Oude ketel uitrusten met war + 4 wegmengkraan

Beste,

Wij zijn bezig met een grondige renovatie van ons huis met als streefdoel lew/zlew. De eerste fase werd reeds uitgevoerd, hierbij is de vloer, elektriciteit, leidingen voor drinkwater en het oude cv leidingnet veranderd. Volgend jaar staat het dak gepland, het jaar daarop hopen we een nieuwe gevel te kunnen plaatsen. Wij doen zoveel mogelijk zelf, vandaar de ruime tijdsspanne. Niet alleen om geld uit te sparen maar ook als leerrijke bezigheid.

Voorlopig hebben we nog een oude niet-modulerende stookolieketel ( buderus logana 1982 model 3.10 35? vermogen 35-42 kw) met geinstalleerd radiator vermogen van 22kw voor een vloeropp. van 115m2. Deze ketel is ook voorzien voor sww productie ( wat me opviel bij de oude installatie: het sww circuit was niet voorzien van een eigen circulatiepomp, wel een flow valve op het cv circuit ). Het oude net uitgevoerd in dikwandige staal 1 1/4" werd vervangen door colllectors + alpex.

Ik heb van uitbraak ( elders ) nog een weersafhankelijke regelaar tempolec sam 2001 liggen ( deze kan de circulatiepomp, ketel en 4wegmengkraan aansturen ) met bijbehorende tempolec 4 wegmengklep sm 80 r. Aangezien er toch een nieuwe verbinding naar de collectors moet getrokken worden vroeg ik me af of het enig nut heeft dit te integreren, om enigzins iets te besparen aan stookolie in afwachting van de nieuwe installatie? ( Hierbij rekening houdend dat ik niet onder 60 graden C ga om condens te voorkomen ) Aan de huidige installatie wordt ook nog een microbellenafscheider en vuilafscheider toegevoegd.

Het schema van de sam 2001 voor aansturing van brander + ketel laat 2 circulatiepompen zien beiden op de aanvoer, 1 voor de mengkraan en 1 erna. Kan dit ook uitgevoerd worden met 1 pomp op de retour tussen mengkraan en ketel?

http://www.tempolec.com/files/product-doc/4895/nl/tempolec-sam2001-nl.p…

Heb ook gelezen dat een buffervat soelaas kan bieden om het grote vermogen van de ketel op te vangen en pendelen te verminderen. Helaas vind ik mijn weg niet naar schema's die deze gegevens combineren en heb er ook niet genoeg kennis voor om deze zelf uit mijn mouw te schudden.

Zijn er eventueel nog aanmerking waar ik rekening mee kan houden?

Alvast bedankt voor de hulp.

Reacties

Hert spreekt vanzelf dat uw ketel veel te sterk is voor uw net en voor uw toekomstige behoeftes. Waarop zou uw WAR kiunnen inspelen? De watertemperatuur zou boven 60° moeten blijven tegen corrosie. Al speelt dit in een oude ketel niet meer zulke grote rol, want deze ketel moet er toch zo snel mogelijk uit. En de ketel moduleert niet. Daarenboven hangt de warmwaterverzorging er nog eens aan. Hoe groot is uw boiler? Volgens mij moet deze wel groot genoeg zijn om de ketel in het tussenseizoen gedurende 22 uren stil te leggen. Ge kunt er een regelklok tussenzetten die de stroom volledig kan uitschakelen.

mogelijke maatregelen :een kleinere sproeier steken, natuurlijk moet er rekening gehouden worden dat je niet onder het minimumvermogen van de brander gaat. een buffervat steken heeft weinig zin aangezien het de bedoeling is de ketel te vervangen.  je zou b.v. wel een grote zonneboiler kunnen kopen die je tijdelijk als buffervat gebruikt.  je sww haal je dan uit de zonneboiler, wat er voor zorgt dat de ketel niet meer gaat pendelen.  in dit geval kan je de 4-wegkraan gebruiken om het verwarmingswater van de boiler te mengen i.f.v. de buitentemperatuur.

 

 

Alvast bedankt voor de reacties.

Vorig jaar heb ik de sproeier al vervangen tot op het min vermogen, 35kw. Max vermogen was 42kw.

Voorlopig ben ik ook aan het kijken voor een goedkope jongere 2dehands ketel met lager vermogen om de periode te overbruggen en nadien terug te verkopen

De boiler is nu 160l. Het is idd zo dat er wat vaste roestvlokken te bespeuren vallen onderaan de ketel. De war zou enkel de aanvoer kunnen regelen 90 tot 70 graden ( in laatste geval heb ik maar retour van 50, maar zoals je al zei deze moet er uit)

Een buffervat kan evt later nog gerecupereerd worden in een verwamingssysteem op basis van zaagmeel met open water circuit die gebruikt wordt als verwarming voor de werkkelder en restwarmte voor de sww.

Ik weet nog niet of een zonnecollector haalbaar is in ons geval. De technische ruimte staat in de kelder en de lengte korter dan 10m houden gaat niet echt lukken.

buffervat od zonneboiler, ik gaf de tweede aan omdat deze ineens een aantal problemen oplost, geen pendelen voor je SWW, en WAR verwarmen, stoken kan dan in een regime 75/55 bv.

wat bedoel je met de lengte korter houden dan 10 m, is dat voor de zon, SWW of verwarming ?

Dat zou voor sww zijn, in tussenseizoen kunnen we dit dan evt ook nog gebruiken als bijverwarming in zlew . Lengte van de plaats van de collectors tot aan boiler in kelder is gemakkelijk 20m. Ik bedoelde daarmee dat er grotere warmteverliezen optreden van collector naar boiler/vat.

Boiler op de zolder is een optie maar er loopt enkel 2x 16mm en 1x 20mm tot op het 1ste verdiep die ik evt kan verlengen tot zolder.

Heb net even gezocht naar het verschil tussen buffervat en zonneboiler, maar kan het zozeer niet vinden aangezien.
Ik neem aan dat u met buffervat een leeg vat bedoeld en zonneboiler idem maar dan met spiralen of andere voor warmtewisseling en meerdere toevoeren voor de gelaagdheid? ( wat ik dacht dat het ook een buffervat was)

Edit: na wat meer opzoektijd toch een website gevonden die wat meer info geeft!

Ondertussen ook al een beetje verder gekeken naar de mogelijkheden van buffervaten en boilervaten icm huidige setup. Maar dit wordt wel moeilijk om nu al aan te schaffen zonder al enige berekeningen te hebben van toekomstige warmteverliezen en verbruik van sww of zie ik dit verkeerd?

Heb er gevonden met 2 warmtewisselaars en friswaterstation, de andere optie is dan eentje met een hygienespiraal en 2 warmtewisselaars. De opties zijn legio...

pol, 20 m tussen boiler en collector is geen enkel probleem, kwestie van goed isoleren.  je kan dan een paar graden verliezen onderweg, maar dat is wel gratis warmte. je verliest dus niets, je wint wat minder !

in een buffervat buffer je water, maar geen SWW.  een zonneboiler vindt je in beide uitvoeringen, met 1 of meerdere warmtewisselaars die in het SWW zitten (veelal eentje van de zon en eentje van de ketelkring), of een vat waarin verwarmingswater zit, en SWW wordt gemaakt via een aparte warmtewisselaar in het vat, en daar zit dan ook nog een warmtewisselaar in voor de zon.  en om het nog wat moeilijker te maken, SWW en zon kan ook via een externe warmtewisselaar.

wil je in die richting gaan, kan je eigenlijk je buffervat/zonneboiler niet te groot nemen, alles hangt zer vanaf wat je wil bereiken, het nodige warmtevermogen is daar minder van belang m.i.

 

 

Bedankt Hans,

Ik had al een plan b uitgewerkt waar ik de 2de schouw verander naar een geisoleerde schacht met 10cm isolatie om als kortere route te gebruiken.

Het verschil is nu helemaal duidelijk tussen de 2, waarvoor dank.

Nu nog een geschikte type vinden. Is er een groot verschil qua sww comfort wanneer dit eigenlijk door de spiraal van een buffervat gaat of friswaterstation ten opzichte van een zonneboiler waar er steeds sww voorhanden is?

Wat meer info over de eindsituatie: het dak wordt geïsoleerd met 36cm cellulose tussen i-liggers met daarop 3,5cm houtvezelplaat.

De binnenmuren zijn opgetrokken in 14cm argexblokken.
De buitenmuren worden vanaf 1m tov maaiveld geïsoleerd met 18cm cellulose + 2cm houtvezelplaat. Daarvoor komt terug een gevelsteen. Daaronder tot en met kelder wordt uitgevoerd in xps. Dit om epb aanvaardbare knooppunten te hebben ter hoogte van aansluiting van de betonplaat met binnenmuur.

De ramen worden vervangen door ander schrijnwerk + 3 voudig glas.

Luchtdichtheid willen we verwezenlijken via damprem tussen binnenspouwblad en isolatie.

Voorlopig zal deze bewoond worden door 2 personen, in een later stadium mss 4, waarvoor een 2de badkamer voorzien is. Vriendin houdt van een behoorlijk warme badkamertemperatuur, ook in de zomer..., Een bad nemen behoort eveneens tot haar voorliefde ( meestal maar voor de helft gevuld). Voor de rest geen vreemde uitzonderingen.

Voor de rest wil ik nog een klein zaagmeel kachel integreren voor de productie van warm water in de winter die kan gebruikt worden voor de badkamer radiator ( vriendin!), evt bijverwarming op koudste dagen en de rest voor sww.

Op een later stadium wordt dit aangevuld met zonnecollectoren om onszelf ook in de zomer van gratis sww te voorzien.

Dit is zowat hetgene we willen bereiken met onze renovatie.

naar comfort is er in principe geen verschil, naar rendement mogelijk wel, alles hangt er van af hoe koud de terugloop van het friswaterstation is, daar durft nogal eens wat verschil op te zitten.

een van de regels van het forum is dat we proberen te vermijden reclame te maken, dus daar wil ik me graag aan houden.  je kan me eventueel wel direct via mail contacteren.