zonnepanelen bij nieuwbouw

Bij onze verschillende architect bezoeken zei er 1 dat zonnepanelen op het huis moeten liggen om mee te tellen voor het E-peil . Ik heb een plat dak garage van 7,5 op 14 meter en als ik ze daar op plaats tellen ze niet mee . Iemand een idee of dit klopt ? Kan er niet direct iets van vinden opt net . 

Reacties

Nooit van gehoord. We zegt dat? De aansluiting van deze zonnepanelen gebeurt in uw huis.

Omvormers zou ik ook in de garage plaatsen , natuurlijk is er wel een verbinding met het huis . 

Ondertussen heb ik al wel dit gevonden :

Eén van mijn klanten wil thermische zonnecellen plaatsen op een vrijstaand bijgebouw. Mogen deze ingegeven worden mbt epb-verslaggeving. En wat indien men PV-panelen wil plaatsen?

 

Thermische zonnepanelen, gekoppeld aan minstens één tappunt van het gebouw, mogen worden ingerekend, ongeacht waar ze juist liggen.

 

De energieprestatieregelgeving stelt dat voor dossiers met vergunningsaanvraagdatum of meldingsdatum vóór 1 november 2013 enkel gebouwgebonden PV-panelen meetellen om
het E-peil te bepalen. Panelen op een afzonderlijk bijgebouw (bijvoorbeeld een losstaande garage) mogen niet worden meegeteld.
 
Voor alle meldingen en aanvragen voor stedenbouwkundige vergunning vanaf 1 november 2013 mogen fotovoltaïsche zonne-energiesystemen die volledig geplaatst zijn op het perceel waarop het beschouwde EPW- of EPU-volume zich bevindt , worden beschouwd in de E-peilberekening. Voor deze dossiers vervalt de term ‘gebouwgebonden’ bij gebruik van fotovoltaïsche zonne-energiesystemen.

Het VEA heeft geen rechtsgrond om deze versoepeling ook voor oudere dossiers toe te staan.  

Voila: duidelijker kan niet :-).

Patrick A. schreef:

Omvormers zou ik ook in de garage plaatsen , natuurlijk is er wel een verbinding met het huis .

Dat hangt eigenlijk af van de soort omvormers.Als je per paneel een zogenaamde 'micro-omvormer' plaatst, doe je dat best zo dicht mogelijk bij het paneel zelf of dus op het dak van de garage.

Denk dat het 1 grote gaat zijn . Wij verbruiken nu 5500 kwh voor een oud huis zonder isolatie en een EV. 

Als je nog de keuze hebt, dan zou ik micro-omvormers toch niet zomaar negeren. Ze hebben zo hun voordelen t.o.v. de klassieke 'string'-omvormer en sommigen noemen ze zelf de toekomst naar zonnepanelen toe.

Wat zouden de voordelen dan zijn ? 

 

Patrick A. schreef:

Wat zouden de voordelen dan zijn ? 

Er zijn er verschillende, maar het belangrijkste vind ik zelf dit: als al je panelen via 1 omvormer werken en die omvormer gaat stuk, dan mogen je panelen produceren wat ze willen, maar jij gaat daar totaal niets aan hebben. Als je daarentegen per paneel een omvormer hebt en je hebt bvb. 10 panelen, dan mag er zelfs 1 omvormer stukgaan, dan zullen de andere 9 panelen gewoon blijven produceren zoals voorheen.

Er is ook zeker één 'nadeel': de aankoopkost is wat hoger.

En je hebt 10 omvormers die de komende 20 jaar stuk gaan....

Dus elk heeft zijn typische nadelen , maar uiteindelijk blijft de werking / opbrengst gelijk . 

walter-8 schreef:

En je hebt 10 omvormers die de komende 20 jaar stuk gaan....

Geen probleem want meestal heb je 25 jaar garantie (vergelijk dat met de klassieke 'string'-omvormer waarop je meestal maar 10 jaar garantie hebt).