Laag recuperatierendement Paul balansventilatie?

Bij een kamertemperatuur van 19° en inkomende lucht van -3° blaast onze Paul Novus 300 lucht in de woonkamer van amper 8° terwijl er ook een BWW met glycol voorgeschakeld is. Van waar deze lage 8°?  Zijn er nog mensen die deze ervaring hebben? Hoe kun je op een Paul Novus display zien of de bypass aan of uit staat?  (misschien staat die verkeerdelijk aan, maar hoe weet je dat?)

Reacties

Klinkt alsof de bypass open staat.

Kan je de installateur laten langskomen?

Walter

Geeft de display geen foutmeldingen?

Is dit de eerste winter dat je de groep gebruikt?

Staan alle waardes voor de bypassklep juist ingesteld?

Installateur laten langskomen, lijkt mij ook het beste.

Misschien een onzinnige vraag, maar toch...: Zijn er niet-geïsoleerde kanaalsegmenten in huis die door koude (niet-geïsoleerde) ruimte lopen?

8°C lijkt mij de temperatuur van de bodem te kunnen zijn. En dan zou de Novus inderdaad in bypass kunnen staan. Als je een LED-scherm hebt en het icoon op de bovenste rij rechts knippert, dan staat de bypass inderdaad aan. Hetzelfde bij een TFT-scherm: onder  menu > instellingen > bypass als daar 'in bedrijf' of zo staat.

Helemaal geen onzinnige vraag. De buizen passeren op zolder waar het 13° was.  Beneden in de living blaast het ventiel lucht van 8°. Kan dus niet aan de zolder liggen. 

Dag Woubeir

ik heb het vinkje weggekregen naast "in bedrijf".   Vandaag krijg ik nu lucht binnen in de living van 11° terwijl de binnenkomende lucht 4° heeft en de kamertemperatuur 18°. Die 11° ligt halverwege de 4° en de 18°. Is dat nu normaal? Ik had gedacht dat ik een veel hogere temperatuur zou binnenkrijgen, gezien men van "90°" rendement spreekt?

Sneeuwenregen

 

Normaal is dat zeker niet. Maar als je buizen op de zolder al afkoelen, onderweg naar beneden, zal het rendement wel wat afnemen.

De warme lucht die je afzuigt is waarschijnlijk dan ook al een stuk afgekoeld voordat het de groep bereikt.

Staat de groep ook op die koude zolder?

Of dus, staat de unit buiten het geïsoleerde volume ? En zoja, zijn de delen van de leidingen die niet in het beschermd volume liggen dan zelf geïsoleerd (en hoeveel dan) ?

Waarom komt de installateur niet langs?

90% wil zeggen bij 0c in 20c binnen je 18 graden krijgt.
Je zit dat zus ver af...

Walter

Zehnder laten langskomen!
Die Novus 300 zit met elektronica die wel eens kapot gaat waardoor hij inderdaad naar bypass modus gaat.
Bij ons is de nieuwe eigenaar van Paul, Zehnder, (op aanvraag van ons bouwfirma) deze al 2x! komen vervangen, gelukkig onder garantie. Diagnose was telkens "kapotte printplaat" en daardoor in bypass.

Ik had ook de indruk dat dit telkens na april/mei defect gegaan is, mogelijk is de elektronica niet voorzien op overspanning door zonnepanelen? Netspanning gaat bij ons bij veel wind & zon soms tot maximale toegelaten netspanning van Infrax, 257V ofzo, dan slaat hij af.
Bovendien is er nog al elektronica bij ons kapot gegaan in de periode april...

Gebruiker "Baai" op het oude Ecobouwers forum had blijkbaar hetzelfde probleem:

"In mijn geval is die 0% alleszins terecht. De problemen met de bypass blijven aanhouden, krijg geen gehoor bij Zehnder. Ik sta op het punt dat spel buiten te gooien, ben ten einde raad. Aan diegene die een Novus hebben, controleer de temperaturen maar af en toe eens, zeker na een stroompanne. Wie weet ben je ook 100% koude lucht aan het binnenblazen zonder het te beseffen.
Als iemand geinteresserd zou zijn in een tweedehands Novus, platenwisselaar in perfecte staat want er is nauwelijks lucht door gestroomd, laat maar iets weten."
http://www.ecobouwers.be/forum/post/balansventilatie-paul-novus-300

 

Dus in april is er nog al electronica kapot gegaan ? Zeker dat er dan niets mis is met een installatiecomponent van de PV-installatie ? Over hoeveel Wp gaat het dan trouwens ?

@sneeuwenregen

Probleem opgelost?