Wat met mijn spouw bij gevel isolatie met sierpleister

Ik heb een alleenstaande woning uit 1975 met spouw van 4cm. Tijdens het verbouwen heb ik gemerkt dat er aan de noordkant wol in de spouw zit, wat ongebruikelijk is voor die tijd en daarom ben ik niet zeker dat in elke gevelkant zo is. Bovendien was de wol al fel gezakt op die plaats, ter hoogte van 1m80 had ik bv 1 meeter niets en dan terug wol. Op zolder kon ik mijn hand in de spouw steken en voelde ik niets.

Wat zijn mijn mogelijkheden? Die ingreep is al verschrikkelijk duur, dus mijn voorkeur gaat naar de goedkoopste die goed genoeg is (moet allemaal niet perfect zijn, maar goed).

  • Is die wol voldoende?
  • Kan ik laten "bijspuiten"?
  • Is afbreken van de buitenmuur mijn enige optie (bij voorkeur niet).

Extra info:

  • Het is een muur + raam oppervlakte van 192m²
  • Mijn raam dorpels zijn voorzien op 14cm als de muur blijft staan.
  • Overal 3v glas (0,6).
  • 24cm wol als zolder isolatie (R-waarde 6,8)
  • Ventilatie & kruipkelder isolatie worden nog voorzien.
Reacties

Zo ongebruikelijk was dat toen niet meer, er werden toen nog wel veel fouten gemaakt. Hetgeen jij beschrijft is zo'n typische fout uit die tijd. De minerale wol die hiervoor gebruikt is was niet stijf genoeg en had te veel ruimte in de spouw waardoor die later is gaan inzakken. Hierdoor zijn ganse ongeisoleerde plekken ontstaan die de totale isolatiewaarde zo goed als vernietigd hebben. En wat dan dikwijls nog erger was, hierdoor kan het vocht dat in de spouw terechtkomt via het buitenspouwblad via die isolatieverstoppingen doortrekken tot in het binnenspouwblad.

Dit op een duurzame manier naisoleren lijkt mij zo goed als onmogelijk. Ik zou toch overwegen om de facade weg te nemen en met de te bepleisteren isolatie te beginnen vanaf het binnenspouwblad. Op die manier kan je wat dikkere isolatie voorzien en zijn koudebruggen aan raam- en deuropeningen zo goed als uit te sluiten, wat bij uw eerdere plan niet het geval zou zijn.

zoals charel zegt: buitengevel afbreken, koubruggen tussen buiten en binnengevel oplossen, 14 cm isolatie ertegen + crepi en opgelost.

Dat betekend dan ook vaarwel nieuwe ingebouwde rolluiken?

Ligt eraan hoe deze zijn ingebouwd.

charel schreef:
Dit op een duurzame manier naisoleren lijkt mij zo goed als onmogelijk. Ik zou toch overwegen om de facade weg te nemen en met de te bepleisteren isolatie te beginnen vanaf het binnenspouwblad. Op die manier kan je wat dikkere isolatie voorzien en zijn koudebruggen aan raam- en deuropeningen zo goed als uit te sluiten, wat bij uw eerdere plan niet het geval zou zijn.

limer schreef:
zoals charel zegt: buitengevel afbreken, koubruggen tussen buiten en binnengevel oplossen, 14 cm isolatie ertegen + crepi en opgelost.

Voor luchtdichtheid: mijn ramen zijn met de binnen bepleistering luchtdicht gemaakt, ik heb overal pleister dus lijkt dat goed (niet perfect).

Voor de koudebruggen: ik heb langs binnen rond de kaders en op de kaders 3-5cm PUR kunnen spuiten alvorens te pleisteren. De buiten muren zijn verbonden met de binnen muren, maar ik kan 5 cm weg kappen alvorens ik op die verbinding zit, daar komt dus ook isolatie op, tegen de raamkader. Waar de rolluiken zitten kan ook weg tot op de ringbalk en ik kan mijn isolatie bakken van 8cm laten aansluiten.

Twijfel over stevigheid: ik heb de aansluiting van binnen & buitenmuur bij 1 venster weg gekapt en het zag er mij al veel te fragiel uit om dit ook bij andere ramen te doen. Laat staan heel de voorgevel wegkappen, ter info: binnenmuur is 14, buiten muur 9cm.

Vraag: Het gaat niet pefect overal 14 (R-waarde 4.375) zijn, maar is het werkelijk zo slecht dat je het niet duurzaam kan noemen? Ik ben nog ventilatie aan het  plaatsen en momenteel krijg ik aanslag op de randen van mijn 3v (0.6) glas in Schüco ADS-75-SI profielen, niet op de muren. Gaat mijn oppervlakte glas niet veel meer impact hebben dan de kleine "imperfectie" rond de ramen?

Quote van isolatie-info.be: Wanneer er zich een luchtspouw bevindt tussen de binnen- en buitenmuur zal deze eerst opgevuld moeten worden met isolatie. Doe je dit niet dan zal het effect van de buitenisolatie teniet gedaan worden door de koude luchtcirculatie tussen beide muren. 

Vraag: ik kan de spouw vanboven dicht maken met pur en goed laten aansluiten op de isolatie daarboven. Dan kan de lucht niet weg en circuleerd er toch enkel warme lucht? Of zie ik dat te éénvoudig, want hier staat heel cru: "effect buitenisolatie teniet gedaan worden"

Nog eens (en alvast) bedankt voor jullie feedback! Ik wens het geheel te begrijpen om goed te verbouwen, maar er zijn limieten budget, haalbaarheid: ik woon er in met 3 kinderen, ... (die isolatie zal ik alvast nooit uitsparen).

 

zonder VOLLEDIG OPGEVULDE spouw heeft buitenisolatie GEEN zin.

Aanvullend bij Limer:

Kan je dan de spouw niet laten opspuiten met die ademende PU schuimen? Heden wordt dit gedaan met schuim met open cellen zodat dampdoorlatendheid geen diskutiepunt meer is.

Waar glaswol is zal er niet veel bij kunnen, waar gaten zijn worden die opgevuld met schuim.

Het schuim hard uit en zal dan automatisch overal waar het in contact komt met de glaswolisolatie die vasthouden en verdere verzakkingen ervan verhinderen.

Vraag is of je een bedrijf kunt vinden die dit in dit geval wil uitvoeren (ze zitten altijd met een productverantwoordelijkheid...).

Het huis dat ik in 1973 gebouwd heb was is in juist dezelfde situatie. Het is nu sinds 10 jaren verkocht. Moest de nieuwe eigenaar mij hierover contacteren zou ik misschien deze laatste oplossing kunnen aanraden.

Een nacht dat ik met twee gebroken ribben in een zetel in de living ben moeten blijven slapen hoorde ik de isolatiematten verschuiven. In de slaapkamer had ik dat nooit gehoord.

Met er later verder over na te denken: Als men overal in uw gevel met dat ademend PU schuim opspuit dan is meteen overal waar er nog glaswol of rotswol zit die gefixeerd. Waar nog veel isolatie zit zal men wellicht minder moeten opspuiten.

Ik zou eens raad en prijs vragen bij zulk een bedrijf. Misschien hebben ze ook ervaring met analoge toestanden.

En... als ze het willen doen kan je misschien een lagere prijs vragen: Ze hebben minder product nodig.

(Ze kunnen bv. hun voorraad hars voor en na het spuiten wegen.)