Balansventilatie dampkap

Hallo,

ik was op zoek op het forum naar informatie ivm dampkap/balansventilatie. Nu las ik in sommige posts dat er mensen zijn die helemaal geen dampkap hebben en waar de balansventilatie de kooklucht afvoert. 

Nu vroeg ik me af of je dan geen vetsporen of andere krijgt aan de aanzuig in de keuken? Zijn er hier mensen die al een tijdje balansventilatie hebben maar geen dampkap? Ik hoor graag jullie ervaringen.

Mvg, Christof.

 

 

Reacties

je moet een recirculatiedampkap plaatsen. Die haalt wel vet uit je lucht, maar houdt warmte en vocht binnenshuis.
Geen dampkap zal nogal voor een vettige boel zorgen.

Inderdaad je moet een dampkap installeren om het vet uit de kooklucht te filteren. Je hoeft daarbij niet een speciale recirculatiedampkap te kopen. Eender welke dampkap met een goede vetfilter (liefst inox) voldoet meer dan genoeg. In plaats van de afvoer naar buiten toe aan te sluiten laat je die ergens binnen uitblazen, liefst op een niet hinderlijke plaats en niet te ver van een afzuigpunt van de ventilatie.

In een speciale recirculatiedampkap zit buiten die vetfilter ook nog een koolstoffilter die je dan regelmatig moet vervangen, deze dient enkel om de kookgeuren op te nemen. Naar mijn idee is dat totaal overbodig, die kooklucht is sowieso redelijk snel verdwenen via het ventilatiesysteem. In die tussentijd is het ook niet hinderlijk voor zover er niets is aangebrand en je lekker eten hebt gekookt.

 

Hebt ge een idee van de luchtdichtheid van uw huis? Wanneer is het gebouwd? In een passiefhuis moet ge zeker een recirculatiedampkap plaatsen. Is de luchtdichtheid minder goed, dan kan er ook een gewone dampkap met een uitlaat naar buiten geplaatst worden. Gedurende de tijd dat de dampkap moet werken wordt er meer lucht langs de ondichtheden aangetrokken. Desnoods kan er een venster op een kier gezet worden kort bij de dampkap. Wij hebben zelf voor deze oplossing gekozen, nu 9 jaar geleden.

<a href="mailto:pierrechristiaens@telenet.be">pierrechristiaens@telenet.be</a> schreef:

 

Hebt ge een idee van de luchtdichtheid van uw huis? Wanneer is het gebouwd? In een passiefhuis moet ge zeker een recirculatiedampkap plaatsen. Is de luchtdichtheid minder goed, dan kan er ook een gewone dampkap met een uitlaat naar buiten geplaatst worden. Gedurende de tijd dat de dampkap moet werken wordt er meer lucht langs de ondichtheden aangetrokken. Desnoods kan er een venster op een kier gezet worden kort bij de dampkap. Wij hebben zelf voor deze oplossing gekozen, nu 9 jaar geleden.

Als je naar buiten zou laten blazen, werk je dan met een terugslagklep?

Ja; Deze klep verhindert dat er onnodig lucht binnenkomr wanneer er wind op die gevel staat. Wanneer er veel wind staat op een andere gevel hoort men soms dat deze klep "kleppert", dit wil zeggen dat door de onderdruk op die gevel de klep toch opent en er lucht buitenstroomt. Dit is een spel van in-/exfiltratie.

Hallo, 

huis is nog in aanbouw, tussentijdse blowerdoor was 0.7,  definitieve moet nog gebeuren. Opening naar buiten doe ik zowiezo niet, dus het wordt een gewone dampkap die in de berging uitkomt of helemaal geen dampkap.

Ik heb het een beetje moeilijk bij het lezen van 'je moet', waarop is dit gebaseerd, hebben jullie ervaring in een woning met balansventilatie maar zonder dampkap? 

Alvast bedankt voor de antwoorden, Christof.

 

Wel Christof, ik zou kunnen zeggen dat wij die ervaring hebben.

We hebben wel een dampkap die recirculeert, maar in de praktijk wordt die eigenlijk maar uitzonderlijk gebruikt. Negentien keer van de twintig wordt er gekookt zonder de dampkap op te zetten. We koken of bakken wel zeer vetarm en zelden of nooit vlees. Frietjes worden buiten op het overdekt terras gebakken. Zo doen we dat inmiddels al 5 jaar en de keuken ziet er hoegenaamd niet vettig uit. Etensluchtjes zijn ook nooit een probleem geweest, vandaar dat er geen motivatie is om de dampkap op te zetten.

We wonen in een passiefhuis met balansventilatie waarbij er twee afzuigventielen in het keukenplafond zitten.

Christof,

Waar heb je ergens gelezen dat er geen dampkap wordt gebruikt? Ik denk dat het 15 jaar geleden is dat ik dat nog heb horen beweren.

@charel:koken jullie dagelijks zelf ? De vraag omdat mensen die bv op het werk in de week warm eten en enkel in het weekend koken natuurlijk anders de keuken gebruiken dan iemand die dagelijks kookt.

Met onze recirculatie dampkap kuisen we zowat om de 3-4 jaar het plafond eens (kan dat nog minder). Je merkt nauwelijks afzetting boven de dampkap (en de frietjes koken we gewoon in de keuken). Ik gok dan dat de ook weinig afzetting is in de ventilatie kanalen (afzuiging zit aan andere kant keuken andere dampkap). En wij koken dagelijks.

Walter

Ook dagelijks Walter. Over de ventilatiekanalen moet ik niet gokken, ik heb deze een half jaar geleden, dus na 4,5 jaar gebruik nog gecontroleerd en er is geen vervuiling van betekenis.