Instelling thermostaat/stooklijn in LEW?

Beste forumleden

Wij zijn op 1 oktober verhuisd naar onze nieuwe LEW. De CV ketel is een Vaillant met buitenvoeler en enkel op de gelijkvloers ligt er VV. Boven in de slaapkamers is er geen verwarming.

Het gekke is nu dat wanneer het buiten -5°C is, het binnen zeer warm word (soms tot 24°C) met de kamerthermostaat ingesteld op 14°C. En wanneer het wat zachter wordt (buiten 10°C) dan koelt het binnen af tot bv 19°C en dan moet ik de kamerthermostaat instellen op 16°C om 20°C te verkrijgen. Nu vertelde een collega mij dat de stooklijn verkeerd staat. Staat nu op 1,2.

Wie kan mij hier helpen.

MTH

Reacties

Je installateur....

Ps: dat was een serieus antwoord. Wat houd je tegen die man te bellen en te vragen dat hij het probleem oplost. Dat zou je toch ook graag hebben als je zelf iets maakt/schrijft/... En er is een probleem mee dat ze je contacteren zodat je het probleem kan verhelpen. Liever dat iemand zonder kennis begint te prutsen.
Dus bellen die man. Hij is nu bereikbaar.... Zijn telefoon staat aan.

Je hebt groot gelijk. Natuurlijk. Momenteel werkt onze ventilatie nog niet (type D). Ik ben nu nog bezig met het isoleren en luchtdicht maken van de rolluikkasten. Daarna wil ik de ventilatie afwerken (nog enkele buizen leggen en het toestel plaatsen). En daarna wil ik eigenlijk mijn installateur bellen. Om dat ik die man niet twee keer wil laten komen. Begrijp je? Maar om nu die paar maanden te overbruggen wil ik die zaken al een beetje goed hebben staan. Ook wil ik graag dat ik die instellingen beter begrijp.

Om uw installatie te begrijpen moet je de temperatuur van de verterk en retour collectoren van je vloerverwarming bijhouden samen met de temperatuur vaan het aangevoerde water in functie van buitentemperatuur, zon of regen/bewolkt, bij mij varieerd de aanvoer tussen 25 en 33 graden, retour is tussen 3 en 5 graden lager dan de aanvoer, Op zonnige dagen wordt het in de ruimtes op het zuiden ook 25 graden door de zon terwijl de temperatuur aan de noordkant op 21 blijft. Ik heb geen thermostaat maar wel een WP met WAR regeling en dit werkt prima na instellen van collectors.

Meten is weten.

Oei: ik denk dat het eenvoudiger kan dan temperaturen op veel plaatsen te gaan meten.
Maar laat die installateur nu maar langskomen. Als hij zijn uitleg nu goed doet, moet hij geen 2de keer langskomen.

ik heb de installateur ondertussen al gebeld, volgende week komt er iemand langs.

als je met vloerverwarming zulke verschillen krijgt, kan dat eigenlijk niet van de verwarming komen, eerder van de zon.  tenzij de watert° voor je VV erg hoog staat.  als je VV op 1.2 staat, is dat wel erg hoog, ik ga meestal voor 0.5 in een LEW.  voor radiatoren kan 1.2 in de lijn der verwachtingen liggen. 

even ter vergelijk: met de kamerthermostaat op 20° heb je bij -5°C buiten 52° watert° (kurve 1.2) of 33° (kurve 0.5).  1.2 is dus duidelijk veel te hoog.

 

 

Het komt zeker niet van de zon, want de woning is meer op het noorden georiënteerd

je stookkurve staat sowieso véél te steil voor VV.  en ik vraag me af hoe je systeem hydraulisch in elkaar zit.