Is capaciteit van 13,8 KVA voldoende voor warmtepomp

Ik ben bezig aan de renovatie van een oudere woning (redelijk geïsoleerd) en ik overweeg de aankoop van een lucht/waterwarmtepomp van Vaillant VWL 85 icm boilervat 300L. De verkoper beweert dat het verbruik van de warmtepomp bij zeer koud weer max. 4kw bedraagt.

 

De combinatie wordt gebruikt voor ca. 90 m² vloerverwarming en sanitair warm water voor 3 personen.Naast de normale elektrische huishoudelijke apparaten gaat er gekookt worden mbv een inductieplaat.

 

Netbedrijf Infax laat mij weten dat qua elektriciteitsaansluiting 13,8 KVA (3x20A) mogelijk is.

 

Mijn vraag: is 13,8 KVA voldoende voor deze situatie en weet iemand wat het piekverbruik is van een warmtepomp/boiler? Heeft iemand ervaring en suggesties ivm deze situatie qua elektriciteitsverbruik en elektrische sturing?

 (opm: propaan- aardgas, mazout zijn geen optie)

Reacties

En hoeveel is je nodige vermogen voor verwarming?
Gezien Vaillant op zijn website niet wil zeggen wat het vermogen en rendement is van hun warmtepomp bin vriestemperaturen zou ik een andere warmtepomp zoeken.
Walter

Ps: volgens mij moet 13.8 kva wel lukken.
Al verschiet ik van die 4kw.: dat is toch vrij veel.

worst case is het onvoldoende, uw kookplaat kan meer dan 7000W verbruiken verdeeld over 2 fase (2 * 16 A) er rest dan nog 3 x 4A of 2.7 KW voor de warmte pomp, TV, licht.

De rest van de keuken frigo, oven kun je op de derde fase aansluiten.

In de praktijk kan het meevallen maar er is geen reserve, zolang je enkel 2 kookplaten gebruikt die niet opdezelfde fase zitten zal er geen probleem zijn

belangrijk is de aanloopstroom, deze is veel groter dan het continu stroom.  dit soort technische gevens moet je van de fabrikant krijgen, als zij dat niet vermelden, zou ik zeker een andere nemen.

luister nooit naar het gezever van een verkoper, maar zoek de technische data op. de vaillant VWL85/2 heeft max. 11.5 A monofasig nodig, aanloopstroom bedraagt 16 A.  en gewone zekering van 20 A is dus voldoende.  dan hou je nog 2 fases met 20 A over, ruim voldoende neem ik aan.  maar je zou ook kunnen kiezen voor een monofasige aansluiting (40 A of meer), misschien komt dat goedkoper uit.

als ik naar de cijfers kijk, bij A-7/W35 haalt het toestel 6.70 kW warmtevermogen en een COP van 2.4 , bij A2/W35 (dus buiten 9° warmer) daalt dat naar 4.60 kW (COP 3.80).  als je naar de SPF kijkt, bij 35° zit die bij 152 %, maar bij 55° (warm water), haal je nog nauwelijks 113 %, wat je niet echt spectaculair kan noemen.

https://www.vaillant.at/privatanwender/produkte/arotherm-vwl-26304.de_at.html

Hans Delannoye schreef:
....

https://www.vaillant.at/privatanwender/produkte/arotherm-vwl-26304.de_at.html


Dat is ook weer straf.....: je moet in het Duitstalige gebied zijn voor info over negatieve temperaturen. Niks te vinden daarover op de Belgische site.

walter, er is een heel simpele regel, als je de informatie niet vindt, is dat omdat de cijfers niet zo goed zijn.  een fabrikant die prima cijfers heeft, publiceert ze echt wel.