Overschakelen van accumulatie naar andere verwarming

Even mijn situatie schetsen.

Ik heb een huis waarbij de living en open keuken verwarmd worden via accumulatie warmte. er is geen gas of mazout voorziening in het huis. Onder de living en keuken is een garage. Achter de keuken vind er zich een dakterras

Grootte van de oppervlakte: 9,50 x 4,20 x 2,35

De verwarmings toestellen zijn stuk en dienen dus vervangen te worden. Naar welke verwarming zou ik omschakelen? liefst een oplossing zonder al te veel breek werk.

Terug gewone accumulatie, Batirad verwarming of lucht-lucht warmte pomp?

ik ben vooral thuis van 18u-24u en soms een hele dag in de week.

 

 

Reacties

Hoi Laurens,

Ik denk dat je best eens na vraagt wat een eventuele aansluiting op gas gaat kosten.

En voor een gas/mazout installatie vraag je best een offerte bij een installateur bij je in de buurt.
Nadien kan je bekijken wat de beste oplossing is.

En vertel eens wat je jaarverbruik is aan energie.

Walter

Beste,

wij hebben vorig jaar een huis gekocht die ook via accumulatie werd verwarmd. Door de hoge financiële en ecologische kost wilden we absoluut een goedkoper en duurzamer alternatief. Wij twijfelden tussen een pelletkachel en het binnentrekken van gas (dat bij ons wel in de straat aanwezig is, en kozen uiteindelijk voor een pelletkachel. Hiervan zijn we echt wel tevreden: de kachel kan probleemloos onze woning warm krijgen, het onderhoud valt echt goed mee en de prijs ook (wij hebben 1 pallet gestookt vorig jaar, wat overeenkomt met 270 euro). Het nadeel is wel dat ons warm water nog via een elektrische boiler gebeurt; hadden we voor gas gekozen, dan hadden we de 2 in 1 gehad.

Een warmtepomp was voor ons nooit een optie omdat je huis heel goed geïsoleerd dient te zijn, wat bij ons niet het geval is. Interessant hierbij is wel dat de Vlaamse overheid dubbele premies aanbiedt voor het vervangen van accumulatie naar een warmtepomp (zie http://www.vlaanderen.be/nl/bouwen-wonen-en-energie/bouwen-en-verbouwen…). Voor geothermische warmtepompen loopt de subsidie dus op tot 8.000 euro. Maar nogmaals, je isolatieniveau moet echt wel hoog zijn.

Ik geef je ook nog mee dat je voor de plaatsing van een pelletketel (dus geen kachel) 20% terug kunt krijgen via de renovatiepremie.

Ik ben overigens helemaal geen expert in deze materie (anderen binnen dit forum hebben een veel grotere expertise), maar wil je toch deze informatie geven, gezien wij ook deze zoektocht hebben gedaan. 1 iets durf ik wel zeggen, opnieuw accumulatoren plaatsen zou ik zeker niet doen.

Vriendelijke groeten,

Diederik

Beste,

Alvast dank voor jullie uitleg..

Wat is de kostprijs van een Pelletkachel? En dit heeft hoogst waarschijnlijk een afvoer naar buiten nodig? Wordt deze niet warm aan de buiten kant? Aangezien we binnen een aantal maanden met een baby zitten denk ik ook een beetje aan de veiligheid

Kostprijs van gas is te hoog voor enkel living en keuken te verwarmen..

 

Mijn verbruik voor alles van elektriciteit is 7500 KW.. Maar dit zal dus vanaf maart een stuk hoger liggen aangezien we een kindje verwachten.

Beste,

bij een pelletkachel is er inderdaad wel een afvoer naar buiten nodig, maar die is niet zo groot als bij een houtkachel. Behalve het venster vooraan wordt deze niet warm aan de buitenkant (bij ons toch niet). De prijs was wel 5.000 euro voor de kachel en plaatsing (wij hebben wel een dure kachel genomen, een piazetta), dus goedkoop is het zeker niet. Trouwens de renovatiepremie geldt ook voor het plaatsen van een condensatieketel; dus mocht gas een optie zijn, dan krijg je 20% terug.

Mvg,

Diederik

Hallo,

Mijn ouders hebben hun huis (ruim, alleenstaand gebouwd in jaren '80) vorig jaar omgeschakeld van accumulatoren naar gas.

Eigenlijk viel de omschakeling goed mee... op 3 dagen was alles uitgevoerd en eigenlijk valt het niet op dat de radiatoren achteraf geplaatst zijn... Het huis heeft wel een kruipkelder waardoor het breekwerk heel goed meeviel...

Ze hebben ongeveer 10 000€ betaald voor alles (condenserende ketel, alle boringen, installatie leidingen, aansluiten en binnentrekken gas, ...)

Accumulatie is echt oncomfortabel... te warm, te koud , ... hun gasverbruik was vorig jaar minder dan 500m³...

groeten,

Nayy