enorm hoog houtverbruik in mijn speksteenkachel ?

ik heb een nunnaunni marketta speksteenkachel 2700kg , en ik moet elke stookbeurt minstens 25kg droge eik en palettenhout stoken om hem wat warm te krijgen, dit is nog maar in de herfst, in de winter moet ik 2x 25-30kg stoken !! ik heb alle stookmethodes al geprobeert, alles open, volle vlam, of uitlaatklep wat temperen of......enz niets verminderd mijn houtverbruik of meer warmte met minder hout, de te verwarmen ruimte is 65m2 . wat kan hiervan yoch de oorzaak zijn, kachel en schoorsteen zijn pas gekuist !  er is ook een oventje in voorzien, daar kan ik niets in opwarmen want ik stook minstens 4u om dat op 150graden te krijgen heb zojuist 3u hard gestookt, en en de buitenmantel is ongeveer 50graden

Reacties

Waarschijnlijk een veel te krachtige schoorsteentrek en erg hoge rookgastemperaturen, waardoor de meeste warmte naar buiten verdwijnt.

Wat zeg de verkoper ? 

beste : hij is mee komen stoken en zegt idd dat mijn schouw hard trekt, maar dat voor de rest alles normaal is, dat ik de klep van het rookkanaal wat moet smoren. wat ik ook doe nu, maar merk geen verschil, het vuur brand dan wel minder hevig, maar als ik te veel smoor heb ik geen mooie verbranding meer en zien de zijkanten in de stookruimte zwart. ik moet minimum 3u stoken per dag op een gewone herfstdag zonder vriestemperaturen,elke keer meer dan 20kg ! ik had mijn vorige kachel weggedaan omdat deze te weinig rendement had, maar ik zit met de speksteenkachel nog met hetzelfde probleem ! enkel de woonkamer verwarmen met een kachel van 2700kg lukt nog niet, dat kan toch niet ? als ik hem volledig op max temperatuur wil krijgen moet ik een volledige dag stoken, en dan kan ik niet bijhouden met hout halen wat ook zeer duur uitvalt. als da kachel koud is en ik begin te stoken begin ik pas na 1u een klein klein beetje warmte te voelen helemaal onderaan, bovenaan word hij bijna nooit warm. als ik geen oplossing vind breek ik alles gewoon af denk ik !  verkoper zegt dat 20kg 25kg normaal is per dag ook als het niet vriest. maar als ik dan sommige hoor die maar paar kg/dag verbruiken word ik gek !

Je zou al kunnen beginnen met een regelbare trekbegrenzer te installeren. (onderdruk in te stellen ifv het kacheltype)

De schoorsteen smoren is niet meer van deze tijd.

Veel kachel verkopers weten zelf niet hoe je een kachel deftig moet stoken (ik spreek uit ervaring)

Ik heb zelf een massakachel van Brunner. Ik heb hier een elektronische regeling op geplaatst en een trekbegrenzer op de schoorsteen. Wat die regeling doet met de verbanding kan je nooit evenaren door met de hand aan kleppen te prutsen !

Ik verstook 4 kg droog hout om het hele huis op te warmen. (wel passief)

 

Dirk

dirk :  4kg ????   daar kan ik eens van dromen !!  als ik 4kg stook is de kachel nog steeds IJSKOUD !!  wat is dat dan juist zo een trekbegrenzer ? waar moet zoiets geplaatst worden ? want bij mij is de schoorsteenpijp volledig ingewerkt in een behuizing ! maar dan nog zonder begrenzing en electronische regeling zou ik toch nooit zo een hoog verbruik mogen hebben ? ik kan wel verstaan dat dit misschien nog iets nauwkeuriger en zuiniger is dan manueel, maar zo een verschil zou dit toch niet mogen geven he ! als ik de trek verminder door uitlaatklep is mijn verbranding niet meer goed en is de kachel zwart vanbinnen ! ik heb ook enorm veel luchtaanvoer vanuit mijn fundering, als ik de luchtklep helemaal openzet begint het vuur te jagen juist als een smidsevuur !

Stakke,

Voor alle duidelijkheid : Mijn kachel weegt 4 keer minder dan de jouwe. En mijn huis is supergeïsoleerd. Uit 4 kg droog hout haal je een dikke 16 Kwh warmte. (Volstaat in mijn geval ruimschoots)

Meer info over een kwalitatieve trekbegrenzer (die zeer precies is in te stellen) vind je hier :http://www.kutzner-weber.de/fileadmin/kw_images/produkte/Zugbegrenzer20…

Info is wel in het Duits.

De kachelbouwer zou je moeten kunnen vertellen welk type je precies nodig hebt. Of maw hoeveel de onderdruk van de schoorsteen mag bedragen.

 

Dirk

pffff juist nog maar eens 25kg gestookt om het toch maar 21graden te krijgen in de woonkamer !   zeer veel spijt dat ik dit ooit gekocht heb !!!!!!

 

Stakke,
Een idee hoeveel energie je ruimte nodig heeft om warm te blijven?
Eens warm, hoelang blijft de kachel dan warm?

nee daar heb ik geen idee van . eens de kachel warm blijft hij lang op temperatuur, na 15u is hij ongeveer 50% gezakt in temperatuur ! het duurt gewoon ENORM lang om op te laden en 2x zo duur als met gas stoken als ik de houtprijzen moet raadplegen

stakke schreef:

het duurt gewoon ENORM lang om op te laden en 2x zo duur als met gas stoken als ik de houtprijzen moet raadplegen

De aardgasprijs opgezocht: ongeveer 0,05 euro voor 1 kWh. 

 

Ik weet niet wat jij voor je brandhout betaalt, maar als je prijs 0,10 euro per kilogram is, en men ongeveer 4 kWh warmte per kilogram zou kunnen benutten, dan kost warmte uit hout je ongeveer 0,025 euro voor 1 kWh. 

 

Dan kost verwarmen met hout ongeveer de helft van verwarmen met gas.

 

Als verwarmen met hout jou echter het dubbele zou kosten dan verwarmen met aardgas, dan zou dat betekenen dat je speksteenkachel een heel slecht rendement heeft: ongeveer 20 percent. Dat betekent dat 80 percent van de energie onbenut doorheen de schoorsteen verdwijnt. 

 

Dat scenario heb ik nog meegemaakt bij een Tulikivi speksteenkachel.  

 

http://www.ecobouwers.be/comment/421074#comment-421074

Ikzelf stook nog niet met mijn finoven, anders wordt het veel te warm. (of ik zou minder rendabel moeten stoken en veel minder hout stoken)

Als ik mijn betonnen finoven stook bij +/- 0°C, kom ik toch vlug aan 23° (1 keer per dag +/- 15 kg hout - kachel 1300kg)

Kan je de luchtaanvoer wel goed regelen? En stook je omgekeerd? (vanboven aansteken)

En de belangrijkste vraag, heeft je huis isolatie, staat er een raam vlakbij je kachel, heb je veel spleten (ramen, deuren).

Die speksteenkachel verkopers zouden hun klanten toch beter moeten informeren, voordat ze iets verkopen. En ze zijn ook veel te duur!

stakke schreef:

als ik de trek verminder door uitlaatklep is mijn verbranding niet meer goed en is de kachel zwart vanbinnen ! ik heb ook enorm veel luchtaanvoer vanuit mijn fundering, als ik de luchtklep helemaal openzet begint het vuur te jagen juist als een smidsevuur !

 

Stakke,

Ik zal even beschrijven hoe mijn regeling de kachel stuurt.

In het begin staat de toevoerlucht volledig open. De schoorsteenonderdruk wordt beperkt door de trekbegrenzer.

Wanneer de uitgang van de vuurhaard een temperatuur heeft van 450 graden begint de sturing de toevoerlucht dicht te regelen.

Die 450 graden bereik ik normaal binnen de 10 minuten. Het verschil tussen 300 en 600 graden is op het gevoel niet te zien (daar dient de temp sensor voor) 

De volgende periode (ongeveer 40 minuten) gaat de luchtaanvoer steeds verder dicht, (in kleine stapjes) terwijl de temperatuur in de kachel oploopt of gelijk blijft. Het vuur jaagt niet maar brand rustig. (zonder rook .. ook uit de schoorsteen komt geen rook meer) Als het jaagt zoals een smidsevuur gaat alle warmte snel door de schoorsteen verloren.

Tot slot gaat de luchtaanvoer volledig dicht. Dit gebeurt meestal ongeveer een uur na het aansteken van de kachel, en op het moment dat er geen (of bijna geen) gele vlammen meer te zien zijn.  Op dat moment ligt er op de bodem een tamelijk grote hoop gloeiende houtskolen.

Met de luchtaanvoer dicht (en de schoorsteen open) blijven de houtskolen nog uren gloeien .. en de kachel neemt alle warmte op.

Je kan dit eens proberen te simuleren met jouw kachel.

Groeten,

 

Dirk

Ik verschiet van een dergelijke regeling.
Is die eigenlijk een echt onderdeel van de kachel of een losstaand onderdeel (te gebruiken voor iedere kachel)?

Walter

Walter,

De kachel kan gebruikt worden zonder deze regeling.

Brunner verkoopt deze regeling als optie (voor een perfecte verbranding en rendement, met een minimum uitstoot)

Ik neem aan dat je die perfect op een andere kachel kunt gebruiken. Al denk ik ook dat de parameters afgestemd zijn op hun kachel. (maar die zijn te wijzigen)

meer info vind je hier : https://www.schornsteinmarkt.de/brunner-elektronische-abbrandsteuerung-…

prijs lijkt mij wel heel erg hoog op die site.   (Als ik mij niet vergis heb ik ongeveer 1000€ betaald.)

 

Dirk

 

Impressionnant; weer iets bijgeleerd. En ik maar denken dat een kachel simpel is :-).

Walter

waltervaes schreef:

Kan je de luchtaanvoer wel goed regelen? En stook je omgekeerd? (vanboven aansteken)

 

Omgekeerd stoken is inderdaad noodzakelijk als je een zuivere verbranding wil. (tenminste bij een kachel zonder bodemrooster)

Om dezelfde reden gebruik je ook best geen krantenpapier.

Onderstaand filmpje toont hoe dat in z'n werk gaat.

In tegenstelling tot wat in het filmpje verteld word, gaat mijn automatische regeling vanaf een bepaald moment wel de luchttoevoer beginnen dichtregelen.

https://www.youtube.com/watch?v=bHbGUeioLQY

 

Dirk

Stakke, Heb je nu al een oplossing gevonden?

Ik lees nergens iets over je huis zelf.
Als ik je berichtgeving hier zo volg is er niet alleen iets mis met je kachel maar ook met je huis. 
Normaal heb je per 100 kg speksteen een kg hout nodig.  De max. warmte die jouw kachel dus zou kunnen opnemen is 24-25 kg per etmaal. Jij stookt soms 60 Kg? 

Dat je enkel je woonkamer (60m²) niet kan opwarmen met 2700 kg speksteen kan idd niet. Maar ligt dat aan de kachel, je woning of beiden? Normaal zou je dan bij temp boven het vriespunt met een 12 kg moeten toekomen. 

Ter vergelijking. Wij hebben een speksteenkachel van 2580 kg. Iets lichter dan de jouwe dus. Maar best vergelijkbaar. 
Een tijdje geleden hebben wij een proefstook van 7 dagen gedaan bij buitentemperaturen yussen 0-7°C.
De eerste dag hebben wij 24 kg per etmaal gestookt, de dagen daartussen 20 kg en op het einde 18 kg. 
Dit telkens één stookbeurt van 3-4 uur per etmaal.
De temp in de leefruimte bedroeg 24-27°C en in de aangrensende ruimten (op 12 meter afstand van de kachel 22°C).
Bovendien wordt er van deze kachel nog een deel van de warmte afgenolmen om via een WW 300 liter water op te warmen van 20 naar 50°C (en vervolgens op een gemiddelde  temperatuur van 44-48°C te houden). 
Na de laatste stookdag duurde het 48 uur voor de kachel terug helemaal koud was aan de buitenzijde en bleef de leefruimte nog drie dagen boven de 22°C.

Ik ben toch heel benieuwd naar de isolatiewaarden van jouw woning. 
Je schrijft dat, alhoewel na veel te veel hout verstookt te hebben, je kachel wel heet wordt. Maar je krijgt je woning niet boven de 21°C (dat gebeurt hier al tijdens het stoken zelf)? Waar gaat al die warmte dan naartoe? 

Dat het lang duurt voor de speksteen van je kachel warm wordt is wel normaal. Eerst heb je de stralingswarmte van je vuurhaard. Pas nadat deze gedoofd is (2-4 uur) en de kachel volledig afgesloten (!) laden ook hier de stenen zich op tot je er je handen niet meer tegen kan houden. En dat gebeurt ook in zones tot alle stenen warm zijn. Na een uur stoken voel je ook niet veel. Maar eenmaal warm duurt het wel +24 uur voor de kachel voldoende is afgekoeld om terug te stoken.  

Sluit je na de stookbeurt je kachel, inclusief schoorsteen, wel volledig af? 

verhaal komt mij bekent voor.....

 

Dag Dirk. 
 

Bij het stoken van de speksteen kachel komen de assen tegen de deur. Dus bij het openen van de deur valt een deel van de assen op de vloer. Wat zou het probleem kunnen zijn?

Bestand als bijlage: 

 IMG_4270.pdf IMG_4271.pdf IMG_4272.pdf IMG_4285.pdf

Waarschijnlijk wegens een relatief groot drukverschil doorheen het rooster. Op zich is die as op die plaats geen probleem. Alleen zullen onnodig grote drukverschillen ook veel warmte naar buiten pompen. Weet je hoe groot dat drukverschil is en ook wat de temperatuur van de rookgassen in je schoorsteen is ? Sluit je de schoorsteen volledig af na de stookbeurt ?

Dirk , geen flauw idee waar ik dat drukverschil moet meten en hoe. Rookgassen kan ik die meten via een gat , onderaan speksteenkachel waar nu afgesloten is? Dit is afgesloten met een dop(speksteen) ik kan die wegnemen. Ik zet alle kleppen dicht na het stoken. Klep ingang schouw, klep deur aslade en klep bovenaan deur. 
zou het kunnen dat de deur misschien niet meer goed afsluit (koord versleten) of deur aslade? 
 

bedankt al voor u antwoord. 

Drukverschil en rookgastemperatuur meten is niet iets dat je per se moet doen. Mijn punt is gewoon dat die as alleen maar hogerop kan geraken door een vrij krachtige opwaartse luchtstroming (die door de trek veroorzaakt wordt).

Een niet goed afsluitende kacheldeur kan niet de oorzaak zijn want op die plaats is (normaal gesproken) altijd onderdruk. Die kacheldeur mag je trouwens zelfs op een kier zetten als je merkt het brandend hout meer lucht nodig heeft.