eindigen ze toch tegen einde winter of vroeger zelfs aan 0°C input).  Ideaal echter geeft een boring toch 20% meer rendement.  Maar als het niet in het contract staat met installateur/boorder dat je installatie ook na vele jaren aanvoer > 10C° heeft dat weinig waarde...

Stel dat een warmteverliesberekening bij -8°C als resultaat 10 kW heeft -> hoe wordt dan de warmtepomp gedimensioneerd? Op exact 10 kW of met iets meer marge?

=> ALs je 10kW nodig hebt, moet je een installatie hebben die 10kW aankan als het koud is + 'iets' voor het SWW.  Een vooral ook een bron die heel de winter lang zijn brontemperatuur kan houden. 

Maar als je idd 10kW nodig hebt, hoop ik dat dat voor een huis is van 1000m2 (want 10kW is 3 tot 6 keer wat een nieuwbouw zou mogen nodig hebben).

=> Wat bedoel je met aardwarmtewisselaar overdimensioneren?  Een aardwarmtewisselaar  is meestal de luchtbuis die door de grond gaat en je ventilatietoestel voorziet van verse lucht.  En er bestaat niets zoals 'overdimensioneren': je dimensioneert voor een bepaald doel en dat doe je 'juist'; niet te veel, en niet te weinig.  Je kan je doel natuurlijk altijd verbeteren.

En zonnepanelen hebben natuurlijk niets te maken met warmtepompen.  Die kan je ook plaatsen zonder een warmtepomp. 

Hier een Ochsner warmtepomp uit 2004; met een horizontaal captatienet en een SCOP van 4 (wel enkel voor verwarming, niet voor SWW).  En 6KWp aan zonnepanelen die het normale elektrische verbruik en de elektrische auto dekken, dus niets voor de warmtepomp. 

Walter

 

Het is heel belangrijk om ook de manier van warmteafgifte te vermelden, radiatoren of vloerverwarming of combinatie van beide. Heeft immers een belangrijke impact op de SCOP. Hier een monovalente L/W warmtepomp op radiatoren (enkel verwarming), globale SCOP van 3, inclusief het verbruik van de waterpomp. Bij vloerverwarming zou die waarschijnlijk ook eerder 4 zijn. 

- Hoe groot is in praktijk het verschil tussen bodem-water met horizontale captatie vs diepteboringen?

De dimensionering is belangrijker. Een horizontaal net wordt meestal ook niet diep (genoeg) gelegd. Op méér als een meter diep haalt het even goede resultaten en bij veel regen zelfs betere resultaten door een betere regeneratie.

- Is het zinvol de aardwarmtewisselaar lichtjes te overdimensioneren?

Ja dus. Hoe groter hoe beter het rendement. Indien er van regeneratie geen sprake zou zijn, zou, bij een twee keer zo groot veld, de temperatuur slechts half zo snel dalen. Maar daarom is het rendement van de warmtepomp bijlange nog niet gehalveerd. En regeneratie speelt een grote rol. Invloed van zon en regen is redelijk groot bij horizontale captatie (indien de oppervlakte erboven vrij is). De kosten van het vergroten van het veld dienen afgewogen te worden tegenover het lagere rendement. Er wordt gerekend op 2.5% rendementsverlies bij elke °C extra die de WP moet overbruggen. 2.5% op de +400% die gerekend worden voor een WP. Bijvoorbeeld: 10°C seizoensdaling geeft 25% op 400%, of een daling van 400 naar 375%.

- Stel dat een warmteverliesberekening bij -8°C als resultaat 10 kW heeft -> hoe wordt dan de warmtepomp gedimensioneerd? Op exact 10 kW of met iets meer marge?

Zoek op monovalent en bivalent verwarmen. Bij monovalent op 10kW. Bij bivalent op minder maar dan moet een andere warmtebron bij pieklast inspringen. Te veel mogelijkheden om alles exact uit te leggen.
- Welke merken raden jullie aan?

Op Duitse sites staan wat testen en overzichtstabellen met rendementen beschikbaar.

Ik zou ook graag wat objectieve gegevens willen verzamelen van forumleden die een warmtepomp hebben type bodem-water of water-water. Daarom zou het geapprecieerd worden

Oppassen met water-water, heeft soms een hoog verbruik voor het oppompen van water, bij een gesloten systeem (bodem-water) is dit een circulatiepomp(je), bij aan water-water een heuse pomp. Ook kan de aanvoerleiding soms verstoppen en dient er dan teruggepompt te worden of opnieuw geboord te worden. Vereist een geschikte watervoerende laag in de ondergrond.

yannik schreef:

Oppassen met water-water, heeft soms een hoog verbruik voor het oppompen van water, bij een gesloten systeem (bodem-water) is dit een circulatiepomp(je), bij aan water-water een heuse pomp. Ook kan de aanvoerleiding soms verstoppen en dient er dan teruggepompt te worden of opnieuw geboord te worden. Vereist een geschikte watervoerende laag in de ondergrond.

Het verbuik hiervan zit niet in de COP verrekend, dus inderdaad mee opletten. Ik noem een pomp van ca 500 W bij het bodem-water systeem ook niet zomaar een circulatiepompje. Tevens zijn alle geothermische warmtepompen in het zelfde bedje ziek: een zeer grote investeringskost in vergelijking met invertergestuurde lucht/water terwijl de SCOP tegenwoordig nog weinig verschilt tussen beide types. Ze maken weliswaar geen lawaai en daar betaal je dan ook een premium prijs voor.

Voor een viessmann bv
62/92/132W à 87/133/165W voor de primaire pomp
62/92/132W voor de secundaire pomp (CV zijdig en die zit dus in elk systeem)
Met 500W kunt ge al een (klein of gunstig gelegen) open systeem aandrijven. Kan ook naar 1kW gaan, als ge dan een 1.3kW "elektrisch vermogen" warmtepomp (dus 5.2 à 6.5kW thermisch) gaat halveert uw COP/SCOP/etc. bijna.
Hoeveel verbruikt een buitenunitventilator bij een lucht/water?

Ok, misschien was het verschil tussen "pomp(je)" en "heuse pomp" te extreem.

Als ge sites bekijkt gesteund of opgesteld door lucht/water WP fabrikanten hoort ge die info wel eens, "weinig verschil".
Als ge consumentenorganisaties of onafhankelijke organisaties hun praktijktesten aanschouwt zit er een groot verschil op. Google maar eens, ik heb er hier al genoeg naar verwezen.
Als we alleen nog maar zachte winters gaan hebben en de elektriciteitsprijs niet te veel stijgt zal de ROI misschien wel omkeren.

Wilt ge enkel verwarmen en niet koelen (noch actief, noch passief) dan zijn betaalbare geothermische "DX/water" warmtepompen interessant. Soms zelfs met een heatpipe systeem als collector. Betaalbaar?

Bij de geothermische installaties die ik gezien heb zaten er in elk geval zeer zware pompen op het glycolcircuit. Misschien overgedimensioneerd of heeft het aantal putten of de diepte ervan een impact, geen idee. Bij mij verbruiken de ventilatoren tot 150 W, maar dan enkel bij extreme koude, meestal moduleren ze op een lager vermogen. 

Lucht-water warmtepompen bestaan nog niet heel lang en hebben toch een hele evolutie achter de rug: van simpele aan-uit toestellen tot sinds een aantal jaar moderne invertorgestuurde systemen met geavanceerde sturingen. De vroegere systemen verloren veel efficiëntie ten gevolge van te weinig of te veel ontdooicycli. Ook de COP heeft dus ook een sterke evolutie gekend. Heel wat COP waarden die her en der te vinden zijn over L/W warmtepompen zijn bijgevolg achterhaald.

Zie ook hier (modern ecodan systeem):

https://ic.tweakimg.net/camo/659754524685e6be544c71dc6295be9cd1a68bf2/?url=http%3A%2F%2Fi66.tinypic.com%2F5v6nns.jpg 

of hier:

https://www.waermepumpen-verbrauchsdatenbank.de/index.php?button=verbrauch