Zijn energiepalen interessant

Beste,

Wij willen bouwen aan de kust en zullen moeten funderingspalen plaatsen. Is het niet te overwegen om energiepalen te plaatsen? (wigpalen) Aangezien we toch willen een warmtepomp plaatsen, maar dan lucht water. Zou dit een grote meerkost zijn voor de palen en water water pomp?? Aangezien het een bewoonbaaropp. 190 vierkante meter is.

mvg

Reacties

Ik heb nog nooit van energiepalen gehoord.
Wat is dat en wat heeft dat met je funderingspalen te maken?

Voor de warmtepomp: dan moet je weten welk vermogen je nodig hebt.
Walter.

Energiepalen zijn heipalen met een kunststof leidinglus ingestort, vergelijkbaar met de grondboring van een water/water-warmtepomp. Of een dergelijke warmtepomp + energiepalen interessanter is dan een L/W-warmtepomp valt niet te zeggen zonder de kosten en energieverbruik op een rijtje te hebben.

 

Op voorhand zijn dergelijke systemen niet interessant vanwege de hoge kosten en de geringe warmtebehoefte van woningen. Zeker bij nieuwbouwwoningen is de warmtebehoefte zo gering dat het de investering in kostbare installaties overbodig maakt, zelfs milieubelastend door het onnodig gebruik van vaak schaarse materialen.

 

De geschatte warmtebehoefte is 190x25= 4.750 kWh voor ruimteverwarming, doe daarbij 2.250 kWh voor SWW (3-4 personen) en je hebt 7.000 kWh per jaar op te wekken. Met een L/W-wp met een gemiddelde COP van 3,0 geeft dat 2.333 kWh stroomverbruik per jaar voor ruimteverwarming en SWW.

Met een W/W-warmtepomp kan een gemiddelde COP van 5,0 gehaald worden ofwel 1.400 kWh. Met een levensduur van 15 jaar voor de warmtepomp zou de meerprijs van de W/W t.o.v. de L/W 1400x0,20x15= € 4.200 mogen bedragen.

 

Je zou ook kunnen overwegen om die meerprijs te investeren in verdere verlaging van de warmtevraag en dan een kleinere L/W-warmtepomp te plaatsen of misschien wel helemaal geen vloerverwarming te nemen en de woning te verwarmen met een L/L-wp.

Dit is zeker te overwegen waard. Aangezien we graag parket zouden willen leggen. Is het dan zo dat we met een L/L-wp ook de ventilatie in één toestel kunnen plaatsen? Bedankt voor de info Ingir.

We zijn intussen vele jaren verder en ik ben benieuwd wat jullie dan eigenlijk beslist hebben? Met de huidige nieuwe regelgeving was u idee meer dan ooit een goede oplossing en is nu eigenlijk heel actueel aan het worden vooral bij appartementbouw