Naisolatie voor geluid

Graag had ik hulp voor het oplossen van een onoplosbaar probleem ?   Momenteel is er een bestaande constructie van een schuin pannendak met purplaten van 12 cm.   Niet de beste keuze geweest achteraf bekeken.    Geluid van de nabijgelegen drukke verkeersweg is erg storend.   Naisoleren voor geluid zou ik willen doen met pavatex platen van 6 of 8 cm tussen de keepers.  

En afwerken met gyproc of fermacel ?   Ik kom op deze conclusie nadat ik heb kunnen terugvinden op diverse forums.  

Vocht kan niet naar buiten ventileren maar mag op termijn geen problemen opleveren voor mijn kepers.    De gordingen blijven zichtbaar.

Kan iemand mij goede raad geven.   Alvast bedankt.

grt 

frank

.

Reacties

De laatste tijd veel klachten hier ivm. dakisolatie in pur platen en geluid.
De oplossing die je voorstelt kan al iets helpen, maar of het voldoende zal zijn?

Volgens mij zijn de stappen:

  • eerst luchtdichting verzorgen bestaande dak
  • glaswol tussen de kepers
  • zoveel mogelijk massa in de afwerklaag en de afwerklaag het liefst met zo min mogelijk contactpunten plaatse en rondom afkitten

Ik zou die pavatex links laten liggen en eerder meer massa in de afwerklaag (als het dak de massa aankan). Desnoods dubbele fermacelbeplating. Je creëert namelijk een massa veer systeem.

marc

ik heb nogal wat problmemen met jou "goede" raad. 

1. glaswol is net zo miserabel als pur als het op geluid aankomt.

2. eerst isolatie en liefst met natuurlijke materialen zoals houtvezel, papiervlokken, ..... deze scoren véél beter dan minerale wol. en dan pas de lucht/dampdichting.  als het kan altijd de lucht/dampdichting zo ver mogelijk naar binnen aanbrengen !

3. het gaat bij de vraagsteller om ongevingsgeluid, geen contactgeluid !

Omgevingsgeluid kan het beste aangepakt worden door te absorberen, contactgeluid kan het beste aangepakt worden door massa veer massa principe en een combinatie van beide is natuurlijk nog beter. Glaswol of rotswol kan dus zeker helpen omdat dit een absorberend effect heeft maar er zijn inderdaad nog betere materialen op de markt. Als extra kan je ook dempende gipsplaten nemen.

Dus ik zou eerst tussen de kepers absorbtie materiaal aanbrengen (pavatex is niet ideaal, er is geschikter materiaal op de markt). Dan wacht je even om te testen of je een voldoende verschil hebt. Als het bijlange nog niet voldoende is kan je daarna een pavatex (of gelijkaardige) plaat tegen de binnenkant van de kepers plaatsen of, een andere optie, de kepers uitdiepen en nog meer absorptie materiaal plaatsen. Daarna opnieuw evalueren. Als het voldoende of bijna voldoende is kan je afwerken met een gewone of geluids absorberende gipsplaat. Deze afwerking kan je dan doen met een extra onderbreking tussen de kepers (of pavatex) en de gipsplaat zodat je een extra "massa veer massa" creeert.

Als het dan nog niet voldoende is kan je overwegen om te verhuizen ;).

Uiteraard moet je bij dit alles rekening houden met vochtigheid, dampdoorlatendheid etc. Aangzien je al purplaten hebt liggen is dit een zeer belangrijk aspect. Je dampdichtheid aan de buitenzijde is immers zeer hoog en zoals Hans zegt is dit beter aan de warme (binnenzijde) van je dak. Dit heeft als gevolg dat je als geluidsisolatie tussen de kepers best geen thermische isolatie gebruikt want dit zou je dauwpunt ter hoogte van de kepers kunnen brengen en dat willen we niet. Kies dus best voor materiaal dat focust op accoustiek en minder op thermiek.

Ik hoop dat ik duidelijk ben en dat ik je wat heb kunnen helpen.

 

 

jef, flexibele houtvezelplaten scoren net wel heel goed, zowel op geluidsabsorptie als op warmtedoorslag, waarmee je 2 vliegen in 1 klap vangt. althans, zo heb ik het begrepen.   maar het kan natuurlijk zijn dat de vraagsteller de harde platen bedoelt, en dan geef ik je groot gelijk.  maar die zijn eigenlijk helemaal niet geschikt om tussen de kepers te plaatsen, vandaar dat ik er van uit ga dat het om de flexibele platen gaat.

@Hans

Ad 1: Voor omgevingsgeluid is in ieder geval massa het allerbelangrijkste. In hoeverre de demping van dempingsmaterialen zich verhoudt tot de afwerking is een lastige. Ik heb mij wel eens verdiept op geluidsfora in de geluidsisolerende eigenschappen van metalstud scheidingswanden en daaruit bleek dat lichte glaswol beter functioneerde dan zwaarder mineraal isolatiemateriaal. De berekeningen erachter waren zeer complex en in ieder geval bleek dat je het massa veersysteem als geheel moet beschouwen (dus niet afzonderlijk op eigenschappen beoordelen). Je kan daarom niet zeggen dat glaswol net zo slecht is als pur. In tegendeel. Daarnaast kan je pur niet toepassen in een massa veer systeem. (we vergelijken hier de geluidswerende eigenschappen van sandwich panelen zonder akoustisch ontkoppelde afwerking). Jouw denkfout is daarom dat je alleen naar de eigenschappen van één element in het systeem kijkt. Ter ilustratie, een scheidingswand met 2 x 25 mm fermacell en 5 cm glaswol isoleert beter geluid dan een vele zwaardere kalkzandsteen scheidingswand.

In hoeverre in dit specifieke geval een zwaarder dempingsmateriaal beter gaat werken kan je denk ik niet zomaar een uitspraak over doen zonder te weten hoe de afwerkingslaag is samengesteld en is opgehangen.

In ieder geval hier een wtcb advies wat wellicht als best practice gebruikt kan worden http://www.wtcb.be/homepage/index.cfm?cat=publications&sub=bbri-contact…

Ad 2: Ik ging uit van 6 tot 8 cm en een voldoende hoge Rc waarde van het dak. 6 - 8 cm zou dan ruim binnen de 1/3 van de totale isolatiewaarde liggen. Maar eens, is een aandachtspunt.

Ad 3: alsof een massa veer systeem niet tegen omgevingsgeluid zou werken ...

iedereen bedankt voor jullie informatie.  Zou hier inderdaad voor pavaflex gaan.  Dus uiteindelijk zou het dak dan 12 cm pur hebben met een rd waarde van 5.55.   Dan pavaflex 6 cm met een rd waarde van 1.58 en hieronder afgewerkt met pavaroom (een houtvezelplaat van 3 cm dik met een rd waarde van 0.46).     Dus heb ik een rd waarde van 1.58+0.46 = 2.04.   Is deze verhouding dan tov de 5.55 rd waarde een probleem of maakt dit niet uit omdat het houtvezel en dus damopen is ?  Of toch beter gyproc er tegen om de verhouding van rd waardes tussen de pur platen en de bijkomende isolatie niet te groot te maken ?

marc

minerale wol, indien niet te zwaar, zal waarschijnlijk beter scoren naar geluidsdemping, maar niet naar warmteopslag.  daarom schreef ik, ook "twee vliegen in één klap". 

Hans Delannoye schreef:

marc

minerale wol, indien niet te zwaar, zal waarschijnlijk beter scoren naar geluidsdemping, maar niet naar warmteopslag.  daarom schreef ik, ook "twee vliegen in één klap". 

Ha. Dat schreef je niet:

Quote:

ik heb nogal wat problmemen met jou "goede" raad. 

1. glaswol is net zo miserabel als pur als het op geluid aankomt.

marc, eerst goed lezen wat ik schrijf a.u.b..  ik geef vooreerst geen goede raad, ik heb "waarschijnlijk" geschreven, anders gezegd, te controleren en niet blindelings te volgen.  maar ik baseer me ook op gecertificeerde constructies met minerale wol tussen wanden.

b.v. een fermacellwand met daartussen minerale wol van 20 kg/m³ en een luchtspouw, dan kan je zien dat je daar probleemloos  48 tot 55 dB demping kan halen, lijkt mij toch niet zo slecht, en dus toch niet zo'n slechte raad ?.

Toch herhalen dat luchtdicht afwerken wel van enorm belang is bij geluidsdichting.
Een klein gaatje en de massa veer massa is grotendeels tevergeefs geweest.

Luchtdicht is noodzakelijk, ok.  Maar in het massa veer massa principe zijn de dakpannen en onderdak (geen platen) de eerste massa,  de isolatie pavaflex of minerale wol , de veer en de eindafwerking ;pavaroom of gyproc de 2dde massa.   Dit klopt toch ?   En gebruik ik voor de veer dan beter 6 cm minerale wol of 6 cm pavaflex ? Zou dit veel in db verschillen?   

Of de linken werken weet ik niet:

http://rwiumbracobn.inforce.dk/media/497190/technisch%20productblad%20r…

http://www.google.be/url?url=http://www.pgeensenergieadvies.be/pavaflex…

Ik durf dat hier niet luidop te zeggen, ge zult het zelf moeten lezen.
Misschien afvragen welke het best veert?

Bij een massa veer systeem gaat het om de geluidsabsorptie capaciteiten van de veer (de isolatie), de breedte van de spouw en de massa van de afwerking (bij voorkeur symetrisch).  De eerste massa is je dakbeschot en je kepers (dus niet de pannen want die zijn niet luchtdicht aangesloten op je dakbeschot). Ik vermoed dat glaswol betere geluidsabsorberende eigenschappen heeft dan houtvezelplaat.

Let op dat de afwerking zo contactloos mogelijk wordt opgegangen met metalstud bijvoorbeeld en luchtdicht is (en rondom goed afkitten). Voor de afwerking, selecteer op gewicht. Kies een zwaardere gyproc variant of gipsvezelplaat.

Meer gewicht dan de eerste massa (dakbeschot en kepers) is minder effectief per toegenomen massa. Probeer dan het dakbeschot te verzwaren en een symetrische verdeling met de massa van je dakbeschot en de afwerklaag te krijgen. In hoeverre de kepers meetellen in het gewicht en wat het effect is, geen idee.

En als reminder. Massa isoleert, de veer (isolatie) absorbeert.

Hier nog wat theorie: http://www.geluidforum.nl/viewtopic.php?t=1337